OECD'den Türkiye'ye faiz için tavsiye ve uyarı: Güven ortamı için politika faizi artırılmalı

OECD'den Türkiye'ye faiz için tavsiye ve uyarı: Güven ortamı için politika faizi artırılmalı

Yüksek enflasyon karşısında dünyada pek çok ülke uzun yıllar sonra radikal bir karar alarak faiz artırımına giderken Türkiye 7 aydan bu yana sabit tutma yoluna gitti. Merkez Bankası'nın bu kararı tartışılmada devam ediliyor. Konuya ilişkin OECD'den bir çağrı ve uyarı geldi. OECD Türkiye Masası Şefi Machlica, negatif reel faizin yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturup, lirada büyük kayıplara neden olduğunu ve güven ortamının sağlanabilmesi için politika faizinin artırılması gerektiğini söyledi.

Dünyada yüksek enflasyona bağlı olarak ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB), başta olmak üzere pek çok ülke uzun yıllar sonra faiz artırımına gitti. Türkiye'de TL değerinin korunması için Merkez Bankası'nın faiz artırması beklendi. Ancak Merkez Bankası son 7 aydan bu yana politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu.

Merkez Bankası'nın bu politikası tartışılmaya devam edilirken OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica “Güven ortamı sağlanabilmesi için politika faizinin artırılması büyük önem taşıyor” dedi. OECD Türkiye Masası Şefi Gabriel Machlica, TCMB’nin yüksek enflasyona rağmen politika faizinde değişikliğe gitmediğini, güven ortamı sağlanabilmesi için politika faizinin artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

“TÜRKİYE’DE ŞU ANDA GELİŞMİŞ EKONOMİLERDEN ÇOK DAHA YÜKSEK BİR ENFLASYONA SAHİP”

Machlica, negatif reel faizin yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturup, lirada büyük kayıplara neden olduğunu belirterek “Enflasyon pek çok OECD ülkesinde merkez bankası hedeflerinin üzerinde yer alıyor, ancak Türkiye’de şu anda gelişmiş ekonomilerden çok daha yüksek bir enflasyon oranı görülüyor” dedi. Machlica Dünya Gazetesi'nden Elif Karaca'ya konuştu.

Türkiye’nin enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü olduğuna dikkat çeken Machlica “Bu çerçevede, enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi ve güven ortamı oluşturulabilmesi için, politika faizinin artırılması ve para politikasına duyulan güvenin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

“CARİ DENGE RİSKLERİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR”

Türkiye’nin Kovid-19 sonrasında güçlü bir toparlanma yaşadığını, 2021'de ekonomik büyüme, güçlü ihracat ve yüksek tüketici harcamaları sayesinde OECD bölgesindeki en güçlü büyüme oranlarından birini elde ettiğini, ancak dünya ekonomisinin yavaşlamaya başladığını belirten Machlica, Türkiye küresel tedarik zinciri sıkıntılarından fayda sağlasa da zayıflayan küresel talebin ekonomisi üzerinde etkili olacağını ifade etti. Machlica inatçı yüksek enflasyonun hanehalklarının alım gücünü zayıflattığının, artan belirsizlik ve enflasyonun da yatırımlar üzerinde etkili olduğunun altını çizerek, Türkiye gibi emtia ithal eden ekonomilerin artan cari denge riskleriyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN