Mesleğe olumsuz bakmadım ama gerçekçi olmak lazım

Mesleğe olumsuz bakmadım ama gerçekçi olmak lazım

Türk ekonomisi ve ihracatının motor endüstrisi otomotiv 2019 için en kötü senaryoya hazırlanıyor. Sert bir daralma bekleyen sektörün temsilcileri yine de umutsuz değil. Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaaslan “Olumlu düşünüp bu dalgayı atlatacak adımlar planlıyoruz. Ancak yine de gerçekçi olmak gerektiğinin farkındayız” diyor.

Bu yılı kötü geçiren ve yıl başının ilk ayında yüzde 15 daralma bekleyen otomotiv sektörü destek arıyor. Suzuki Genel Müdürü Karaarslan “Ben meslek hayatımda hiç olumsuz olmadım. İçerisinde bulunduğumuz süreçte olumlu olarak düşünüp, neler yapabileceğimiz noktasında aksiyonlar almaya bakıyoruz. Ancak gerçekçi olmamız gerektiğinin de farkındayız” dedi.

Türk otomotiv sektörü, acil önlem bekliyor. 2018 satışlarındaki büyük kan kaybı, indirim ve erken kampanyaları da beraberinde getirdi. Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, senenin hemen başında yüzde 15’lik bir daralma yaşanacağını ön gördüklerini belirtti. Karaarslan “Bir takım ekonomik indikatörlerdeki gelişmelere tepkimiz çok sınırlı olunca, kurların ani artışıyla birlikte kredi faizlerindeki anormal yükselişler pazarı çok hızlı bir şekilde düşürdü. Bu durumun yıl sonuna kadar süreceğini görebiliyoruz. Ben meslek hayatımda hiç olumsuz olmadım. İçerisinde bulunduğumuz süreçte olumlu olarak düşünüp, neler yapabileceğimiz noktasında aksiyonlar almaya bakıyoruz. Ancak gerçekçi olmamız gerektiğinin de farkındayız” diye konuştu. Karaarslan “2019 yılında Türkiye binek otomobil pazarı için 250-300 binli adetlerin konuşulabileceğini tahmin ediyorum. Bu bağlamda, iç pazarın kuvvetli seyrini sürdürebilmesi için destekleyici ve yeniden canlandırmaya yönelik adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. ÖTV yüzdelerini yeniden gözden geçirmek, hurda teşvikini daha gerçekçi hale getirmek ve konut kredilerine getirilen kolaylıkların otomotiv için de getirilmesi sektörümüzü nefes aldırabilir. Bunun dışında yatırımda ek teşviklerle sektör desteklenebilir. Otomotiv sektöründe çalışan 1 kişi diğer sektörlerden 20 kişiyi etkiler. Bu sektörde giden hemen geri kazanılmıyor, belirli ve ciddi bir süre gerekiyor” dedi. “Şimdi yüksek stok baskısı altından gerçekçi fiyatlar yansıtılamayacağından yılın son çeyreğinde, bir taraftan iç kredi maliyetlerinin yüzde 40’lara varmasıyla da satışlarda zorlanmalar kaçınılmaz hale gelebilir” açıklamasını Karaarslan “Beklentimiz, 2020 yılında da bugünlere benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizin bilinciyle birtakım önlemlerin hızlıca alınmasıdır. Böylece, 2020’nin son çeyreğinden itibaren pazarın iyileşmeye başlayacağını öngörebiliriz” ifadelerini kullandı.

ALİ YILDIRIM

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN