Merkez Bankası hazineye 40 milyar aktarma planını iptal etti iddiası

Merkez Bankası hazineye 40 milyar aktarma planını iptal etti iddiası

Merkez Bankasının hazineye 40 milyar dolar aktarma planından vazgeçtiği iddia edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) ihtiyat akçelerinden Hazine'ye 40 milyar lira aktarılma planının şimdilik askıya alındığı iddia edildi.

Reuters'ın ismini gizli tuttuğu iki kaynaktan aldığı bilgilere göre TCMB'nin yasal rezervlerinden Hazine'ye para aktarımı için yasa hazırlığından vazgeçildi.

AKTARIM TEPKİYLE KARŞILANDI

Geçtiğimiz hafta Hazine'ye beklenenden daha fazla verilen bütçe açığını rahatlatmak üzere 40 milyar liranın aktarılacağı açıklaması ekonomistlerce tepkiyle karşılanmıştı. Uzmanlar, uygulamanın TCMB'nin başka bir krize müdahale etme kabileyetini zayıflatmasından endişelerini dile getirmişti.

Ankara Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Yalçın Karatepe Euronews Türkçe için verdiği röportajda uygulamanın "alışılmışın dışında" olduğunu söylemişti.

BÜTÇE AÇIĞINI SORGULAR HALE GETİRİR

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Geçmişteki Merkez Bankası'ndan kısa vadeli avans kullanılmasından farklı olarak Hazine Merkez Bankası'na borçlanmadan, Merkez Bankası'nın para basmasıyla Hazine'ye kaynak aktarımı mümkün olacaktır. Bu da hem enflasyon, hem kurlar hem de bütçe açığını önümüzdeki dönemlerde ciddi şekilde sorgular hale getirecek bir uygulamadır." değerlendirmesi yapmıştı.

Karatepe, bu 40 milyar liralık kaynağın yenilenen İstanbul seçimlerine (23 Haziran) kadar iktidar tarafından kullanılmasını beklediklerinin altını çizmişti.

EKONOMİYİ DARALTIR

Uzmanlar, Hazine'ye kaynak aktarımının 23 Haziran'a kadar bir defalık mali destek sağlayacağına, sonrasındaysa ekonomiyi daha da daraltacağına yönelik öngörüde bulunmuştu.

Öte yandan, Türk Lirası son haftalarda yerel seçim sonuçlarındaki belirsizlikler ve seçimlerin beklenmedik şekilde yenilenmesi nedeniyle yeniden baskı altına girdi. Uzmanlar piyasalardaki gerilimin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN