Petrol Fiyatları Sert Düştü! Brent Petrol Ne Kadar Oldu, Kaç Dolar? (15 Ağustos 2022 Pazartesi)

Petrol Fiyatları Sert Düştü! Brent Petrol Ne Kadar Oldu, Kaç Dolar? (15 Ağustos 2022 Pazartesi)

Brent petrol 15 Ağustos Pazartesi yani haftanın ilk iş gününe sert düşüşle başladı. Geçtiğimiz Cuma gününü 103 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı adeta eridi. Düşüşlerdeki en büyük etken ise enflasyon ve faiz oranı artışlarının küresel ekonomik büyümeyi ve yakıt talebini olumsuz etkileyeceği endişelerin artması oldu. Peki Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı bugün ne kadar oldu? İşte Uluslar arası piyasalarda petrol fiyatlarında son durum.

Geçtiğimiz haftalarda yükselişe geçen ve yüzde 4 değer kazanan Brent petrol varil fiyatı 15 Ağustos Pazartesi gününe düşüşle başladı. Sabah saatleri itibariyle Brent petrol 98 dolara kadar geriledi. Düşüşlerdeki en büyük etken ise artan enflasyon oranları ve faiz artışlarının küresel piyasaları olumsuz etkilemesi oldu. Peki bugün Brent petrol kaç dolar? Brent petrol ne kadar oldu? İşte 15 Ağustos 2022 petrol fiyatlarında son durum...

TALEPLERİN ARTACAĞINI BELİRTTİLER

Yılın ilk yarısındaki küresel ekonomik verilerin salgın sonrası toparlanmaya işaret ettiğinin altını çizen OPEC, küresel petrol talebinin bu yıl geçen seneye kıyasla günlük bazda 3 milyon 100 bin varil artarak 100 milyon 30 bin varile ulaşacağını belirtti.

a3-71.jpg

STOKLAR ARTIRILDI

Ayrıca, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), dün, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 5 milyon 500 bin varil artarak 432 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların yaklaşık 73 bin varil artacağı yönündeydi. Petrol stoklarındaki yükselişin talebin azaldığına işaret etmesiyle fiyatlar geriledi.

BRENT PETROL BUGÜN KAÇ DOLAR?

Tüm yaşanan bu gelişmeler ışığında Brent petrol fiyatı araştırılmaya başlandı. 15 Ağustos 2022 Pazartesi günün Brent petrol 98 dolarla başladı.

a5-27.jpg

BRENT PETROL NEDİR?

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN