Sadece tatil değil sağlık için de tercih Türkiye

Sadece tatil değil sağlık için de tercih Türkiye

Sağlık için Türkiye’yi ziyaret edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 551 bin 748 oldu. Son 10 yılda ise bu rakam 3.1 milyon kişiyi aştı. Türkiye’nin en çok ağırladığı Rus ziyaretçiler sağlık turizminde de öne çıktı. Sağlık kapsamında gelen yabancılar en az 14 gün kaldı. Kişi başı 700 ile 3 bin dolar arasında ülkeye gelir bıraktı.

Türkiye sağlık turizminde önemli bir ülke haline geldi. Sağlıklı yaşam sunan her türlü turizm faaliyeti, sağlık turizmi olarak kabul ediliyor. Tıp turizmi, termal turizm, yaşlı ve engelli turizmi veya yaylalar da sosyal aktivitelerle birlikte uzun süreli konaklamalar) sağlık turizminin kategorilerini oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl sağlık amacıyla Türkiye’yi ziyaret edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 27,3 artarak 551 bin 748 oldu. Söz konusu gerekçeyle son 10 yılda ülkemizi ziyaret edenlerin sayısı da 3 milyon 172 bin 789 kişi olarak kayıtlara geçti. Termal Sağlık ve Turizm Derneği (TESTUD) Başkanı Yavuz Yılık, bu yıl sağlık turizminde yüz bin Rus turist hedeflediklerini bildirdi. Türkiye, turizmde en çok ziyaretçi aldığı ülkelerden Rusya Federasyonuna yönelik sağlık ve termal turizm alanında yapılan çalışmalarla ivme yakalayacak. Tedavi için Almanya ve İsrail’e giden Rus hastalar, artık Türkiye’nin şifalı sularında hastalıklarına çare bulacak.

Yılık, Türkiye’nin termal ve sağlık turizminin dünyada hak ettiği yere getirilebilmesi önemli adımlar attıklarını söyledi. Yılık “Rusya’nın Çelyabinsk, Ufa, Samara, Voronej, Krasnodar ve Soçi kentlerinde Türkiye’nin sağlık turizmine yönelik özel bir tanıtım gerçekleştirdik. Geçen hafta da Moskova’da önemli temaslarda bulunduk” dedi. Moskova’daki temasları kapsamında Rus acente, tur operatörü ve sağlık kuruluşlarına, Türkiye’nin sağlık turizm potansiyeli, termal zenginlikleri, termal tesisleri ve sağlık kuruluşlarının sunduğu olanakları aktarma fırsatı bulduklarını ifade eden Yılık “Konferanslar sonrasında elçiliğimiz ve fahri konsolosluğumuzun denetimi altında, Türkiye’deki birçok bölgedeki tesislerin anlaşmalarını imzaladık. Yapmış olduğumuz tanıtımlar sonrasında hastalar da gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

KİŞİ BAŞI 3 BİN DOLAR GELİR

Yavuz Yılık, sağlık turizmi kapsamında gelen turistlerin en az 14-28 gün kadar Türkiye’de kaldıklarına dikkat çekerek, gelen turistin kişi başı 700 ile 3 bin dolar arasında bir gelir bırakarak Türk ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. Türkiye ve Rusya arasındaki son dönem sıcak ilişkilerin turizme önemli bir yansıması olduğunu ifade eden Yılık, sağlık ve termal turizmde de bu ivmeyi yakalamak istediklerini kaydetti. Geçen yıl 2 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Yılık, 10 bin kişinin termal ve sağlık turizmi için geldiğini bildirdi. Rusların Türkiye’nin son 15 yıldır sağlık ve termal turizm alanındaki gelişmelerinden çok haberdar olmadığını, yapılan tanıtımların bu anlamda çok yararlı olduğunu dile getiren Yılık “Bizim yapmış olduğumuz çalışmalarda 100 bin civarında bir turisti, 2019’un tamamı 2020’nin ilk çeyreği için bekliyoruz” dedi.

PAZAR 500 MİLYAR DOLAR

Ankara Sağlık Turizmi Derneği (ASTUD) Başkanı Fatih Somuncu, dünyada sağlık turizminde kayıtlı seyahat ve tedavilerin yanında, kayıt dışı hizmetlerin de çok fazla olduğunu belirtti. Küresel sağlık turizmi pazarının 500 milyar dolar olarak tahmin edildiğini anlatan Somuncu, Türkiye’nin de bu alanda iddialı olmasına karşın henüz hak ettiği payı alamadığını söyledi. Somuncu “Ülke olarak 2023 yılında dünya sağlık turizmi pastasından 20 milyar dolarlık pay hedefliyoruz” diye konuştu.

YERLİ REZERVASYONA GELMEDİ      

Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, artan fiyatlar nedeniyle özellikle Türklerin erken rezervasyonunda gerileme olduğunu aktardı. Küçükyılmaz “Erken rezervasyonlarda yerli turistte geçen yıla göre yüzde 10-15 gibi bir düşüş oldu yükselen fiyatlar nedeniyle. Yabancı tatilcilerin erken rezervasyonunda yüzde 25 artış var. Özellikle Alman, İngiliz, İskandinav pazarının çok hareketli olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Küçükyılmaz, Türkiye’nin turizme rakiplerine göre çok sayıda avantajı olduğunu kaydederek, özellikle avro ve dolar kuru nedeniyle fiyat avantajının da Türkiye’yi öne çıkardığını anlattı.      

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN