Otonomların yükünü biz çekeceğiz

Otonomların yükünü biz çekeceğiz

Otonom yani sürücüsüz araçların kiralama sektörüne etkisinin bir tehdit değil avantaj olduğuna değinen LeasePlan Genel Müdürü Oktay, “O tür araçların sahibi kim olacak kim işletecek kimse buna cevap veremedi hâlâ. İşte o işletecek kelimesinin içini de biz dolduracağız” dedi.

ALİ YILDIRIM

İnsan hayatı gün geçtikçe değişim gösteriyor. Teknolojinin hızlı gelişimine adapte olmaya çalışan insanlar artık işlerini daha hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde halletmek istiyor. Tüm dünyaya hakim olmaya başlayan internet ekonomisi, otomobillere de cevap veriyor. Sektörün önemli bir kolu olan kiralama tarafı da gelişen ve değişen taleplere her gün farklı cevaplar arıyor. Maliyet hesabı ile daha avantajlı bir hal alan internet ekonomisi, tüketicilerin taleplerini bir anda değiştirebiliyor.

SAHİP OLMA DUYGUSUNU YİTİRDİK

Tüm bu çerçeve altında sorularımızı cevaplayan LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay, eskiden otomobillere sahip olma duygusunun yüksek olduğunu söyleyerek, bunun artık kırılmaya başladığını belirtti. Oktay, “İnsanlar gördüler ki sahip olmanın maliyetinin oldukça yüksek. Özellikle şirketlerde bu işlerle uğraşırken, diğer taraftan zaman kaybı yaşıyor. İşin finansal ve operasyonel avantajları fark edilince, sahip olma duygusu bitti. Bu işi sadece şirketler değil artık bireysel kullanıcılarda tercih ediyor. Sıfır araçta yaşayacağı değer kaybını artık kiralama tarafına harcıyor. Yeni jenerasyon artık bir mal sahibi olmak istemiyor” dedi. Günümüzde birçok kiralama modeli ortaya çıktığını ileten Oktay, “Saatlik, anlık, paylaşım, ihtiyaca göre ve buna benzer birçok kiralama sistemi var. Açıkçası bu modellerle Türkiye’de artık paylaşım ekonomisi ortaya çıktı. Şu an hikâye güzel ama pek de etkili değil. Geleceği konusunda konuşursak, yön belli.

ARTIK HEDEF SIFIR EMİSYON

Elektrikli ve otonom araçlar. Avrupa’da başlayan emisyonların giderek çok sert düşmesi, yeni kuralları da beraberinde getirdi. Bu yüzden de üreticiler sıfır emisyona doğru kaymaya başladı” diye konuştu. Otonom araçların kiralama sektörüne etkisine değinen Türkay Oktay şöyle devam etti: “Bu sisteme sahip sürücüsüz araçlar aslında başta bir tehdit gibi algılandı fakat, o tür araçların sahibi kim olacak kim işletecek kimse buna cevap veremedi hâlâ. Sonuçta sürücüsüz aracı birisi üretecek, birisi de işletecek. İşte o işletecek kelimesinin içini de biz dolduracağız. Şu an için otonom araçların çok büyük sıkıntıları mevcut. En basit örneği vermek gerekirse, kaza yapacağını fark ettiği anda ne yapacak? Bir yaya çarptı kaza gerçekleşti ya da yayaya çarpmamak için kendini savurdu, araç içindeki kişi yaralandı veya daha kötüsü öldü. Hukuk burada nasıl işleyecek. Sorumlusu kim? Bunlar çok büyük problemler.”

ARTAN FİYATLAR KİRALAMAYI CAZİP KILDI

Kiralama tarafında 2017 yılında büyümesinin biraz yavaşladığına değinen Türkay Oktay, “Sektör son 4 yıldır ortalama yüzde 18 büyürken, 2017’de yüzde 10’lara ancak ulaştık. Bunun en büyük nedeni ise ekonomik ortam. Mevcut müşterilerimizin yeni yatırımlar alma veya almama kararları bizim işimizi direkt olarak etkiliyor. Yıllardır otomobil satın alan müşteriler artık kiralama tarafına daha çok yöneldi. Bunun en büyük nedeni ise yüksek fiyat listeleri. Birçok etken otomobil satın almayı artık cazip kılmıyor. Büyümemizin ana motoru oradan” dedi. Yabancı şirketlerde kiralama taleplerinin değişiklik gösterdiğini ifade eden Oktay, düşük emisyonlu araçları tercih eden yabancı şirketlerin yakıt tüketimine de oldukça dikkat ettiklerine değindi. 2 litrelik araçların yerine artık daha çok, 1.6 litrelik motorların daha çok tercih edildiğini vurgulayan Oktay, kiralamada hibritin daha yavaş işlediğini kaydetti.

DİZELDEN VAZGEÇMEK İÇİN ZAMAN VAR

Tüm dünyada her ne kadar dizel otomobil satışları düşse de bugün sadece 2 milyon elektrikli araç yollarda. Bu yüzden dizelden vazgeçmek için önümüzde oldukça zaman var” diyen Türkay Oktay şöyle devam etti: “LeasePlan olarak elektrikli araçlar konusunda öncü olmak istiyoruz. Menziller yükseldikçe parkımız yükselecek. LeasePlan markası 2020’ye kadar şirket araçlarımızı, 2030’a kadar da kiraladığımız araçları sıfır emisyona çekme hedefimiz var.” LeasePlan’ın Tükiye’deki 10’uncu yılını geride bıraktığını belirten Oktay, “1963 yılından beri tek yaptığı iş kiralama” dedi.

SOSYAL MEDYADAN ARAÇ KİRALIYORUZ

2018’in geçen seneden pek farkı olacağını düşünmediklerini söyleyen Türkay Oktay, kiralama sektörünün 2017 yılına paralel bir büyüme yaşayacağını iletti. Oktay, “Bu da yüzde 8-10 seviyelerinde gerçekleşecek. LeasePlan olarak Türkiye’de 2018 yılında pazar payının biraz üzerinde büyüyeceğiz. Bunları dikkate alarak 2013 yılında Tıkla Kirala’yı açtık. Kitap alır gibi araç kiralayabileceğiniz bir platform. İnternet üzerinden çok ciddi kiralama rakamlarına ulaştık neredeyse yüzde 10’ları aştık. Sosyal medyadan bile araç kiralıyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN