Mobil işlemler nakitin ensesinde

Mobil işlemler nakitin ensesinde

Nakit kullanılmadan yapılan işlemlerin 1 trilyonun üzerine çıkması bekleniyor. 2024 yılında mobil işlemlerin yüzde 40’a ulaşması hedeflenirken, birçok pazarda 2024 yılına kadar hızlı bir büyüme planlanıyor.

Tüm dünyada ve Türkiye’de gelişen teknolojiyle birlikte alışkanlıklar sona eriyor. Bunların en önemli örneklerinden birisiyse nakit kullanımı. Özellikle gelişen mobil teknolojiyle birlikte günlük ihtiyaçlar bile nakit olmadan karşılanabiliyor. Business Insider Intelligence’ın hazırladığı ‘Payments Forecast Book 2019’ raporuna göre, nakit kullanmadan yapılan işlemlerin, 2023 yılında ilk kez 1 trilyon değerinin üzerine çıkması bekleniyor. Rapora göre, bu da kart kullanımının artmasına, ödemeler altyapısına ve cep telefonlarına daha geniş erişimin sağlanmasına bağlanıyor. Nakit kullanımının dünya çapında yavaş yavaş azaldığı vurgulanan raporda, dijital ödemeler ekosisteminin de gittikçe büyüdüğü belirtiliyor. Rapora göre, gelişmekte olan pazarlardaki değişiklikler, Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya gibi büyük pazarlardaki müşterilerin, Alipay ve Paytm gibi cüzdanlara, WeChat ve Grab gibi süper uygulamalara akın etmesiyle birlikte ödemelerde dijital dönüşümün etkisinde olan Asya tarafından yönlendirilecek. ABD gibi olgun pazarlarda ise bu değişim biraz farklı olacağına dikkat çekiliyor.

Raporda öne çıkan bazı öngörüler ise şöyle:  Küresel olarak, nakit dışı işlemler 2024’te 1 trilyonu geçecek ve Asya Pasific ülkelerindeki (APAC) büyüme nedeniyle 2024’te işlemlerin yüzde 40’ını oluşturacak. * Kart kullanımı, Latin Amerika ve Orta Doğu gibi pazarlarda 2024 yılına kadar hızla büyüyecek. Ancak müşterilerin büyük oranda banka dışı yöntemlerle işlem yaptıkları Sahra altı Afrika’da durmaya başlayacak. * ABD perakende harcamaları mütevazı bir şekilde artacak. Ancak e-ticaret, müşterilerin günlük alışverişlerini daha fazla yaptıkları için toplam perakende satışların 2024 yılına kadar olan oranını neredeyse iki katına çıkaracak. * ABD’li müşteriler nakit parayı terk etmeye devam ettikçe kart ödemeleri artmaya devam edecek. Diğer taraftan mobil, e-ticarette 1.9 trilyon doların yüzde 44’ünü ve 2024’teki 760 milyar doların yüzde 68’ini oluşturan en parlak büyümeyi gösteren olmaya devam edecek. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN