Mesai saati doğdu ömür boyu çalıştı

Mesai saati doğdu ömür boyu çalıştı

İşadamı Hüsnü Özyeğin’in yaşam öyküsü ‘Bir Dünya Kurmak’ adlı kitapta toplandı. 1 Ocak 1945’te, mesai saati olan 09.00’da doğan Özyeğin, çalışma hayatından hiç kopmadı.

Orta sınıf bir ailenin iki çocuğundan biri olarak 1 Ocak 1945’te, mesa saati olan 09.00’da doğdu. Sembolik olarak hayat boyu çalışma misyonuyla yaşayan Hüsnü Özyeğin’in 72 yıllık yaşam öyküsü ‘Bir Dünya Kurmak’ adlı kitapta toplandı. 9 yıla uzanan bir yazım süreciyle, Gazeteci Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan kitap, raflarda yerini aldı. Satışından elde edilen gelirin Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Burs Fonu’na bağışlanacağı kitapta Özyeğin’in çocukluk ve gençlik yıllarına, eğitim-öğretim hayatına, ilk iş deneyimlerine ait tüm detaylarla beraber iş hayatındaki yükseliş hikayesi anlatılıyor.

Profesyonel iş hayatına başlarken tek serveti eğitimi ile diplomaları olan ve bugün Türk bankacılığının duayeni olarak anılan Özyeğin’in bankacılık sektöründeki başarı hikayesi 29 yaşında Pamukbank Yönetim Kurulu Üyesi ve ardından 32 yaşında Genel Müdür olmasıyla yazılmaya başlıyor. En genç banka genel müdürü olmasının ardından yine Çukurova Holding bünyesinde bulunan Yapı Kredi’de de Genel Müdür olarak görev yapan Özyeğin, her iki bankada başarılı çalışmalarıyla yarattığı değişim ile bankaları kâra geçirerek başarısını taçlandırıyor.

Hüsnü Özyeğin, 1987 yılına gelindiğinde ise kendi bankasını kurmaya karar veriyor. Bir bankacı tarafından kurulan ilk banka olma özelliğiyle faaliyetlerine başlayan Finansbank daha sonra halka açılan ve Türkiye’de kredi kartına taksit yapan ilk banka olarak da birçok ilke imza atıyor. 1994 ve 2001 krizlerindeki zor dönemi başarı ile atlatan Finansbank’ı 2006 yılında National Bank of Greece’e satan Özyeğin, ‘bir dünya kurduğu’ bankasını satarken de satış rakamı ile Türkiye için en büyük yabancı sermaye olması ile bir rekora imza atmaktan geri kalmıyor. Finansbank’ı sattıktan sonra Özyeğin’in iş yaşamında yeni yuvası büyüme ve kurumsallaşma hedefleri doğrultusunda 1989 yılında kurduğu FİBA Holding oluyor. Buzdağının üstünde her ne kadar bankacılık sektöründeki başarılarından söz edilse de  Hüsnü Özyeğin, FİBA Holding bünyesinde Rusya’dan Çin’e, Hollanda’dan Romanya’ya birçok ülkede altına imza attığı yatırımlarıyla iş yaşamındaki tecrübelerini ve başarısını yurt dışına da taşıyor. Bankacılık faaliyetlerini, yurt dışında değişik ülkelerde faaliyet gösteren en büyük bilançoya sahip Türk sermayeli banka ölçeğine taşıyan Özyeğin’in bugün FİBA Holding çatısı altında bankacılıktan perakendeye, enerjiden limancılığa pek çok yatırımı bulunuyor. Bunların yan ısıra başarılı olamadığı, zararla çıktığı girişimleri de “Başarısızlıkla yüzleşmek, başarının anahtarı. Çünkü bunlardan çıkarılacak dersler çok daha önemlidir” sözleri ile paylaşıyor. Özyeğin’in baş döndüren temposu ise sosyal sorumluluk projeleri ve Özyeğin Üniversitesi’nin kurulmasının ardından hiç dinmiyor.

‘ÖNEMLİ OLAN GÖNÜL ZENGİNLİĞİDİR’

Özyeğin’e hayatta en değerli varlığı sorulduğunda her zaman için “ailem” yanıtını veriyor. Bugün çocukları Murat ve Ayşecan ile beraber Fiba Holding’i yöneten Özyeğin, sosyal sorumluluk çalışmalarında ilhamı eşi Ayşen Özyeğin’den aldığını belirtiyor. Türkiye’nin en zenginleri listesinde defalarca ilk sırada yer alan Özyeğin, bir söyleşide “Türkiye’nin en zengini olmak nasıl bir duygu?” sorusuna ise “Asıl yayınlanması gereken liste gönlü zenginler listesidir” şeklinde cevap veriyor ve bugün sosyal yatırımları ile bir buçuk milyon kişiye dokunmanın en büyük başarısı olduğunu vurguluyor.

EN DEĞERLİ GİRİŞİMİ ÜNİVERSİTE

12 ülkede 100’e yakın şirket kuran Türkiye’nin “seri girişimcisi” Hüsnü Özyeğin, 2007 yılında Özyeğin Üniversitesi’ni kurarak eğitim alanındaki hayalini de gerçeğe dönüştürüyor. Hayatındaki en keyifli ve değerli girişiminin üniversite olduğunu her fırsatta vurgulayan Özyeğin “Bundan sonra 100 şirket veya 10 vakıf daha kuramayacağımı biliyorum. Üniversitede gençlere ilham verebilirsek, onların Türkiye’ye katkıları şirketlerimin katkısından fazla olur” diyor. 

İLK İŞ DENEYİMİ HANUTÇULUK

İzmir’de Fazıl Bey İlkokulu’nda okul hayatına başlayan Özyeğin, daha sonra sırayla Robert Kolej, Oregon State Üniversitesi ve Harvard Business School’dan mezun oluyor. İlk iş deneyimini henüz 6 yaşındayken dedesinin iş yerinde hanutçuluk yaparak kazanan Özyeğin, mühendislik okumak için 1.000 dolar ile gittiği ABD’de garsonluk yaparak harçlığını çıkarıyor ve 12 bin kişilik üniversitenin Talebe Birliği Başkanı oluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN