Ramazan Burak Telli: Gıda perakendesinin geleceği organik olacak

Ramazan Burak Telli: Gıda perakendesinin geleceği organik olacak

Endüstriyel gıdaların sağlık üzerindeki etkilerinin ortaya çıkması ve esenlik arayışının küresel bir trende dönüşmesi, beslenme alışkanlıklarını da değiştirdi. Nextbite tarafından yapılan bir ankete göre 2022’nin başında tüketicilerin yaklaşık yarısı, daha sağlıklı beslenmek istediğini belirtti. Avrupa Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, sağlıklı beslenme trendinin organik gıda pazarını güçlendirdiğini söyledi.

Yüksek yağ ve şeker oranlarına sahip paketlenmiş gıdaların ve tarımsal ilaçlarla yetiştirilen meyve sebze ürünlerinin sağlığa olan etkileri gün yüzüne çıktıkça, tüketiciler daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına geçmeye başladı.

Nextbite tarafından yapılan bir araştırmada, 2022’nin başında tüketicilerin yaklaşık yarısının (yüzde 46) daha sağlıklı beslenmek istediğini ve yüzde 49’luk bir kesimin daha sağlıklı yiyecekler sipariş etmeyi düşündüğünü söylediği bilinirken, organik gıda pazarı da bu gelişmelerden olumlu etkilendi. Reportlinker verilerinde, küresel çapta organik gıda pazarının 2026'ya kadar yıllık yüzde 14'lük bileşik büyümeyle 2026'da 437,36 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşacağı tahmin edildi.

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında Agrico’ya yatırım yaparak tarım alanındaki pazar payını artıran Avrupa Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, gelişmeleri şu ifadelerle değerlendirdi: “Dünyanın içinde bulunduğu güncel durum, her bireyin yaşam tarzını yeniden değerlendirmesini beraberinde getirdi. Şüphesiz bu değerlendirme, ilk olarak beslenmeden başladı. Birçok araştırma, tüketicilerin sürdürülebilir yollarla üretilmiş ve daha sağlıklı ürünlere daha çok ödemeye razı olduğunu ortaya koyarken, tarımın ve gıda perakendesinin de bu trende uyum sağlaması gerekiyor.”

“Organik gıdanın geleceği parlak”

ABD Tarım Bakanlığı Ekonomik Araştırma Birimi, tüketicilerin sağlık, çevre ve hayvanların refahı gibi konulardaki endişeleri nedeniyle organik gıdaları tercih ettiği ve bu ürünlere daha fazla ödemeye istekli olduğu gerçeğinin organik gıda tüketicilerinin satın alma alışkanlıklarına ilişkin araştırmalarda ortaya çıkan genel temalardan biri olduğunu belirtti. Organik gıdaların artık küçük bir grubun tercihi olmaktan çıkarak genele yayıldığını ifade eden Ramazan Burak Telli, “Türkiye'de de bu trendin tabana yayıldığı ve birçok kişi tarafından benimsendiği görülüyor. 2021'in başında gençlerle yapılan bir akademik araştırmada, ülkemizdeki 10 gençten 7'sinin organik gıda tükettikleri görülüyor. Bu talebin sürekli arzla desteklenmesi, gıda fiyatlarındaki iyileşmeyi de destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

"Yöresel ürün talebi artıyor”

Organik gıdaya yönelen tüketicilerin, endüstriyel üretimden uzak, kooperatif çabalarıyla ya da bölge insanlarının emekleriyle üretilmiş ürünlere olan ilgisinin arttığını da vurgulayan Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, “Yerel girişimcileri desteklemek, bölge insanlarının çabasıyla üretilen ürünlere bir marka kimliği kazandırarak ulusal pazara açmak uzun vadede hem kapsamlı bir ekonomi oluşturma potansiyeli taşıyor, hem de tüketicilerin organik, zehirsiz gıdaya erişimini kolaylaştırıyor. Yalnızca yaş sebze meyvede değil, kuru ürünlerde de markalaşmayı desteklemek gerekiyor. Artan iç talebi karşılamak ve ihracata yönelmek ancak bu şekilde mümkün oluyor" diye konuştu.

“Organik gıdayı hem tarlada, hem markette destekliyoruz”

Avrupa Yatırım Holding’in tarımın ülke ekonomisinin geleceği olduğuna inandığını hatırlatan Ramazan Burak Telli, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Avrupa Yatırım Holding olarak, tarımı desteklenmeye değer gören vizyonumuzun bir karşılığı olarak geçtiğimiz yılın ortalarında ülkemizin bereketli topraklarında yetişen kaliteli ve güvenilir tarım ürünlerini uluslararası standartlara uygun bir biçimde iç pazara kazandıran ve dünyaya ihraç eden, tasarım ve markalaşma konusunda sektöre örnek olmayı hedefleyen Agrico’ya ortak olduk. Portföyümüzde, yerel üreticilerle işbirliği yaparak tarımda yatırım fırsatlarını değerlendirmeye de odaklanan Agrico'nun yanı sıra yöresel tekniklerle kurutulmuş gıdaları zincir marketler aracılığıyla Türkiye'ye ulaştıran Garliko ve organik tarım perakendesinde dijitalleşmenin güçlü bir örneğini sunan Gıda Sepeti gibi şirketler de yer alıyor. Tarım yatırımlarımızla çiftçileri finanse edip ürettiği ürünleri alma garantisi verecek iş modelleri üzerine çalışmayı sürdürüyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN