Otomotivde durum göründüğü gibi değil

Otomotivde durum göründüğü gibi değil

Araç fiyatları her geçen gün artış gösterirken, artık yeni bir otomobil sahibi olmak sadece zengin işi oldu. Aslında tedarik sorunlarından dolayı bayilerde ‘yok satıyor’ görüntüsü oluşurken gerçekler hiç de öyle değil. Daralmaya devam eden iç pazar karşısında ne üretim ne de ihracatta tat var. Daralan iç pazar karşısında da değil yeni yatırım mevcutlar bile yavaş yavaş gitmeye başlıyor.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektöründe zor günler devam ediyor. İç pazar gün geçtikçe daralmaya devam ederken, üretim ve ihracatta da işler çok iyi değil. Öte yandan Hükümet’in tüketimi daraltmak için alınan kararlar da satışları sekteye uğratmaya devam edecek. Satışlar tedarik sorunlarından dolayı ‘yok satıyor’ havası oluşturuyor. Fakat tüketici elindeki paranın değerini korumak için ihtiyacı dışına bile çıkarak yatırım yapıyor. Bu yüzden ayağını yerden kesmek isteyen değil parası olan araç alıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Ocak-Mayıs 2022 döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 513 bin 887 adet, otomobil üretimi ise yüzde 16,2 azalarak 296 bin 362 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte de toplam üretim 534 bin 87 adede ulaştı. Yılın ilk 5 ayında ticari araç üretimi bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 artış gösterdi. Ocak-Mayıs döneminde ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 22 artarken, hafif ticari araç grubunda da üretim yüzde 22 arttı. Bu dönemde, yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 217 bin 525 olurken, traktör üretimi yüzde 15 oranında azalarak 20 bin 200 adet oldu. Pazara bakıldığında, 2021 yılı ilk 5 ayına göre ticari araç pazarı yüzde 5, hafif ticari araç pazarı yüzde 6 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 2 oranında azaldı.

2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 290 bin 816 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı ise yüzde 14 oranında azaldı ve 214 bin 148 adet olarak gerçekleşti. 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ithal otomobil satışları yüzde 10 ve yerli otomobil satışları yüzde 19 oranlarında azaldı.

2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde 215 bin 892 adedi otomobil olmak üzere, toplam üretimin yüzde 74’ünü oluşturan 380 bin 372 adet taşıt ihraç edildi. Bu senenin Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen taşıt aracı ihracatı, 2021 yılı aynı dönemine göre yüzde 3 azaldı. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalırken, ticari araç ihracatı ise yüzde 22 oranında arttı.

SIFIRDAN PAHALI İKİNCİ EL BİLE KÂR ETTİRİYOR

34.jpg

Şu an gerçekleşen mevcut hareketliliğin ana sebeplerinden birini yatırım amaçlı yapılan alımların oluşturduğunu aktaran Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın “İkinci el araç piyasası Mart ayına kadar çok iyi değildi. Mart’tan sonra kendini toparladı. İnsanlar sadece ihtiyacı olduğu için değil, alım-satım yapmak için, yatırım için ikinci el araç alıyor. Kullanıcıların bu tercihi, mobilite ihtiyacının önüne geçti. Bu nedenle de yılın başından bu yana ikinci el araçlardaki fiyat artışı yüzde 39’u buldu” ifadelerini kullandı. Yine yılın ilk aylarından bu yana sıfır araç fiyatlarında da yüzde 35 oranında artış yaşandığını söyleyen Yalçın, bu durumun ikinci el pazarına yansıdığını söyledi. Yalçın “Araç fiyatları artmaya devam ediyor. İnsanlar da bu nedenle araca yatırım yapıyor. Yetkili satıcıda 1.5 milyon TL, olan araç galeride 1.8 milyon TL. Tüketiciler 4-5 aylık tedarik süreçlerini beklemek yerine, tercihini galeriden yana kullanıyor. Zaten artık 315 bin TL’nin altında sıfır otomobil modeli kalmadı. 400 bin TL’nin altında ise sadece 20 adet otomobil modeli bulunuyor” dedi.

UCUZ ELEKTRİKLİ HAYALİNE BİLE KUR VE VERGİ ÇARPTI

33.jpgCitroen’in mobilite aracı Ami beklendiği gibi bir fiyat bandıyla gelmedi. Artan kur baskısı birlikte 219 bin liralık fiyat etiketiyle Türkiye pazarına giren model, sadece online satış yoluyla tüketiciyle buluşacak. Aracın Fransa fiyatı yaklaşık 7 bin 400 euro.

Fransız üretici Citroen’in uzun bir zaman önce tanıttığı mobilite aracı Ami, Türkiye pazarına girdi. Türkiye’de tüm hızıyla artan fiyatlar karşısında bir alternatif olması beklenen Citroen Ami de beklendiği gibi 150 bin lira bandında fiyat etiketiyle gelmedi. 219 bin liralık fiyatıyla dikkat çeken model de özellikle kur baskısından nasibini aldı. 2021 Aralık ayında kurumsal müşteriler için satışa başlayan Ami, şimdi online satış yoluyla son tüketiciye de ulaşmış olacak. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım “Ami modelimizi de Türkiye pazarına sunarken ne kadar doğru bir iş yaptığımızı aldığımız karşılıkla görüyoruz. Lansmanımızdan bu yana 400 adet kurumsal satış gerçekleştirdik. Perakendede ise hali hazırda 300’den fazla müşteri aracı almak için ön talep oluşturdu. Bu sene içerisinde tedariğe bağlı olarak parekende kanalında 500 adet civarında satış öngörüyoruz. Online kanallar üzerinden satışını gerçekleştirdiğimiz yüzde 100 elektrikli mobilite çözümümüz Ami’nin, ilk yılında önemli bir başarı elde ederek 1000 adet seviyelerinde toplam satışa ulaşmasını hedefliyoruz” dedi. Model saatte maksimum 45 kilometre hız yapıyor. Araç aslında dört tekerlekli bir bisiklet olarak yola çıkıyor. Ami tek bir şarj ile 75 kilometreye kadar elektrikli sürüş menziline ulaşabiliyor. 5,5 kWh kapasiteli lityum-iyon batarya araç zeminine gizlenmiş durumda ve yolcu tarafı kapı eşinde bulunan kablo ile kolaylıkla şarj edilebiliyor. 220 Volt standart prizde tam şarj için üç saat yeterli oluyor. Ami, 16 yaşından itibaren B1 ehliyetine sahip herkes kullanabilecek.

TÜRKİYE'DE YILIN OTOMOBİLİ HYUNDAI TUCSON

35.jpg

Türkiye’de 2022 yılın otomobili ödülünün sahibi belli oldu. Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ve tüm aşamalarında büyük heyecan yaşanan “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasının birincisi Hyundai Tucson oldu. İstanbul Park’ta düzenlenen yarışmanın finalinde OGD üyesi 64 otomotiv gazetecisinden toplamda 3710 puan alan Hyundai Tucson birinciliğe ulaştı. “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasının ilk etabında; 38 aday otomobil arasından jüri üyelerinin oylarıyla en fazla puan alan 7 otomobil finalde yer almaya hak kazandı. Finale kalan modeller “tasarım, yol tutuş, ergonomi, yakıt tüketimi, emisyon oranları, güvenlik, donanım seviyesi, fiyat-değer oranı” gibi kriterler açısından önemli bir sınavdan geçirildi. “Yılın Otomobili”ni belirleyen ikinci etapta ise Citroen C4, Honda Civic, Hyundai Tucson, Mercedes-Benz C Serisi, Nissan Qashqai, Opel Mokka ve Renault Taliant finale kalmaya hak kazandı. Birinci seçilen Hyundai Tucson “Yılın Otomobili” logosunu bir yıl boyunca basın bülteni ve reklamlarında kullanabilecek. Yılın Otomobili Ödülü’nü alırken Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel yaptığı konuşmada bu ödülü ikinci kez kazanmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek “Kazanmış olduğumuz bu ödül için tüm OGD üyelerine teşekkür ediyorum ve aynı zamanda bu yarışmada emek gösteren diğer tüm rakip marka temsilcilerini de yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

TASARIM ÖDÜLÜ BMW 4 SERİSİ GRAN COUPE’YE

‘Yılın Tasarımı’ kategorisinde birinciliği BMW 4 Serisi Gran Coupe kazanırken bu yıl ilk kez verilen ‘Yılın Basın Lansmanı’ ödülünü Fiat Egea Hybrid Lansmanı, ‘İnovasyon’ ödülünü ise Yol Arkadaşım Connect projesiyle yine Fiat kazandı. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik “Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé modelimizin zarif silueti ve göz kamaştıran tasarımı siz değerli OGD üyelerinin oylarıyla tescillendi. Bu çok kıymetli ödül için hepinize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, ödülü BMW tutkunları adına büyük bir gurur ve heyecanla alıyorum” dedi.

SATIŞ FAZLA ANCAK ALTYAPI YETERSİZ

39.jpg

LeasePlan, Avrupa ülkelerinin elektrikli araç (EV) geçişinde geldiği noktayı paylaştı. Rapor; elektrikli araç alımının neredeyse tüm pazarlarda artışa geçtiğini ancak şarj altyapısının halen yetersiz olduğunu, elektrikli araç kayıtlarının yükselişinin de bu sıkıntıyı daha da artırdığını gözler önüne serdi. ‘LeasePlan EV Hazırlık Endeksi 2022’ çalışmasının en dikkat çekici bölümlerinden birini de ülkeler bazında yapılan incelemeler oluşturdu. Bu kapsamda ilk üç, geçen yıl ile aynı kaldı ve elektrikli araçlara geçiş için Avrupa’da en iyi hazırlığı yapan Norveç, Hollanda ile İngiltere ilk sıralarda yer aldı. Çek Cumhuriyeti son sırada bulunurken, geçen seneye göre en iyi gelişmeyi gösteren ülke ise Yunanistan oldu.

OPEL CORSA 40 YAŞINDA

38.jpg

Opel, aynı zamanda en çok satan modellerinden olan Corsa’nın 40’ıncı yaş gününü de kutluyor. Opel Corsa, 1982’de tanıtılmasıyla küçük otomobil sınıfında devrim yaratırken, bugün gelinen noktada altıncı nesliyle her zamankinden daha fazla talep görüyor. Corsa, geçen sene Almanya’nın “En Çok Satılan Kompakt Otomobili” ve “İngiltere’nin En Çok Satan Otomobili” olma başarısını göstermişti. 2020 Altın Direksiyon ödülünü Opel müzesine kazandıran Corsa-e, şimdiden dünya pazarındaki Corsa satışlarının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Corsa’nın 1982’deki ilk çıkışından bu yana popülaritesini tam olarak anlamak için öncelikle başarılı bir başka model olan Opel Kadett’e bakmak gerekiyor.

50NCİ YILA PERFORMANS

37.jpg

BMW’nin performans otomobilleri için kurduğu M markası, 50. yılını kutlarken, otomobil severleri de bu heyecana ortak ediyor. Bu doğrultuda BMW Türkiye’nin Instagram sayfasında paylaşılan video, kısa sürede büyük ilgi topladı. Milli yarış pilotu Cem Bölükbaşı ve ünlü oyuncu Kerem Bürsin’in BMW M’in ürün gamındaki en güçlü otomobillerinden biri olan BMW M8 Competition Coupé’nin direksiyonu başına geçtiği anlar Instagram Reels olarak yayınlandı. Çekimleri İstanbul Park’ta gerçekleştirilen videoda Bölükbaşı ve Bürsin’in yarış ruhunu anlatan rekabetçi söylemleri otomobilin gücünü öne çıkaran görüntülerle bir araya geldi.

GROUPUMA PORTFÖYÜNE TOFAŞ'I DA EKLEDİ

36.jpg

Yakın dönemde PSA Grubu (Peugeot, Opel, Citroen ve DS) ve Seat’a özel marka kasko ürünü sunan Groupama Sigorta, bu defa Türk otomotiv sanayisinin köklü kuruluşlarından Tofaş’la marka kasko anlaşması sağladı. Groupama Sigorta anlaşma kapsamında, Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo ve Jeep markalarına özel marka kasko ürünü sunuyor. Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo ve Jeep sahiplerine özel olarak sunacakları ürünle marka kasko portföylerini genişlettiklerini belirten Groupama Sigorta Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Altuğ, “Marka kasko portföyümüzü her geçen yıl genişletiyoruz. Otomotiv şirketlerine özel olarak geliştirdiğimiz ürünlerle ihtiyaçları anlıyor, uygun çözümler sunuyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN