Şekere yüzde 67 zam! Duyurulan zamlar ne zaman raflara yansıyacak? Bugün son gününüz...

Şekere yüzde 67 zam! Duyurulan zamlar ne zaman raflara yansıyacak? Bugün son gününüz...

Şeker fiyatlarına yüzde 67 zam yapıldığı haberlerinden sonra şekerin kullanıldığı tüm ürünlerde fiyatlara otomatik olarak zam geldi. Türk Şeker yaptığı yazılı açıklamada şeker fiyatlarına yüzde 67 ile yüzde 37 zam geldiğini duyurdu.

Türk Şeker yaptığı açıklanmada Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 zam yapıldığını belirtti. Ucuz satıldığı söylenen şeker fiyatlarına yüzde 67 ile yüzde 37 zam yaptığını açıklayan Türk Şeker, yapılan zamların şeker fiyatlarına pazartesi günü yansıtılacağını belirtti.

ŞEKERİN ÇUVALI 390 LİRADAN 650 LİRAYA ÇIKTI

Tarım Kredi marketlerine satılan şekere yüzde 67, diğer marketlerde satılan şekerlere de yüzde 37 zam yapıldığını açıklayan Türk Şeker kristal şekerin fabrika satış fiyatını 50 kilogramlık çuval için Tarım Kredi vb. marketlerine 390 liradan 650 liraya, diğer marketlere satılan 50 kilogram şekerin çuvalını da 550 liradan 750 liraya çıkardı.

eker.jpg

SON ZAMANLARDA ŞEKER FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Şeker zamlarını değerlendiren uzmanlar özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile birlikte piyasalarda ikili bir fiyatlama olduğuna dikkat çekiyorlar. Yaşanan şeker krizinin baş nedeni olarak özelleştirilmeler gösterilirken şeker üretiminde de azalması fiyatların yükselmesinin nedeni olarak açıklandı.

Türkşeker 'in sahip olduğu 25 şeker fabrikasının 10’u 2018 yılında özelleştirildi. Şeker pancarı üretimi geçen sene yani 2021 yılında yüzde 21 düşerek 18 milyon 250 bin ton oldu. 2018 yılında fabrikalarının büyük çoğunluğu özelleştirilen Türkşeker özelleştirilmeden önce şeker pancarından şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahipti. Türkşeker özelleştirme sonrası yüzde 30 gerileyerek 2022 yılında yüzde 35’e düştü. 2021 yılında toz şekerin fiyatı yüzde 49, kesme şekerin fiyatı ise yüzde 55 zamlandı.

ekerlemelr.jpg

BAYRAM ÖNCESİ ŞEKER FİYATLARINA ZAM KORKUSU

Türkşeker tarafından yapılan zamlar piyasayı doğrudan etkiliyor. Şeker fiyatları, şekeri hem madde hem de ham madde olarak kullanan gıda sektörü tarafından üretilen tüm şekerli gıdaların fiyatlarını belirlemede önemli bir etmendir. Bu nedenle Türk Şeker tarafından yapılan zamlar perakende şeker fiyatlarını etkilemesi kadar şekerli gıdaların fiyatlarını da etkiliyor. Vatandaşların marketlerden kilogramını 24 lira ile 30 lira arasında aldığı bir kilo şekerin fiyatlarına bayram öncesi yeniden zam gelmesi bekleniyor. Türkşeker'in açıkladığı zammın pazartesi günü market raflarına yansıması bekleniyor. Piyasa uzmanları Kurban Bayramı öncesi de şeker ve şekerlemelere zam geleceğini öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN