Petrol ve kurdaki sert yükseliş OPEC’i bekliyor

Petrol ve kurdaki sert yükseliş OPEC’i bekliyor

Brent petrolün varil fiyatı, 4 Ekim’de 86 dolardan yüzde 33 düşüşle 58 dolara geriledi. Hafta başında tekrar yükselişe geçen petrol, günü 62 dolardan kapattı. Dolar ise iki günde 30 kuruş arttı. 5.15’ten 5.45’e kadar çıkan kur, akaryakıt zammını gündeme getirdi. Bugün Viyana’da yapılacak OPEC toplantısının ardından fiyatlar tekrar istikrara kavuşacak.

Petrol fiyatları, Haziran ayından bu yana en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. Brent petrolün varil fiyatı 58 dolara kadar gerilemesinin ardından, tekrar yükselişe geçti. Bu hafta 68 dolara kadar çıkan petrol fiyatı, 61 dolar seviyelerinde seyrediyor. Dolar ise önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 5.42 TL seviyesinde hareket ederken, düne küresel piyasalardaki sert satış baskısının da etkisiyle 5.38 TL seviyesinden başladı.

Bu baskıların ardından petrol ve dolardaki yükselişin akaryakıt fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Öte yandan petrol piyasaları OPEC toplantısına odaklandı. OPEC plus olarak adlandırılan, OPEC üyesi ve aralarında Rusya’nın da yer aldığı OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin, toplantıda üretimlerini günlük 1-1,5 milyon varil düzeyinde azaltma kararı alması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, petrol üretim kısıntısı anlaşmasını 2019’a uzatmak için Suudi Arabistan ile anlaşmaya vardıklarını, ancak hacimler hakkında nihai karar alınmadığını vurguladı. Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih ise hafta başında yaptığı açıklamada, küresel petrol üretiminde yeni bir ayarlamanın yapılmasını gerektiğini belirterek, “Ancak bunun için tüm üreticilerin katılımı gerekiyor” ifadesini kullandı.

OPEC Ekonomik Komisyonu, geçen hafta yayımlanan raporunda, petrol fiyatlarında dengenin tekrar sağlanabilmesi için toplam kısıntının günlük en az 1,3 milyon varil düzeyinde gerçekleşmesi gerektiği tavsiyesinde bulunmuştu. Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, taraflar için petrol de üretim kısıntısı kararı almaya yönelik gerekli şartların oluştuğunu söyledi. Petrol fiyatlarının baskı altında olduğuna işaret eden Grivach “Piyasanın fiyatları kısa süre içinde istikrara kavuşturacak, işleyen bir mekanizmaya ihtiyacı var. Aşırı yüksek ya da aşırı düşük petrol fiyatları ne ihracatçıların ne de tüketicilerin işine yarar” dedi. Katar’ın OPEC’ten ayrılma kararını da değerlendiren Grivach, “Düşük petrol üretimine sahip Katar’ın çıkışı OPEC veya OPEC plusı etkilemez. Söz konusu çıkış, Katar’ın Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleriyle Ortadoğu politikalarında yaşadığı anlaşmazlığın sembolü olarak değerlendirilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

KUR İKİ GÜNDE  30 KURUŞ ARTTI

Dolar kuru önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 5.42 TL seviyesinde hareket ederken, dün güne küresel piyasalardaki sert satış baskısının da etkisiyle 5.38 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en yüksek 5.4544 TL’yi görürken, Merkez Bankası’nın ‘enflasyona odaklı para politikası’ söylemlerinin piyasada yarattığı olumlu algılamayla 5.3379 TL’ye geriledi. Euroda dün güne 6.17 seviyelerinden başlarken, gün içinde 6.03 liraya kadar düştü. Öte yandan dün Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis “Uluslararası piyasa katılımcılarının bütün ürünlerde ticari işlemlerini euro para birimiyle gerçekleştirmelerini hedefliyoruz” dedi.

HEDEF 70 DOLAR

Londra’daki enerji piyasaları danışmanlık ve araştırma kuruluşu Energy Aspects’in Jeopolitik Analisti Riccardo Fabiani ise piyasanın OPEC ve OPEC dışı ülkelerden günlük ortalama 1 milyon varilin üzerinde kesinti yapmasını beklediğini söyledi. Suudi Arabistan için petrol fiyatlarını ilk başta 60 doların üzerine çıkarılmasının amaçlandığını bildiren Fabiani, “Suudiler için petrol fiyatlarında hedef 70 dolar, nihai amaç ise fiyatların 70 ila 90 dolar arasında olması. Bu fiyat aralığı önemli bir ekonomik şoku önlemek için yeterli olacaktır” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN