Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 37 milyar liralık kaynak

Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 37 milyar liralık kaynak

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün KOBİ’ler için yeni bir kredi paketi açıklayacak. 12 bankanın katılacağı programa TBB’de eşlik edecek. Bakanlık, nisan ayında yapılması gereken Merkez Bankası toplantısı konusuna da değindi. Merkez’den Hazine’ye devredilecek paranın tahminleri aştığını ifade eden Bakanlık, ortaya çıkan tablonun yaklaşık 37 milyar lira olduğunu iletti.

Hükümet yeni teşvikler için harekete geçiyor. Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, KOBİ’lere yeni bir kredi paketinin sunulacağı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Yerinde ekonomi politikalarımız ve buna bağlı olarak ülkemizin ekonomisi her türlü olumsuzluklara rağmen sağlam yapısını koruyabilmiştir. Önümüzdeki dönemde amacımız bu kazanımları ileri seviyelere taşımak, ekonomik büyümenin daha sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir olmasını temin etmektir” dedi.

“Belirttiğimiz hedeflere yönelik yapmamız gerekenler ekonomideki kırılganlıklarımızı azaltmak başta olmak üzere ekonomimizi finansal şoklara karşı çok daha güçlü kılmak olacaktır” diyen Albayrak “Türkiye ekonomisi sağlıklı ve etkin işleyen finansal piyasaları ve güçlü altyapısıyla sermaye piyasalarının daha da derinleşmesi ile her geçen gün gerek dünya ekonomisi, gerek bölgesindeki ağırlık ve etkinliğini artırmaya devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankasının olağanüstü genel kurul kararı alması ile ilgili çok sayıda asılsız haber ve iddianın olduğunu söyleyen Albayrak “Nisan ayında Hazineye devredilecek Merkez Bankası karının Ocak ayında Hazineye devredilmesi ile alakalı bu adımın amacı, hedefi çok açık ve nettir. Bütçe kapsamında biz Merkez Bankasından Hazineye devredecek karı bütçeye 20 milyar civarı olarak öngörmüştük ama geldiğimiz noktada rakama baktığımızda ortaya çıkan tablo bu rakamın 37 milyar liralar seviyesinde olacağını gösteriyor. Yani bütçede koyduğumuz rakamın çok daha üzerinde ve beklentimizin çok daha üzerinde bir rakam. Bu kaynağın önemli bir kısmı Ocak ayında devreye girecek. Nisan yerine Ocak’ta bu karın Hazineye devredilmesinin amacı, etkin nakit yönetimi kapsamında kamu yatırımları, kamu ödemeleri, piyasa ödemeleri, KDV iade ödemelerinin bu ekonomik koşullarda çok daha hızlandırılarak piyasaya likiditenin çok daha hızlı bir şekilde sunulmasıdır. Ekonomide güzel şeyler oldukça kimler rahatsız oluyor biliyoruz. Sıkıntı yok ama bütçe disiplini ve bütçe limitleri çerçevesi içerisinde duruşumuz devam ediyor. Bütçede öngördüğümüz ya da bütçede ortaya koyulan esneme alanı dışında hiçbir yeni alan yok” diye konuştu.

Bakan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “YEP’te önümüzdeki birkaç yıl potansiyel büyümemizin daha altında bir büyüme hedefi koyduk. Amaç daha kaliteli üretime dayalı, lüks tüketim harcamalı ithalata dayalı değil, iç piyasa ve istihdam noktasında yerli üretim kaynaklı bir kaliteli büyümenin üzerine inşa edilecek bir dönüşüm. Bu anlamda ilk önceliğimizi ekonomideki kırılganlıklar ile mücadele olarak belirledik. Yeniden dengelenme olarak ifade ettiğimiz bu sürece ilişkin gelişmeler, son 3-5 aydaki gelişmeler büyük umut vaat ediyor.”

KOBİ’LERE YENİ DESTEK

Bakan Albayrak “Bugün KOBİ’lerimiz için özellikle Bankalar Birliğimiz ile 12 bankamızın katılımıyla çok önemli bir kredi paketini açıklayacağız. Bu da yine reel ekonomimiz açısından çok önemli. Çünkü özellikle son çeyrekte yaşanan piyasadaki likidite, belirsizlik kaynaklı bu türbülanstan kaynaklanan likidite daralmasını gerek kamu tarafından, gerek finansal piyasalarda oluşacak bu likiditeyle piyasanın çok etkin ve aktif bir şekilde toparlanmasını daha iyi noktaya taşıyacağız” açıklamasında bulundu.

350 BİN ESNAFA ULAŞACAK

Halkbank, 22 milyar liralık esnaf kredisine ilişkin detayları duyurdu. Banka, esnaf ve sanatkarlara yılın ilk 3 ayında 10 milyar TL, yılın tamamında ise toplam 22 milyar TL kredi desteği verecek. Bu kapsamda yaklaşık 350 bin esnafa ulaşılacak. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan “Esnaf Kredi Programı ile bu yıl yaklaşık 350 bin esnafa daha ulaşacağız” dedi. Yeni Esnaf Kredi Programı kapsamında toplam 22 milyar TL kredi kullandıracaklarını belirten Arslan “Şubelerimize kredi plasman tahsisleri yapılmış olup yeni programa ilişkin kredi kullandırımları 9 Ocak itibarı ile başlamıştır. Tahsis edilen tutarın 10 milyar TL’lik kısmının, Bankamızın likidite durumu ve kredi geri dönüşlerinin yoğunlaşma dönemleri dikkate alınarak 2019 yılının ilk 3 ayında kullandırılması kararlaştırılmıştır. Esnaf kredisi kullandırımlarında, mevcut uygulamada olduğu gibi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği devam edecektir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN