SGK erken emeklilik müjdesini verdi! 1800 prim gününüz varsa erken emekli olabilirsiniz

SGK erken emeklilik müjdesini verdi! 1800 prim gününüz varsa erken emekli olabilirsiniz

Milyonlarca vatandaşımız ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği şu süreçte erken emeklilik fırsatlarının gelip gelmediğini merak etmeye başladı. Bu noktada SGK'nın verdiği ya da vereceği müjdeler merakla bekleniyor. İşte detaylar...

Dünyada ve ülkemizde son günlerde ekonomik anlamda zor günler yaşanıyor. Vatandaşlar bu zor günlerde dertlerine derman olabilecek emeklilik kararını beklemekteler. Bu bağlamda SGK'dan bir çok vatandaşı mutlu edecek erken emeklilik fırsatı gelmiş gibi gözüküyor.

Bazı vatandaşlar şu tür hastalığım var erken emekli olabilir miyim gibi soruları sıkça sormaya başlamışken malulen emekli olanların maaşlarının düşük olup olmayacağı da merak konusu olmuş durumda. Peki malulen emekli olmanın şartları nelerdir, sağlık kurulu raporu nasıl alınabilir, vergi indiriminden nasıl faydalanılır? Bu ve bunun gibi soruları Noyan Doğan cevapladı

Kimler emekli olabiliyor?

Bir işverene işine bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; meslek hastalığı ya da iş kazası sebebiyle çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmeleri halinde malulen emekliliğe hak kazanmış oluyorlar. Malulen emekli sayılmanız için ilk yapmanız gereken rapor almak olmalıdır.

Şartları neler?

En az 10 yıldır sigortalı olmak, toplamda 1800 gün veya daha ağır malullük durumu olan yani başka birinin bakımına tamamen muhtaç olanlar için sigortalılık süresi göz önüne alınmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ödenmiş olmak kaydıyla malullük aylığı bağlanabilmektedir.

Başvurular nereye yapılacak?

Başvuru yapacakların gidecekleri adres kendi bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü olmalıdır.

Rapor nasıl alınır?

Geçerli hastaneler üzerinden alınacak olan raporlar ile SGK il müdürlüklerine başvuruda bulunulmalıdır. Yaptığınız başvuru buradan SGK Sağlık Kurulu'na gönderilecektir. Kurul sizinle alakalı son kararı verecektir. Hastaneden alınan rapor kesin olarak kişiyi malulen emekli yapmaya yetmeyecektir.

İşe başladığında malul olan kimse ne yapmalı?

İlk sigortalı olduğunuz tarihte malul durumunuz varsa ya da malul durumunuza neden olan rahatsızlıklar başlamışsa maluliyet aylığı alamazsınız bu durumda kişiye sadece erken emeklilik için başvuru hakkı tanınmaktadır.

Vergi indiriminden nasıl faydalanılır?

Vergi indirimi için yapılacak olan şey özür oranının dahilinde bildireceğiniz raporu defterdarlığa ya da vergi dairesine başvuracaksınız.

Tek kurul raporu yeterli midir?

Bu durumda mesele Sağlık Kurulu'nun vereceği karara kalmıştır. Sağlık Kurulu kişi hakkında tamamen malulen emekli olabilir kararı verebileceği gibi kontrol muayene şartı da ortaya koyabilmektedir.

Meslek hasatlığı dolayısıyla erken emeklilik mümkün mü?

Böyle bir durumda mümkündür. Çalışanın çalıştığı işinden ötürü yaşadığı kalıcı, geçici ya da tekrarlanan rahatsızlıklar sebebiyle erken emeklilik verilebilmektedir. Bir önce anlattığımız tüm prosedürler meslek hastalığında da aynen geçerlidir.

Hangi hastalıklarda malulen emekli olunabilir?

Bu konuda SGK'nın yayınladığı liste esas alınacaktır. nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları gibi bir çok gruba ayrılmış hastalıklar SGK'nın listesinde yer almaktadır. Bu hastalıklardan bazıları ise kısaca şunlardır;

Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları

Maaş düşük mü yatıyor?

Malulen emekilikte yatan ücretle normal emeklilikte yatırılan ücret arasında farklılıklar oluşmaktadır. Malulen emekli olan vatandaşlar daha düşük aylıklar almaktalar...

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN