Otomobil fiyatları düştü mü, araç fiyatları düşecek mi? ÖTV düzenlemesi ile araç fiyatları nasıl olacak? ÖTV düzenlemesi araç fiyatları son durum

Otomobil fiyatları düştü mü, araç fiyatları düşecek mi? ÖTV düzenlemesi ile araç fiyatları nasıl olacak? ÖTV düzenlemesi araç fiyatları son durum

Otomobil fiyatları düşecek mi sorusu halkın gündemindeki sorular arasında. Önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Cumhurbaşkanı; bundan böyle motorlu taşıtlar için alt ve üst tüketim vergisinin üç katına kadar artırılabilir ya da sıfıra indirilebilir kararı aldı. Peki, ÖTV’nin yeni düzenlemesiyle araba fiyatları düşecek mi yoksa indirimler mi olacak? İşte 2022'de araçlar üzerinden alınan ÖTV indirimi...

ÖTV yönetmeliğinin bir gün önce Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, otomobil fiyatları listelerde kendine yer bulmaya başladı. Erdoğan, bundan böyle motorlu taşıtlar için alt ve üst tüketim vergisinin üç katına kadar artırılabilir ya da sıfıra indirilebilir.

araç fiyatları

Yeni ÖTV Düzenlemeleri Nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Uygulanmasına İlişkin Ortak Tebliğ ile çeşitli konulardaki uyuşmazlıklarla ilgili detayları açıklarken, Cumhurbaşkanının ÖTV ve motorlu taşıtlar vergisi matrahını 3 katına çıkarabilme yetkisinin olduğu açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Dairesi Başkanlığı'nın "Özel Tüketim Vergisi Listesi Uygulanmasına İlişkin Genel Tebliğ"de değişiklik yapan duyurusu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlükte yerini aldı. Buna göre Tebliğ'de tartışmalı konular başta olmak üzere çeşitli konulara ilişkin hükümlere açıklık getirilmiştir.

ötv

Bu kapsamda, ÖTV ödeyen bu tür araç alım satım işinin ÖTV'yi ödedikten sonra aynı araç için aksesuar, koruyucu boya, kuaför, ek garanti ve benzeri hizmet ve teslimat bedellerinin ÖTV'ye tabi olmadığı açıklığa kavuşturulmuştur.

ÖTV Kanunu ile ÖTV kapsamı dışında kalan öncü itfaiye aracının mahiyeti ve özellikleri netleştirilerek bu alanda bulunan suistimal ve yanlış kullanımın önüne geçilmiştir. Sonuç olarak, ÖTV kapsamına girmeyen itfaiye araçlarının bu kapsama girebilmesi için belirli donanıma sahip olması gerektiği ortaya çıktı.

Örneğin araç uzaktan tanınıyorsa, farları varsa ve araçta yangın söndürücü ve gerekli ilk yardım ekipmanlarına ek olarak ortalama yangın durumunda yangın söndürücü ve ilk yardım çantası kullanılabilir. Yangın durumunda kullanılacak tıbbi ekipman ile yaralıların araç içinde kalıcı bir yeri olması gerektiği Tebliğe eklenmiştir.

Diğer yandan, 26 Ekim 2021 tarihinde yayınlanan "Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yapılan değişiklikle "Bakanlar Kurulu" ibaresinin “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece Cumhurbaşkanı'nın ÖTV alt ve üst limitlerini ve motorlu taşıtlar vergisi matrahını 3 katına çıkarabileceği ve 0'a indirebileceği uygulamaya ilişkin yenilik uygulamaya konulmuştur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN