Nef'e umut veren not

Nef'e umut veren not

Gayrimenkul şirketi Nef’in, kredi notu iki kademe birden yükselerek A+’ya ulaştı. Türkiye’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notuna sahip olduklarını belirten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Bu, bizim için tarihi bir başarı olduğu kadar sektör için de umut verici bir gelişme” dedi.

Hürriyet'in haberine göre, Markalı konut sektöründe faaliyet gösteren Nef’in kredi notu iki kademe birden yükselerek A+’ya ulaştı. Bu not, bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul-inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notu olarak kayıtlara geçti. Not artışıyla ilgili yorumda bulunan Nef’in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, geçtiğimiz hafta içinde gazetelerin ekonomi müdürleriyle konut sektörünü ve Nef’in aldığı son kredi notuna dair gelişmeleri paylaştı. Erden Timur ilk olarak not artırımına ilişkin, “2015’te BB yatırım yapılabilir seviyedeydi notumuz. 2016’de B oldu. 2017’de A- oldu, bu sene A+ oldu. İki basamak birden artış çok zordur, hele böylesine zor bir dönemde. Bu bizim için tarihi bir başarı olduğu kadar sektör için de umut verici bir gelişme.Öyle ki bugüne kadar Türkiye’de kredi notu alan gayrimenkul firmaları arasında böylesine yüksek bir kredi notuna sahip ikinci bir firma yok” diye konuştu. Uluslararası kredi kuruluşu Japon Credit Rating (JCR) tarafından yapılan derecelendirmeyle ilgili JCR’dan yapılan açıklamada “Timur Gayrimenkul, güçlü bir bilinirliğine ulaşan Nef markası altında konut, rezidans, süit, ofis, dükkan ve yazlık evler gibi yenilikçi ve ihtiyaç odaklı projeler geliştiriyor” denildi.

EN AZ 200 MİLYON

Not artırımına gerekçe olarak Nef’in 2017’de satış hedeflerini gerçekleştirdiğine vurgu yapıldı. Bunun yanında 2018’in ilk çeyreğinde de hedeflerin çok üzerinde bir satış performansı gösterdiğine dikkat çekildi. Erden Timur, JCR’ın not kararını değerlendirirken, “Son üç yılda 14 proje teslim ettik. Son 2.5 yılın en fazla konut teslimi yapan firmasıyız. Toplamda baktığınızda yaklaşık 5 bine yakın konut teslimi gerçekleştirdik. Her dönem bilançomuzda minimum 200 küsur milyon net nakit durur. Aslında bu kredi notu da onu gösteriyor, şirketin iki yıl içinde beş yıl içindeki bozulma riskini sana puanlıyor” dedi

TAHVİL PİYASASINDA

Dört yıldır tahvil piyasasında olduklarını belirten Timur, tahvil ihraç edebilen tek gayrimenkul şirketi olduklarını söyledi. Timur, “Tahvilini ödeyip de tekrar tahvile çıkan reel sektörde holding şirketleri hariç neredeyse tek gayrimenkul şirketiyiz. İlk tahvil ihracına çıkarken 225 milyon lirayla çıktık, sonrasında bunu 100 milyon liraya indirdik. Tahvil ihraç ederken, bu rakamı düşürerek ihraca devam edebilen ender şirketlerden biriyiz diyebilirim. Seçim sonrasında belki ağustos eylülde tekrar tahvil ihracı yapacağız” dedi.

YÜZDE 70 BÜYÜME

2018’i değerlendiren Timur şu bilgileri paylaştı: “Mayıs sonu itibariyle 814 milyon liralık sözleşmeli satış yaptık. Geçen sene bu rakam ilk beş ayda 480 milyon liraydı. Yani ciroda yüzde 70’lik bir artış oldu. Satışların yüzde 60’ından fazlası oturumluk. Şu an Nef Bahçelievler, İş GYO ile yaptığımız Inistanbul Topkapı projesi, daha lansmanı yapılmayan Nef Kandilli, yine yeni etap lansmanına hazırlandığımız Nef Çekmeköy projelerimizi görenler oturum amaçlı daha çok tercih ediyorlar.” Nef’in Anadolu’daki bayi ağına dikkat çeken ve 16 bayileri olduğunu belirten Timur, “Anadolu’da bayiliği olan tek gayrimenkul şirketiyiz. Önceden en büyük bayiler Arçelik, Beko bayisi idi, buradan bayiler aylık en fazla 30 bin lira para kazanıyor ve tahsilat riski alıyorlardı. Bizde bir ev satsa 20 bin lira kazanıyor” dedi.

Sekterdeki fiyat dengeleriyle ilgili de bilgileri aktaran Erden Timur, arsa fiyatlarıyla ilgili ilginç bir noktaya değinerek şunları anlattı: “Ben konut sektörüne girdiğimden bu yana hayatımdaki en ucuz arsa dönemini yaşıyoruz. Şu an Nef olarak 4 tane projemiz satışta. Projelerimiz belli bir noktaya geldikten sonra genelde başka bir projeye başlıyoruz. Kaynak anlamında sadece bireylerin değil kurumların da bu yönde ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla kimisi de arsasını satarak kaynak oluşturma ihtiyacını gideriyor. Bu dönemi ben sat-pişman ol dönemi olarak yorumluyorum.”

Kime sponsor olduysak şampiyon oldu

Nef’in Galatasaray ve BarcelonaFC futbol kulüplerine sponsor olduğunu hatırlatan Erden Timur, Galatasaray ve Barcelona’nın şampiyonluklarına dair sevincini şu sözlerle dile getirdi: “Kime şampiyon olduysak şampiyon oldu çok şükür.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN