Savaştan kaçan çocuklar sınırda soğuğa direniyor

Savaştan kaçan çocuklar sınırda soğuğa direniyor

Savaşın en acı izlerini çocuklar taşıyor...Suriye’de bombalardan kaçan yüzlerce çocuk, Hatay sınırında derme çatma çadırlarda dondurucu soğuklara karşı yaşam mücadelesi veriyor. Sığınmacılar “Bombalar nedeniyle ölümden kaçtık, inşallah burada soğuktan ölmeyiz” diyor.

Suriye’de Esad rejimi ve Rus uçaklarının yoğun bombardımandan kaçan Suriyeliler, Hatay’ın Yayladağı sınırındaki sığınmacı kampında soğuğa karşı hayat mücadele veriyor. Göçün her geçen gün artması nedeniyle çadır, battaniye ve sobanın yetersiz kaldığı kamplarda, insanların çoğu başını sokacak sıcak bir yer dahi bulamıyor. Barınma için kamplarda boş yer olmaması nedeniyle civardaki boş arazileri seçen Suriyeliler, elektrik, su ve altyapının olmadığı alanlara kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışıyor.

Suriye’nin Hırıbtıcöz köyü yakınlarındaki Şehitler Kampı’nın sorumlusu Ahmed Muhammed Herra “Son 2 aydır Cisreş Şuğur ve İdlib kırsalı yoğun saldırı altında. Oralardan kaçan insanlar yanımıza geliyor. Onlara çadır ve eşya veremiyoruz. En fazla 25 aile kadar alabildik. Çadırlarda akrabası, yakını olan onun yanına gidip yerleşiyor. Mecburen 1 çadırda 15-20 kişi beraber yaşıyorlar çünkü dışarısı çok soğuk” diye konuştu. Herra, İdlib kırsalındaki insan sayısının devam eden göç nedeniyle her geçen gün arttığını aktararak şunları kaydetti: “Suriyeliler çok kötü şartlarda yaşıyor. Bazıları çadır satıyor. İnsanların bunu alacak durumu yok. Şu an çadırlarımızda 250 aile yaşıyor. Rusya ve Esed rejimi bölgeyi vurmaya devam ediyor. Bu nedenle sayı artacak. Buna şimdiden önlem almak gerek çünkü bizim bu insanlara verecek hiçbir şeyimiz yok.”

İdlib kırsalından 1 ay önce göç eden ve Yayladağı sınırında çadır kuran Muhammed Hamro da 3 çocuğuyla 6 metrekarelik çadırda yaşadığını ifade etti. Hamro “Yağmur yağdığında su almayan başka çadırlara gidiyoruz. Kiminin battaniyesi, kiminin elbisesi, kiminin de çadırı yok. Bu şekilde kışı nasıl geçireceğiz bilemiyoruz. Bombalar nedeniyle ölümden kaçtık, inşallah burada soğuktan ölmeyiz” dedi. Hamro, bölgedeki halkın soğuktan ölmemesi için tüm insanlığa çağrı yaptıklarını söyledi.

’HALEP’TE ÖLÜMÜN ALTINDA YAŞIYORDUK

Halep’te artan bombardımanlardan kaçarak Türkiye’ye gelen 11 kişilik Suriyeli aile, Gaziantep’te sığındıkları odunlukta yaşam mücadelesi veriyor. Halep’te hiçbir imkanın kalmadığını belirten Baba Ömer Haççuz  “Halep’te su yok, elektrik yok, hastane yok, ilaç yok. Sürekli bombardıman oluyor, ölümün altında yaşıyorduk. Daha sonra insani koridorun açılmasıyla Gazşantep’e geldik. Burayı bulup sığındık, sağ olsun ev sahibi kadın da müsaade etti. 2 eşim, 8 çocuğum var. Bir eşim hamile, diğeri hasta. Benim de vücudumda şarapnel parçası var. Ağır işlerde çalışamıyorum. Havalar çok soğuk, bize sahip çıkan olursa sevinirim” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN