Rum tarafı: Türkler burnumuzun dibini kazıyor

Rum tarafı: Türkler burnumuzun dibini kazıyor

Yavuz sondaj gemisinin Rumların kiraladığı parselde sondaj çalışması başlatması, Kıbrıs Rum yönetimini "Türkler el koyuyor, burnumuzun dibinde kazı yapıyor" diye panikletti.

Kıbrıs adasının batısında çalışmalarını tamamlayan Yavuz sondaj gemisi, Kıbrıslı Rumların 13 parsele ayırarak İtalyan ENI ve Fransız Total ortaklığına kiraladığı 8 numaralı parselle kesişen bölgede sondaj çalışması yapacak. Yavuz’un Rumların kiraladığı parselde çalışma başlatması Rum yönetiminin, “Türkiye el koyuyor, burnumuzun dibini kazacaklar” paniğine yol açtı. Yavuz, Ada’nın güneyinde KKTC’nin verdiği ruhsat çerçevesinde çalışma yürütecek.

Türk tarafının “Lefkoşa-1” adı verdiği parsel, Rumların adanın güneyini 13 parsele ayırdığı bölgenin tam orta yerinde yer alan ve İtalyan ENI ve Fransız Total’in bu yıl sondaj yapmayı planladığı 8 numaralı parsel ile üst üste geliyor. Rumların tek yanlı parsellemesine tepki olarak KKTC’nin de parsellediği ve ‘G’ ruhsat sahasında yer alan Lefkoşa -1 parseli, Limasol kentinin yaklaşık 180 kilometre güneyinde yer alıyor. KKTC’nin parseli, Rumların 8 numaralı parselinin yaklaşık 3’te 2’si ile kesişiyor. Yavuz, 24 Mayıs’a kadar sondaj yapacak.

AP'YE KONUŞAN RUM YETKİLİLERDEN TÜRKİYE'YE HAKARET

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Akdeniz'de yaşanan gerilimi artıracak bir açıklama yaptı. Akdeniz'in doğusundaki gerilimi tırmandıran Güney Kıbrıs Yönetimi, Türkiye hakkında "korsan devlet" yorumunu yaptı.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY)Türkiye’ye adeta hakaret ettiğini abonelerine son dakika gelişmesi şeklinde duyurdu. Başta Yunan ve Rum medyası olmak üzere birçok uluslararası medya kuruluşunda yayınlanan haberde GKRY yetkililerinin açıklamalarına yer verildi.

Ankara’nın Kıbrıs açıklarında yaptığı sondaj çalışmaları ve Libya ile anlaşması dolayısıyla GKRY yetkililerinin Türkiye hakkında, “Korsan devlet” dediğini aktaran Associated Press, bu yetkililerin Türkiye’nin çalışmalara devam ederek usulsüzlük yaptığına dair ağıt ithamlarına da yer verdi.

Rumların İtalyan Eni ve Fransız Total ile sondaj çalışmaları için anlaştığının hatırlatıldığı haberde, “Rum Kesimi Akdeniz’in doğusundaki diğer ülkelerle enerji bazlı ortaklığına devam ederken, Türkiye’nin ‘uluslararası açıdan yasa dışı bir yola gittiğini’ söylüyor. Türkiye’nin AB’nin çağrısını ‘provokatif bir şekilde görmezden geldiğini’ söylüyorlar” ifadesi kullanıldı.

 DIŞİŞLERİ: YAVUZ G SAHASINDA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da dün yaptığı açıklamada, "Yavuz sondaj gemimiz, geçtiğimiz cuma günü KKTC hükümetinin 2011 yılında Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Ada’nın güneyindeki 'G' ruhsat sahasına intikal etmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN