Meğer Hazine Rusya ile SWIFT görüşmüş

Meğer Hazine Rusya ile SWIFT görüşmüş

Türkiye ve Rusya S-400 teslimatının ardından temmuz ayında acil bir toplantı yaptığı iddia edildi. Bloomberg ajansının aktardığına göre, iki ülke toplantıda SWIFT’e alternatif olarak kurulan Rus finansal sistemini görüştü. Türkiye’nin sisteme dahil edilmesi planlanırken görüşmenin belgeleri, Moskova yakınlarındaki bir çöplükten çıktı. Rusya Maliye Bakanı görüşmenin yapıldığını teyit etti. Türkiye’den bir yetkili de haberi doğruladı.

Rusya Merkez Bankası’nın Brüksel merkezli küresel bankalararası ağ SWIFT’e alternatif olarak geliştirdiği finansal sisteme Türkiye’nin nasıl dahil olabileceği görüldü. Haberi Bloomberg haber ajansı aktardı. Bu toplantıya dair tutanağın Moskova yakınlarındaki bir çöpte bulunmasının ardından görüşme hafta başında Rus basınına yansıdı. Rus haber ajansı Baza’nın Telegram hesabından paylaştığı tutanağın fotoğrafında Rus Maliye Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu arasında gerçekleştirilen toplantının detayları görülüyor. İki ülke arasındaki acil toplantının S-400 teslimatının temmuz ayında başlamasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Rusya Maliye Bakanı Alexei Moiseev, bu toplantının gerçekleştiğini telefonda Bloomberg’e teyit ederken toplantıda ele alınan meseleler hakkında müzakerelerin halen devam ettiğini ve bu konuların üzerinde çalışıldığını, imzalanacak genelgeye göre ilerleneceğini söyledi. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de görüşmeyi ajansa teyit etti; ismini vermek istemeyen yetkili rutin konuların konuşulduğunu belirterek detay vermedi.  

Rusya Merkez Bankası, Kırım’ın ilhakının gerçekleşmesinin ardından yaptırımlara maruz kalması nedeniyle SWIFT sisteminden dışlanması durumunda kullanmak ve ‘dış riskleri azaltmak’ için 2014 yılında alternatif bir bankalar arası sistem kurmuştu. Bu sistem, bankalar arası iletişimi SWIFT kodlarına çevirerek iletişimin aksamamasını amaç ediniyor. Putin, haziran ayında bu ağa Çin’i de katmak için görüşmelerin sürdüğünü söylemişti. Rusya basını daha önceki haberlerinde Türkiye ve İran’ın da bu ağa dahil olabileceğine dair ifadelerde bulunmuştu. 

 KENDİ PARA BİRİMLERİYLE TİCARET

Belgeye göre yetkililer ayrıca kendi para birimlerinde ticaret yapmayı da toplantıda ele aldı. Habere göre toplantı o kadar acil bir şekilde gerçekleşti ki Rusya Maliye Bakanlığı mali politikalar departmanının yardımcısı görüşme masraflarını ve Türk yetkililerin Moskova havalimanı yakınlarındaki konaklama masrafını kişisel olarak karşıladı; belgede bu masrafların karşılanmasının talep edildiği yer aldı. Rusya Maliye Bakanlığı’nın basın birimi ise atıkların imhasından sorumlu şirket ile belgenin nasıl ortaya çıktığının görüşüleceğini aktardı.

‘ESKİDEN BELGELER YAKILIRDI BİLEREK SIZDIRILDI’

 Rusya medyasındaki bazı kaynaklar çöpe atıldıktan sonra bulunan bu belgenin arkasında bir Maliye Bakanlığı çalışanının olabileceğini belirtti. Eski maliye bakanı Andrey Nechayev ise Rusya’daki BFM radyo kanalına yaptığı açıklamada, bütün gizli belgelerin yok edilmesi gerektiğini, eskiden bu belgelerin yakıldığını, bunun kimi zaman bakanlığın bahçesinde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin teslimatını temmuz ayında almaya başladı. Bu durum, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni bir sürece girdiğini göstermiş; Washington’ın bir yaptırım paketi devreye sokup sokmayacağına dair tartışmaların ortaya çıkmasına neden olmuştu.

BANKALAR ARASI DÖVİZ VE FON ALIŞVERİŞİ

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ın kısa adı olan Swift; Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistemdir. Bu sistem BIC (Bank Identifier Codes) kodu yani banka tanımlama kodu sayesinde her bankayı tanımlamaktadır. Swift sistemi 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başladı. Swift, bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde Swift kodları standarttır. Döviz hesabına para göndermek ya da para almak istediğinizde bu kodu kullanırsınız.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN