Sanayide üretim insansız uçuyor

Sanayide üretim insansız uçuyor

Sanayi üretim endeksi aralık 2019’da yüzde 9,5 artış ila 128,4 endeksine ulaştı. Üretimdeki artışın detayına bakıldığında ‘yüksek teknoloji’ üretiminin yüzde 22,6 arttığı, bunun da ağırlıklı olarak İHA ve SİHA’larında içinde yer aldığı ‘diğer ulaşım araçları’ imalatındaki yüzde 31,6 üretim artışından geldiği görülmektedir. Nitekim aralık ayında sanayi üretimi bu derece artış gösterirken, Türkiye’de tüketilen elektrik önceki yılın aynı ayına göre sadece yüzde 1,47 arttı.

İBRAHİM KAHVECİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 8,6 yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,9 arttı.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise bu dönemde yüzde 9,5 artış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi son 4 ayda baz etkisi ile beraber önemli artışlar kaydetti. Eylül ayında yüzde 4,1, ekim ayında yüzde 2,8, kasım ayında yüzde 4,2 artış gösteren sanayi üretimi son olarak aralık ayında yüzde 9,5 yükseliş yaşadı. Bu artışta ara malı üretimi yüzde 11,2 ve sermaye (yatırım) malı üretimi de yüzde 14,2 artışla önemli rol oynadı. Dayanıklı üretim artışı yüzde 4,9 ve dayanıksız üretim artışı da yüzde 7,4 ila genel seviyenin altında kaldı. Böylece sanayi üretimi 2019 yılını toplamda yüzde 0,6 oranında ekside kapatmış oldu.

Ara malı üretimi son aylarda artış göstermiş olsa da yılı yüzde 3,6 düşüşle tamamladı. Sermaye (yatırım) malı üretimi ise yüzen 0,1 eksi ile 2019 yılını kapatmış oldu. Sanayi üretiminin teknoloji seviyesine bakıldığında ise durum kısaca şu şekilde: Düşük teknoloji alanında yılı yüzde 1,1 artışla kapattık. Orta-düşük teknoloji alanında ise üretim 2019 yılını yüzde 5,4 azalışla kapattı. Orta-yüksek teknoloji alanında ise üretim yüzde 1,1 düştü. IHA ve SIHA gibi insansız hava araçlarının üretimini de kapsayan yüksek teknoloji alanında üretim 2019 yılında yüzde 18,3 artış gösterdi. Bu sektörde üretim 2018 yılında da yüzde 10,2 artış göstermişti. Aralık ayında ülke genelinde genel sanayi üretimi yüzde 9,5 artış gösterirken, imalat sanayinde üretim yüzde 10,0 arttı. Böylece imalat sanayi 2019 yılını yüzde 0,8 üretim kaybı ile kapatmış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN