‘Petrol yangınına benzin’ çıkışları

‘Petrol yangınına benzin’ çıkışları

Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco’ya ait tesislerin saldırıya uğraması sonrası tansiyon yükseliyor. Husiler ‘Yeniden vurabiliriz’ dedi. Trump ‘Silahlarımız dolu’ karşılığını verdi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda olan Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’ya ait tesislerin saldırıya uğraması sonrası tansiyon yükseliyor. Aramco’ya ait iki tesisin İHA’larla vurulması sonrası dünya teyakkuz durumuna geçti. Endişeli bekleyiş sürerken saldırıyı üstlenen Husiler “Aramco’da bulunan yabancıları uyarıyoruz. Her an yeniden vurabiliriz” açıklaması yaptı. ABD BaşkanıTrump ise “Faili biliyoruz ve muhtemel bir saldırıya hazırız” dedi.  

Cumartesi günü Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından körfezde savaş çanları çalmaya devam ederken dünyayı sarsan sabomtaşı Yemen’de Rişlkyad’la çatışma halinde olan İran destekli Şii Husiler üstlendi. Tansiyonun dahada artmasına neden olan Husiler bir de yeni tehdit savurdu. Yemen’deki Şii Husi hareketi, Saudi Aramco petrol işleme tesisinin halen hedefte olduğunu, her an bir saldırı yapılabileceğini bildirdi. Husi hareketi ayrıca bölgedeki yabancıları alanı terk etmeleri konusunda uyardı. Husi Askeri Sözcüsü Yahya Seri paylaştığı tweetinde Suudi Arabistan’ın doğusundaki Abqaiq ve Hujrat Khurais bölgelerinde Suudi devletinin petrol-gaz şirketi Aramco’ya ait 2 tesisine yönelik saldırıların insansız hava aracı ve jet motoru ile gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Saldırı için İran’ı işaret eden ABD Başkanı Donald Trump ise Aramco’nun iki tesisine yapılan terör saldırısına karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti. Trump mesajında “Suudi Arabistan’ın iki petrol tesisi saldırıya uğradı. Failin kim olduğunu bildiğimizi düşünmek için bazı sebepler var. Karşılık vermeye hazırız. Faili bildiğimize inanmak için sebebimiz var, teyide bağlı olarak biz hedefe kilitliyiz ve silahlarımız dolu. Fakat saldırıya kimin sebep olduğunu düşündüklerine ve hangi şartlar altında devam edeceğimize dair Suudi Arabistan’dan cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

Trump ayrıca Aramco tesislerine düzenlenen saldırıların Suudi Arabistan’daki ham petrol üretiminin azalmasına neden olmasının ardından ABD’ye ait yedek Stratejik Petrol Rezervleri’nin kullanımına izin verdiğini duyurdu. 

Bu arada Washington yönetiminden ismi açıklanmayan üst düzey yetkili, Aramco’ya ait tesislere düzenlenen saldırıların İran tarafından fırlatılan seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlendiğini öne sürdü. Amerikan ABC News televizyonuna konuşan yetkili, İran’ın seyir füzelerini topraklarından ateşlediğini SİHA’ların sayısının da 20’yi aşkın olduğunu ileri sürdü. ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza ise “Petrol tesislerinin güdümlü bir roket saldırısı yapılarak vurulduğuna yönelik bilgiler var” iddiasında bulundu.  

Suçlamaları reddeden İran ise ‘Savaşa hazırız’ diyerek meydan okudu. Devrim Muhafızları komutanlarından Emirali Hacızade, “Herkes bilmeli ki Amerika üsleri ve uçak gemileri İran’ın 2 bin km çevresinde ve bizim füzelerimizin menzilinde” dedi. 

KÖRFEZ'DE YENİ TANKER KRİZİ

Körfez’de Aramko ateşi nedeniyle savaş tehditleri yükselirken İran Devrim Muhafızları’nın, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yakıt taşıyan tankere el koyduğunu duyurdu. Reuters haber ajansının İran’ın yarı resmi ajansı İSNA’ya dayandırdığı bilgilere göre İran Devrim Muhafızları’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçak dizel yakıt götürdüğü iddiasıyla bir tankeri alıkoydu. Tankerin bandırasına ilişkin bilgi verilmezken yakıt yüklü geminin Hürmüzgan’a götürüldüğü belirtildi. Tankerdeki 11 kişilik mürettebat da gözaltına alındı. Daha öncede İngiltere’nin 4 Temmuz’da İran’a ait bir tankeri Cebelitarık’ta alıkoymasının ardından Basra Körfezi’nde ve Hürmüz Boğazı’nda gerilim artmıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN