Patates üreticileri ekimi azalttı: Milletin gücü yetmiyor

Patates üreticileri ekimi azalttı: Milletin gücü yetmiyor

Geçen yıl patatesleri depoda kalan çiftçiler bu yıl da aynı kaderi yaşamak istemiyor. Bu yıl ekimin azaldığını belirten çiftçiler tohum bulmakta yaşadıkları zorlukları ise 'büyük bir şirketten yalvar yakar aldık' diyerek anlatıyor. CHP'li Vekil Gürer de hükümete seslenerek Eylül ayı için planlama çağrısında bulunuyor.

Patates üreticileri ekim yapamamaktan şikayetçi. Geçen yıl ürünleri depolarda kalan ve son anda TMO tarafından alınan ürünlerin çimlendiğini aktaran çiftçiler bu yıl da aynı durumun yaşanmasından endişe duyuyor. Bununla birlikte ekimin azaldığını aktaran çiftçiler tohum bulmakta zorlandıklarını ve büyük şirketlerden 'yalvar yakar' tohum alabildiklerini belirtti. Daha önce tohumu Tarım Kredi Kooperatifleri'nden aldıklarını vurgulayan üreticiler artık buradan taze tohum edinemediklerini ifade ediyor.

9.jpg

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Niğde'de patates üreticileri ile bir araya geldi ve çiftçilerin sorunlarını dinledi. Geçtiğimiz yıl ürünlerini maliyetine satamadıklarını aktaran çiftçiler hala büyük şehirlerdeki marketlerde patatesin 3 liradan satıldığını belirtti. Fiyatın ekimde, hasat döneminde düşmesinden ve ürünün çöp olmasından endişe duyduklarını dile getirdiler.

'DAHA FAZLA EKİM YAPAMIYORUZ'

Bu yıl geçen yıla göre patates ekiminin azaldığını söyleyen bir üretici, Geçen yıl 70 dekar alanda ektiği patatesi bu yıl 55 dekara ekebildiğini, hayvan gübresine bile ulaşmakta zorlandıkları için daha fazla ekim yapamadıklarını ifade etti.

'GÜBRE, KARABORSA OLARAK GİDİYOR'

Niğdeli çiftçi, “Geçen sene 2 bin 200 liraya aldığımız üre gübresi şu an da 5 bin 200 lira. Geçen sene 2 bin liraya aldığımız gübre 4 bin lira. Karaborsa olarak gidiyor. Bulmakta da zorluk çektik. Elektriğe yüzde 15 zam geldi. İlaçlar yüzde 100 üzerinde zamlandı. Patates ekimi geçen seneye göre azaldı. Çünkü milletin gücü yetmiyor” dedi.

33.jpg

'10 TON PATATES DEPODA KALDI'

Üretici, “Bizim depomuzda 10 ton patates kaldı. Son anda TMO alıma açtı. Biz işçi bulamadık. Patates çimlendi. Öyle olunca kaldı” diye konuştu.

'TARIM KREDİ İKİNCİ EKİM TOHUMLARI NADİR VERDİYOR'

Patates tohumunu alabilmek için büyük şirketlere aylar öncesinden neredeyse yalvararak müracaat ettiklerini söyleyen üretici, şunları söyledi:

Biz bu patatesin tohumunu almak için büyük bir şirketten, tüccardan yalvar yakar 6 ay öncesinden adama para verdik. Yaklaşık 11 milyar değerinde. Bu sene daha da pahalı. Önceden tarım kredilerden alıyorduk şu an da büyük şirketlere yalvarmak zorundayız taze tohum için. Tarım kredi çok nadir, ikinci üçüncü ekim tohumları veriyor. Yurtdışından direkt şirketlere gidiyor tohumlar.”

7.jpg
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

CHP Niğde Milletvekili Gürer, patates ekiminde ciddi anlamda emek gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Patates geçen yıl 1 liraya mal olmasına rağmen hasat döneminde 60 kuruşa, depolandıktan sonra 25 kuruşa satılmadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir miktar alım yaparak kısmi de olsa çiftçiye destek sağladı. Ama önemli ölçüde patates çürüdü. Bu yıl çiftçi yapacak başka bir işi olmadığı için bölgemizde patates ekimine yöneldi. Eylül ayında bu tarlalarda patatesin hasadı başlayacak.

'ÇİFTÇİNİN EYLÜL AYINDA MAĞDUR OLMAMASI İÇİN UYARIYORUZ'

Bir dekara yaklaşık 250-400 kilo arasında tohum gidiyor. İlacı, gübresi, tohumu diğer giderleri yanında hasat dönemindeki işçiliği de dikkate alındığında ciddi anlamda buraya bir emek gerekiyor. Patates, Türkiye’de hububattan sonra en çok üretilen ürün durumunda ve fakirin fukaranın, dar gelirlilerin en çok tükettiği gıda. Patateste fiyatın dengeli olabilmesi için siyasi iktidarın girdi maliyetlerini dengeleyerek fiyatları çiftçiye sağlaması gerekir. Bugünden uyarıyoruz, eylül ayında çiftçi mağdur olmaması için, iktidar planlamasını doğru yapmalı önlemlerini almalı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN