Sıfır araç alacaklara zam şoku! Aralıkta almayanlar bin pişman... Rakamları gören inanmak istemedi

Sıfır araç alacaklara zam şoku! Aralıkta almayanlar bin pişman... Rakamları gören inanmak istemedi

Yeni yılın başlamasıyla birlikte gözler otomobil piyasasına çevrildi. Otomobil piyasasının yeni yılda nasıl bir hareketlilik yaşayacağı merak konusu oldu. Birçok marka hafta sonunda fiyatlarını güncelledi. Yeni yılda otomobil piyasasındaki zam oranı belli oldu.

Geride bıraktığımız 2022 yılında, döviz kurunda yaşanan yükseliş ve artan maliyetler paralelinde markalar neredeyse her ay fiyatları güncellemek zorunda kalmış, bazı aylarda ise markaların zam sıklığı üçe kadar çıkmıştı.

Ekonomim.com'dan Aysel Yücel'in haberine göre; Geçen yıl otomobil fiyatlarında ortalama olarak yüzde 70 zam yaşanırken Türkiye'deki en ucuz otomobilin fiyatı da 400 bin TL'ye dayanmıştı. Söz konusu zamların yeni yılda da devam etmesi beklenirken 2023 otomobil sektöründe zamlarla başladı.

ZAM ORANLARININ BUGÜN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde fiyat listelerine hafta sonu ulaşılamadı. Bu markaların fiyat listesi kategorisine giren tüketiciler, ‘fiyatlarımız güncellenmektedir’ yazısıyla karşılaştı. Fiyatları güncelleyen birçok markaların zam oranlarını bugün açıklaması bekleniyor.

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, hafta sonu markalarla yaptıkları görüşmeler ve analizler sonucunda bu hafta yapılacak zam oranının ortalama yüzde 4 olmasını beklediklerini açıkladı.

"YURT DIŞINDAN GELEN ARAÇLARIN FABRİKADAN ÇIKIŞ FİYATI ARTTI"

Otomobil markalarının temsilcileri, otomobil fiyatlarının yıla zamla başlamasının en önemli nedeni olarak Aralık ayında döviz kurunda yaşanan yükseliş olduğunu vurguladı. Diğer yandan küresel çapta yaşanan enflasyon ve enerji krizi üretim maliyetlerini artırdığı için yurt dışından gelen araçların fabrikadan çıkış maliyetini de artırmaya devam ettiği belirtildi.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, pek çok markanın zam oranlarını tek seferde yansıtmadığını kaydederek "17.8 TL civarında Euro kuru son haftalarda 20 TL'ye kadar çıktı. Zamlarda bunun etkisi var. Diğer yandan, üretim maliyetlerindeki artış fiyatlara yansıyor. Yurt dışından gelen araçların fabrikadan çıkış fiyatı arttı. Enerji maliyetlerindeki artış fiyatlara yansıyor. Diğer yandan, lojistik maliyetleri azalsa da hammadde fiyatları artıyor. İkisinin etkisiyle fiyatlar atıyor. Zam oranlarını tam kestirememekle birlikte genelde markaların yüzde 4’ün üzerinde çıkmamaya çalıştığını görüyoruz. Çünkü yüzde 7-8'lik bir zamlar ÖTV ile birleşince, vergi dilimi değiştiğinden bir anda fiyatlar çok hızlı yükseliyor. Bu nedenle maliyet artışlarının tamamının bir anda zam olarak yansıtılmasını beklemiyoruz. Genelde markalar zam oranını sınırlı tutup ilerleyen günlerde yeniden zam yapıyor” dedi.

Yapılan zamlarla birlikte yüzde 80 ÖTV dilimi altında kalan model sayısının da hızla azalması bekleniyor. 2021 yılının Ağustos ayında yapılan bir önceki matrah güncellemesinden önce yaklaşık 50 farklı model yüzde 80’lik dilimin altında kalıyordu. Kasım ayında yapılan ve beklentilerin altında kalan matrah düzenlemesi, sınırlı sayıda modelin bir alt vergi dilimine düşmesini sağlamıştı.

TALEP ZAYIFLAMAYACAK

Bu modellerin çoğu da matrah düzenlemesinin üzerinden sadece 1 hafta geçtikten sonra bir üst vergi dilime çıkmıştı. Bu hafta itibarıyla yüzde 80 ÖTV dilimi altında kalan araç sayısının çok daha hızlı gerilemesi bekleniyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, sektörde yaşanan zamlara rağmen yılın ilk yarısında talebin zayıf olmayacağını beklediklerini söylediler. Sektör temsilcileri bunun nedeni olarak ise 2023 yılının Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen seçimler öncesinde krediye erişim sorunlarının parasal genişleme politikasına paralel gevşemesini gösterdiler.

STOKLAR TÜKENDİ

Engelli araçlardan alınan ÖTV muafiyet limitinin 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya yükseltilmesinin de satışlara olumlu yansıması beklenirken şu anda piyasada stokların tamamen tükenmiş durumda olduğu belirtildi. Çünkü ÖTV güncellemesi konusunda belirsizliğin ortadan kalkmasıyla hareketlenen otomotiv satışları, yılın son günlerine girilmesiyle beklentilerin de üzerinde hızlanmıştı. 2023'te yeni zamların geleceğini öngören tüketiciler, adeta bayilere akın etmişti

Bayilerdeki araçlar tükenince yolda olan araçlar da satılmaya başlamıştı. Sektör temsilcileri, geçen ay talebin çok yüksek olması nedeniyle piyasada araç olmadığını dile getirdi. Markalar, özellikle ilk yarıda daha fazla araç getirmek için çaba harcamaya başladı.

Sektör temsilcileri, otomobil sektöründe ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artışın devam edeceğini belirtirken son iki ayda fiyatların yüzde 5'in üzerinde arttığı kaydedildi. Sıfır araçlara gelen zamla paralelinde ikinci el fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.

Otoshops'un yeni Genel Müdürü Melih Mutlu, ikinci el araç satışında hareketlilik yaşandığını vurgulayarak “Sıfır otomobillere gelmesi beklenen zamlar nedeniyle ikinci el piyasası oldukça hareketli, 2023 yılında da tedarik konusundaki sıkıntıların devam edeceği öngörüldüğünden kısa vadede talepte bir düşüş beklemiyoruz. Seçim öncesi parasal genişleme politikası izleneceği ve EYT’nin pozitif katkısı ile talebin artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN