Otomobilde 600 binin altı kırmızı alarm

Otomobilde 600 binin altı kırmızı alarm

Türk ekonomisinin dinamolarından otomobil sektöründe bir süredir çalan ziller kırmızı alarma döndü. 2018’i rekor daralmayla kapatan sektör 2019 için kötü sinyaller veriyor. Sektör temsilcileri iç pazarda maksimum 450 bin satış öngörürken korkutan uyarı Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt’tan geldi: “600 bin adedin altı sektör için kırmızı alarm, yatırımlarımız bu rakamların altını kaldırmaz”

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörünü 2019 yılında büyük bir kayıp bekliyor. Toplam pazar için 250-300 bin arası rakamlar telaffuz ediliyor. Bu ayın sonunda bitecek olan özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleriyse pazarda olumsuz havayı iyice hissettirecek. Öte yandan bankaların otomotiv sektörünü yalnız bırakması da sektöre büyük darbe vuruyor. Faiz indirimi olmadan ÖTV indiriminin yetersiz kalacağını savunan Skoda Türkiye Genel Müdürü Zafer Başar, aksi takdirde 1 milyon pazarların ancak hayal olduğunu vurguladı. Başar “ÖTV indirimi otomotiv piyasası olarak bize çok büyük bir destek verdi. Özellikle satın alma gücünün desteklenmesi açısından çok pozitif bir etkisi oldu. Bu sayede Kasım ve Aralık aylarında stoklarımızın yüzde 90’lık kısmını erittik. Mevcut şartlarda ÖTV devam ettiği sürece pazar ancak bu koşullarda ilerleyebilir. ÖTV’nin bitmesi pazarı sayısal anlamda çok düşürecektir. İktisadi olarak değerlendirecek olursak müşterilerin tüm sektörlerde güven endeksi düşmüş durumda. Öncelikle güven endeksinin yükselmesi lazım. Satın alma gücünün tekrar toparlanabilmesi için faizlerin mutlak surette inmesi lazım. Bu faizlerle 1 milyonluk pazarlar ancak hayal olur. Bunun yanında ÖTV’nin satın almayı teşvik edilecek şekilde yeniden revize edilmesi gerek” şeklinde konuştu. Yeni modellerde fiyatların artmasına rağmen eski fiyatlardan satarak büyük bir fedakârlık yaptıklarının altını çizen Başar “Dayanabildiğimiz noktaya kadar devam edeceğiz. Şu an Skoda alan birisi çok uygun fiyatlara hatta bir daha bulamayacağı fiyatlara bu araçları alıyor. Zarar edip etmeyeceğimizi yıl sonunda göreceğiz. Kâr ettiğimizi söylemek mümkün değil. Sadece fabrikaya verdiğimiz taahhütleri yerine getirmek ve müşterilerimizi araçlarla buluşturmak için çalışıyoruz. Ben devletin ÖTV ile otomotive verdiği desteği olumlu buluyorum. Devam etmesini temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.

YATIRIMLARIMIZ BU RAKAMLARI KALDIRMIYOR

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise ÖTV’den önce ciddi müşterilerin bu fiyatları kaçırmayacağını söyledi. Bozkurt “Mart sonunda ÖTV indiriminin süresi bitiyor. Ben o yüzden ciddi müşterilerin bu fırsatı kaçırmayacağını düşünüyorum. Anahtar teslim fiyatında yüzde 10 gibi küçümsenmeyecek bir avantajdan bahsediyoruz. Faizler bir ara yüzde 3.70’lerle çok kötü durumdaydı. Bugüne baktığımızda yüzde 2’ler seviyesine düştü. Bu da iyi bir avantaj. Faizlerin yumuşaması satışlara olumlu yansıyacaktır. Eski haline dönse daha çok katkısı olur ama ona yakın zamanda döneceğini zannetmiyorum. 1 milyonlu pazarları konuştuğumuz bir yerden 600 binler seviyesine düştü Türkiye. Bana göre 600 binli rakamlar bir alarm durumudur. Bizim yatırımlarımız 600 binin altını maalesef kaldırmıyor” dedi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu “Kampanyaların hız kesmemesi, devam etmesi için bizler elimizden geleni yapıyoruz. Sıfır faiz kampanyaları var, takas kampanyaları var, en önemlisi halihazırda devam eden yüzde 15 ÖTV desteği ve yüzde 17 ticari araçlarda KDV desteği var. Bunların 31 Mart’ta sona ereceğini hatırlatmak gerekiyor. Dolayısıyla mart ayını kredi faizlerinin düşmesi ve taksitlerin artmasıyla birlikte pazarın hareketleneceği bir ay olarak öngörüyoruz. Tüketicilerin de mart ayındaki fırsatları kaçırmamasını buradan tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN