Prof. Dr. Acemoğlu: Eşitsizlik artınca güç, birkaç insanın eline geçer

Prof. Dr. Acemoğlu: Eşitsizlik artınca güç, birkaç insanın eline geçer

Ekonomist Prof. Dr. Acemoğlu, TÜSİAD toplantısında eşitsizlik vurgusu yaptı ve "Ekonomik olarak eşitsizliğin çok arttığı bir yerde güç dengesi birkaç insanın eline geçer" dedi. Geride kalanların ise onlara mahkum olacağını belirten Acemoğlu, Türkiye'deki eşitsizlik probleminin niteliğinin çok daha farklı olduğunu söyledi.

MIT Öğretim Üyesi, Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda konuştu. Buradaki konuşmasında Türkiye'nin toplam faktör verimliliğinden adalete, demokrasiden eğitime kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulundu.

1222.jpg

'EŞİTSİZLİK ARTINCA GÜÇ DENGESİ BİRKAÇ İNSANIN ELİNE GEÇER'

Siyasi özgürlüğün, fikir özgürlüğünün, sosyal özgürlüğün ve ekonomik özgürlüğün hepsinin çok önemli olduğunu vurgulayan Acemoğlu, "Bugün globalleşen dünyada refahı tesis etmeden tahakkümün sona ermesi mümkün değil. Ekonomik olarak eşitsizliğin çok arttığı bir yerde güç dengesi birkaç insanın eline geçer. Diğerleri onlara mahkumdur. Şu anda Türkiye’de en önemli şirketlerin temsilcileriyle konuşuyorum, şirketlerin bunun için de çok önemi var. Şirketlerin de güçlerinin dengelenmesi lazım. Türkiye’de şirketler arasındaki dengeyi kurmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'DE EŞİTSİZLİK PROBLEMİNİN NİTELİĞİ ÇOK FARKLI'

"Demokrasilerin, ülkelerin ekonomik anlamda büyümesine çok pozitif bir etkileri vardır" diyen Acemoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar. Ekonomik krizler, zorluklara rağmen demokrasilere katkılarda bulunuyorlar. 2000’lerde kaliteli büyüme söz konusuydu. Bu zamanlarda eşitsizlik de düşüyordu. Ancak kaliteli büyümenin, kurumsallaşmanın geri gittiği dönemlerde eşitsizliğin yine arttığını görüyoruz. Eşitsizlik sadece Avrupa ve ABD'nin değil, Türkiye'nin de problemi. Türkiye'deki eşitsizlik probleminin niteliği çok daha farklı. Biz sistemin iyi oturmadığı, rantlardan dolayı eşitsizliğin hızlandığı bir dönemden geçiyoruz. Bunların hepsinin de altında kurumların kötüleşmesinin rolü var."

'BÜYÜME DEVAM EDİYOR AMA FAKTÖR VERİMLİLİĞİ TAMAMEN NEGATİF'

Acemoğlu, "ABD'ye yaptığım gibi toplam faktör verimliliğine bakıyorum. 1989'dan 1990'ların başına kadar negatif bir toplam faktör verimliliği. 1990'larda sıfır. 2002'den 2006'ya kadar, hem siyasi hem ekonomik reformların olduğu dönemde, sadece o dönemde çok hızlı bir toplam faktör verimliliği var. Hatta Amerika'nın ortalama en hızlı zamanlarından bile daha hızlı, yüzde 5. Bu gerçekten çok hızlı bir büyüme. Bu, Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor. Türkiye'nin, doğru kurumları kurduğu zaman, insan kaynaklarına, teknolojiye, bilime ve özellikle insan haklarına tahakküme son veren adalete önem verdiği zaman çok hızlı büyümesi mümkün. Ama görüyorsunuz 2006'dan sonra politik siyasi ve ekonomik değişiklikler... Büyüme devam ediyor biraz ama toplam faktör verimliliği tamamen negatif. Kırmızı çizgi sıfırın altında" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN