Palandöken: Bağ-Kur primi indirilsin

Palandöken: Bağ-Kur primi indirilsin

TESK Başkanı Bendevi Palandöken döviz kurlarındaki yükseliş ve pandemi gözetilerek esnafın Bağ-Kur pirimi ödemesinde indirim yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palondöken, Bağ-Kur primlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Primlerin yüksek olduğunu söyleyen Palandöken, koronavirüs salgınına karşı kısıtlama tedbirlerinde esnafın zorlandığını şimdi de dövizdeki yükselişlerden etkilendiğini hatırlattı.

Prim ücretlerinde ve ödeme biçimlerinde değişiklik yapılması gerektiğini kaydeden Palandöken, "Bağ-Kur primleri ile ilgili esnafın da beklentisi gerçekten çok önemli. En çok hizmeti üreten, hizmeti üretirken yanında istihdam eden esnaf ve zanaatkarımızın yanındayız. Yeniden değerlendirme oranları yükseldi. Esnaf ve zanaatkarlar kendi primini dükkanındaki ürünleri satıp ödemekteler. Bu dünyada tek model" ifadelerini kullandı.

Esnafın emeklilik koşulları ile ilgili de sorun yaşandığını ifade eden Palandöken, "Bağ-Kur'luların emekli olması için 9 bin 100 iş günü çalışması gerekirken, sigortalı çalışanların 7 bin günde emekli olmaları şartının da düzeltilmesi lazım" dedi.

'PRİMLERİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE İNDİRİM YÜZDE 10'A ÇIKARILSIN'

Palandöken'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Düzenli primi ödeyebilen esnaf teşvik edilmeli. Uzunca bir pandemi sürecinde gerçekten işlerinin iyi olmadığını ifade etmek belki de doğru bir yaklaşım olur. Primlerini düzenli ödeyenler için yüzde 5’lik indirim sağlanıyordu. Bu oran yüzde 10’a çıkarılırsa esnafın beklentisine cevap verilmiş olur. Ödemelerdeki bu indirimle birlikte düzenli bir ödeme sağlanır.

'PRİM NE KADAR DÜŞERSE ESNAF O KADAR RAHAT EDECEK'

Emeklilik hakkı esnafın tek güvencesi. Bu hakkın kazanılmasıyla ilgili her ne kadar basamak seçebiliyorlarsa da hayat şartları ve esnafın ödeme oranındaki prim ne kadar düşürülebilirse esnaf o kadar rahat edecek. Bu beklentiyle ilgili gereken çalışmayı da yapıyoruz.
Normal iş süreci 8 saattir. Esnafın ise 16 saatten evvel dükkanını kapatması mümkün değil. Kendi hesabına çalıştığı için ne kadar çok iş yeri açık kalırsa o kadar çok hizmeti ve yanında çalıştırdığı kişilere iş vermesi kolaylaşacaktır. O açıdan bu yeniden değerlendirme oranlarında sigorta priminin arttırılması yerine teşvik edici bir indirimin uygun olacağını düşünüyoruz.

EMEKLİLİK YAŞI GELEN ESNAFIMIZ UNUTULMAMALI

Bağ-Kur prim ödemelerinde kredi kartı ile ödemelerde 26,38 liraya kadar ek hizmet ücreti de alınıyor. Kredi kartı ile ödemek isteyen esnafımızdan online web site üzerinden kesilen hizmet ücreti alınmamalı. Bunun gibi uygulamalar yapılması ve primlerin düşürülmesi esnafımız için ve devletimiz için önemli bir adım olacaktır. Esnafı korumak ekonomiyi korumaktır.

Emeklilik yaşı gelip prim gününü doldurmayan esnaf da müjdeli haberler gelmesini bekliyor. Emeklilik yaşı gelen fakat oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnafımız da unutulmamalı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN