Otomotiv sektörü boğuşmaya devam ediyor: Hızlı olan alıyor

Otomotiv sektörü boğuşmaya devam ediyor: Hızlı olan alıyor

Yeni bir otomobil sahibi olmak artık sadece paraya bakmıyor. Yaşanan tedarik sorunları, çip krizi ve bağlantılı problemlerden dolayı artık hızlı olan kazanıyor. Satışa çıkan yeni modellerin daha dumanı üstündeyken ikinci el sitelerine düşmesi tüketicide şüphe uyandırıyor. Herkesin sıraya girdiğini söyleyen Toyota CEO’su Bozkurt, galericilerin de sıraya girdiğini vurgulayarak “Gerçek alıcıya ulaşma şansımız yok. Galeriye araç satmak bayinin de işine gelmiyor” dedi.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörü pandemiyle birlikte hiç alışıla gelmemiş bir sorunla boğuşmaya devam ediyor. Tedarik süreçlerinde yaşanan sorun, çip krizi ve bununla bağlantılı birçok problem otomobil bulunurluğunu etkiliyor. Buna bir de düşen alım gücüyle artan fiyatlar eklendi mi yeni bir otomobil almak sadece zengin işi oluyor. Son dönemde satışa çıkan yeni araçlar sonrasında bayiye giden birçok potansiyel müşteri eli boş dönüyor. Fakat hemen akabinde sıfır aracın ikinci el olarak ilan sitelerinde dolandığı görülüyor. Hem de modeline göre, fark 250 bin liranın üzerinde oluyor. Galerilerin tüketiciden daha hızlı davrandığı görülürken, bayilerin de galerilerle anlaşmalı olduğu tüketiciler tarafından iddia ediliyor. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını ifade eden Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota Yaris Cross lansmanında şunları söyledi: “Bayiler galerilere satıyor deniliyor. Yok böyle bir şey, sıra var. Bayi için aracın galeri üzerinden satılması çok büyük kayıp demektir. Çünkü müşteri datası bayi elinde olmuyor. Satış sonrasından asıl para kazanıyor. Servise çağıracak sigorta satacak. 3 sene sonra aracını yeniden değiştirecek. Böyle bir şey yapılmıyor diye algılamayın. Şunu eleştiriyorum, bütün bayiler bütün araçları galericilere satıyor demek doğru değil.” Aracı alan kişinin hangi amaçla aldığını sorgulama şansının olmadığını söyleyen Bozkurt, herkesin sıra yazdırdığını sırası gelenin aracını aldığını anlattı. Galericilerin de sıraya girdiğini vurgulayan Bozkurt “Araç alan kişinin hangi amaçla aldığını sorgulama şansınız yok. İsterse yarım saat sonra satar. Bunlarla ilgili yapacağınız bir çalışmanın legal dayanağı yok. Gerçek alıcıya ulaşma şansımız yok. Yasal değil zaten engel olmak. Diyelim ki bir galerici geldi, bayiye sıra yazdırırdı o tür şeyleri yakaladığında bayi engellemeye çalışıyor” dedi.

AKARYAKIT ZAMMI HİBRİT TALEBİNİ ARTIRDI

Son üç aydır daha önce olmadığı kadar hibrit talebi olduğunu anlatan Ali Haydar Bozkurt “Araç bulunurluğu olduğunda yaklaşık yüzde 40-50 bandında hibrit satıyorduk, şu anda çok ciddi şekilde herkes hibrit soruyor. Çünkü yakıt tasarrufu için. Çünkü akaryakıtta büyük bir zam gerçeği var” dedi.

MÜŞTERİ RULET OYNUYOR

Müşterinin ne bulursa aldığını söyleyen Ali Haydar Bozkurt, Toyota almaya gelip Lexus alanın da oldukça fazla olduğunu belirtti. “Çünkü yok” diyen Bozkurt “Evet yatırım amaçlı otomobil alan da var ama bence bu dönemde otomobilin bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Evet, fiyatlar yükseliyor, insanların ulaşması güçleşiyor ama bir yandan bu kadar araç bulunurluğu sıkıntısı ortamında filosundan perakendesine birçok insan da araç bulmak için yırtınıyor. Burada şunu söyleyebilirsiniz. Yatırım için de alan var. Elimizde bir istatistik de yok. Ama araç alanların yarısı da yatırım için alıyor demek çok doğru değil. İnsan parasını korumak için alıyor. Otomobil normalde euro seyrine göre gittiği için, matrahlar güncellenmediği için son bir yılda böyle kademe atladığı için eurodan hızlı koştu. Yüzde 50 nere yüzde 80 nere. Son bir yıldaki en büyük değişim de bu” açıklamasını yaptı.

YARIS CROSS 667 BİN 800 LİRADAN YOLA ÇIKIYOR

Lansmanı gerçekleşen Yeni Yaris Cross’a da değinen Ali Haydar Bozkurt, hedeflerinin sadece bu yıl için 1000 adetlik satış olduğunu söyledi. Bozkurt konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl alabildiğimiz adet yaklaşık bin adet olacağı için bu yıl bu kadar araç satacağız. Seneye henüz belli değil ama normal pazar koşullarında minimum 5 bin hatta 10 bine çıkabilecek potansiyeli olduğuna inanıyorum.” Türkiye’de satışa sunulan Yaris Cross, 667 bin 800 TL’den başlayan fiyat etiketiyle yola çıkıyor. Model Türkiye’de 1.5 litre benzinli ve 1.5 litre hibrit olmak üzere iki motor seçeneğiyle satışa çıktı.

‘OLDUKÇA CESUR DAVRANDIK BİN ADET SATARIZ’

Alfa Romeo Tonale ile elektriklenmeye başlıyor. Türkiye’de ön satışa sunulan hibrit model, 1.4 milyon liralık fiyat etiketine sahip. Alfa Romeo Marka Direktörü Süslü “Tonale modelinden yıl sonuna dek 1000 adet getirmeyi planlıyoruz. Adet konusunda oldukça cesur davrandık” dedi.

Alfa Romeo Tonale ile elektriklenmeye başlıyor. Türkiye’de ön satışa sunulan hibrit model, sporcu tasarımıyla dikkat çekiyor. Alfa Romeo Marka Direktörü Özgür Süslü “Tonale’yi Alfa Romeo online satış kanalı üzerinden lansmana özel 1.5 litre 160 beygirlik hibrit motor seçeneğiyle ön satışa sunacağız. Eylül ayından itibaren ise 1.6 litrelik dizel otomatik vites motor seçenekli versiyonu pazara giriş yapacak. Önümüzdeki yıl 275 beygir gücündeki Q4 -dört çeker şarj edilebilir hibrit- seçeneğinin aileye katılması ile Tonale ürün gamı tamamlanmış olacak” dedi. Özgür Süslü “Bu efsanevi markayı Türkiye’de çok daha fazla otomobil severle buluşturmayı planlıyoruz. Markanın sportif sedanı Giulia ve ilk SUV’u olan Stelvio’dan sonra Alfa Romeo tarihindeki yeni dönüm noktası ilk kompakt SUV’u ‘Tonale’ olacak. Tonale, bizi çok heyecanlandıran ve uzun zamandır Türkiye Pazarı için beklediğimiz bir model. Bu ay ön siparişlerini almaya başladığımız Tonale modelinden yıl sonuna dek 1000 adet getirmeyi planlıyoruz. Adet konusunda oldukça cesur davrandık” diye konuştu. Alfa Romeo Tonale, Türkiye’de, Sprint, Ti ve Veloce olmak üzere 3 donanım seviyesiyle satışa sunuluyor. Alfa Romeo Tonale’nin Edizione Speciale özel versiyonu 7 ileri otomatik şanzımanlı ve 1.5 litre 160 HP’lik değişken geometrili Turbo motor ve 48volt “P2” elektrik motoru mild hibrit versiyon ile satışa sunuluyor. Bu versiyon performansını yeni, 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli motor ile 48-Volt bataryaya sahip 15 kw’lık elektrik motorun sinerjisinden alıyor. Tonale’nin lansmana özel 1 milyon 399 bin liralık fiyat etiketiyle satışa sunuldu.

27kr04-ikinici-haber-suslu.jpg

MAKUL FİYATA DİZEL TASARRUFU

Romen otomotiv üreticisi Dacia, B sınıfında Sandero modeliyle mücadele veriyor. Yeni nesille birlikte iddiasını da artıran araç, küçük hacimli tek benzinli motor-otomatik vites kombinasyonuyla seçim yapmayı kolaylaştırıyor. Şık bir tasarıma sahip otomobil, geniş ön ızgara, hafif çekik farlar, sportif tampon ve geniş kaput aracın kaslı görünmesini sağlamış. Sınıfının en geniş iç hacimlerinden birini sunan Sandero, ergonomik ve şık kokpitiyle de dikkat çekiyor. Arkada oturanlar için de yeterli hacmi sağlayan araçta 410 litrelik oldukça geniş bir bagaj alanı sunuluyor. Dacia Sandero’da sadece 1.0 litre turbo benzinli motor görev yapıyor. 3 silindirli ünite, sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) ile kombine ediliyor. 90 beygir güç ve 142 nm tork üreten motor, 1174 kilogram ağırlığındaki otomobile yeterli çekişi sağlıyor. Fabrika verilerine göre aracın ortalama tüketimi 4.9 litre. 50 litrelik depoyla menzil 1000 kilometrenin üzerinde. Bizim kullanımımızda yol bilgisayarına yansıyan ortalama ise 5.8 litre oldu. Sakin kullanımı ödüllendiren motor, dizel motor ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Araç 456 bin liralık fiyat etiketiyle en uygun otomobiller arasında.

27kr04-ucuncu-haber-dec.jpg

ARTAN FİYATLARA SİGORTACILAR DA YETİŞEMEDİ

İkinci el araçlarda Ocak-Haziran dönemi arasında ortalama yüzde 60’ı bulan fiyat artışının ardından, ‘araç değeri’ daha da önemli hale geldi. Neredeyse gün içerisinde değişen fiyatlar nedeniyle sigorta sektörünün yararlandığı ikinci el fiyat listeleri ise güncelliğini koruyamadı. Bu süreç; araç değerini belirleyen sigorta şirketleri ile finans kuruluşlarını da olumsuz etkiledi. Yaşananların sigorta şirketlerinin kârlılıklarını düşürecek noktaya geldiğine dikkat çeken Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın “Hatta bu kuruluşlar, araçların değerleri konusunda tüketiciler nezdinde zor durumda kalmaya başladı. Biz de otomotiv dünyasının data analizi konusunda sigorta kuruluşlarına anlık ikinci el araç fiyatlandırma uygulaması hizmeti sunuyoruz. Bu hizmetimizle sigorta şirketlerinin ve finans kuruluşlarının karlılığını artırdığımız gibi, güncel olmayan birçok listeye göre anlık ikinci el araç değeri verebiliyoruz” dedi.

19kr04-manset-kell-cardata-genel-muduru-husamettin-yalcin.jpg

CASTROL TÜRKİYE ÇİN’İ BİLE GEÇTİ

Petrol Sanayi Derneği’nin (PET-DER) açıkladığı ilk çeyrek sonuçlarına göre Castrol, madeni yağ pazarının toplam büyüme oranından yaklaşık 6 kat fazla büyüdü. Türkiye’den yönetilen Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) bölgesi Çin’i de geçerek hacimsel olarak en çok ve en hızlı büyüyen pazar oldu. Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal “İlk çeyrek sonuçlarına göre Castrol; otomotiv madeni yağ segmentinde yüzde 28,4 pazar payı ile lider olurken, binek araçlar motor yağında yüzde 35,1, motosiklet madeni yağında yüzde 46,2 ve ticari araçlar motor yağında ise yüzde 35,3 pazar payı ile liderliğini sürdürüyor. Ayrıca bu başarılı sonuçların ardından Çin’i de geçerek Castrol dünyasında hacimsel olarak en çok ve en hızlı büyüyen pazar olduk” dedi.

27kr04-kisa-2-castrol-turkiye-ukrayna-ve-orta-asya-direktoru-ayhan-koksal.jpg

İLK TAM ELEKTRİKLİ SAMURAY 1.6 MİLYON LİRADAN GELDİ

Türkiye’de ilk kez yüzde 100 elektrikli modelini satışa sunan Subaru Solterra, sürekli dört çeker geleneğini bozmayarak 1 milyon 665 bin liradan geldi. Solterra, 160 kW gücündeki elektrik motoru, 466 km’ye varan sürüş menzili sağlıyor Solterra’nın maksimum DC şarj gücü 150 kW, AC şarj gücü ise 7 kW. Sol ön çamurluk üzerinde Tip 2 ve CCS2 şarj girişleri yer alıyor. Solterra’da Mod 2 ve Mod 3 olmak üzere iki adet AC şarj kablosu ücretsiz olarak sunuluyor. 150 kW kapasiteli DC hızlı şarj, bataryayı 30 dakikada %80 kapasiteye ulaştırırken, batarya ısıtıcıları sayesinde soğuk hava koşullarında da kısa şarj süresi ve istikrarlı güç sağlanıyor. AC şarj ile ise yüzde 100 kapasiteye 9.5 saatte 2 ulaşılıyor. 71.4 kWs kapasiteli batarya ile Solterra’nın sürüş menzili 466 kilometre.

27kr04-kisa-3-subaru-solterra-otogundem-2.jpg

STELLANTİS TÜRKİYE’YE 2 FARKLI ÖDÜL

Stellantis Türkiye, dünyanın en büyük çağrı merkezi derneği Contact Center World tarafından bu yıl 17.’si düzenlenen Top Ranking Performers Awards yarışmasında ödül aldı. Stellantis Türkiye CRM ve Dijital Transformasyon’dan Sorumlu Yöneticisi Cem Toksöz ve ekibinin Lizbon’da gerçekleşen etkinlikte yaptığı örnek proje sunumları iki farklı dalda ödüle layık görüldü. Bu kapsamda Stellantis Türkiye, “Sosyal Medyanın En İyi Kullanımı” ve “En İyi Kriz Yönetimi” kategorilerinde iki altın madalyanın sahibi oldu. Stellantis Türkiye CCO’su Ayça Furth, “Layık görüldüğümüz bu iki altın madalya bizim için çok anlamlı” dedi.

27kr04-kisa-4-ayca-furth.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN