Sigaraya zam mı geldi? Tiryakilere kötü haber: İşte zamlı sigara fiyatları…

Sigaraya zam mı geldi? Tiryakilere kötü haber: İşte zamlı sigara fiyatları…

Gelen son dakika haberine göre Sigara ve alkol ürünlerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanacak. Buna göre uygulanacak maktu ve maktu vergiler, belirtilen aylarda önceki aylık dönemde yapılan ÜFE değişime tabi bulunuyor. Gelen bu haberin ardından tiryakiler, ‘sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları arttı mı?’ gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. İşte 2019 zamlı sigara fiyatları listesi…

KDV ve ÖTV güncellemelerinin ardından sigara fiyatları 0.54 kuruş, alkollü içeceklerde ise türüne göre değişiklik gösteren bir zam oranı uygulandı. Gelen bu son dakika haberinin ardından tiryakiler de ‘Sigaraya zam mı geldi? Sigara fiyatları arttı mı?’ gibi sorulara cevap arıyor. Peki 10-11 Temmuz sigara fiyatları ne kadar? Zamlı sigara fiyat listesine dair tüm aradıklarınızın cevabı haberimizde…

SİGARAYA ZAM MI GELDİ?

Sigara fiyatlarındaki güncelleme 8 Temmuz 2019 Pazartesi itibarıyla geçerli oldu. Fiyatların güncellenmesinin ardından sonra güncel hâli fiyatlara yansıyacak.

SİGARADA BİR DEĞİŞİKLİK DAHA YAPILDI

Uygulanan ÖTV değişikliği ile birlikte yılbaşında zam yapılan sigaranın ÖTV'si tekrardan artırıldı. Sigara şirketleri yılbaşında gerçekleştirilen 4 TL'lik ÖTV zammının 2 TL'sini fiyatlarına henüz yansıtmadı. Bu defa 46 kuruşluk fiyat yükselişi daha yapmak zorunda kalacak. Gerçekleşen güncelleme ile sigara başına 0,2676 TL'den olan asgari maktu vergi 0,2895 TL'ye yükseltildi. Bu kapsamda paket başına asgari maktu vergi 5 TL 35 kuruştan 5 TL 77 kuruşa çıkarıldı. Maktu vergi tutarı da 0,42 TL'den 0,4539 TL'ye artırıldı. Bu şekilde 1 paket sigaradaki ÖTV oranı 5,79 TL'den 6,24 TL'ye çıktı. ÖTV üzerinden KDV de alındığı için vergi tutarı 55 kuruş yükseldi.

6,4 MİLYAR TL SİGARA ZAMMINDAN BÜTÇEYE

Sigarada perakende satış fiyatına bağlı vergilendirme sistemi "mali çarpan" etkisi yaratıyor. "Mali çarpan" vergi ya da maliyet artışlarının perakende fiyatlara katlanarak yansıması sonucunu doğuruyor. Şu anda çarpanın mevcut seviyesi 9,3 olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, 1 kuruşluk bir maliyet artışının perakende fiyata yansımasının 9,3 kuruş tutarında olabiliyor. Buna göre, maktu vergide bugün gerçekleşen 0,0339 Türk liralık yükselişin, perakende fiyatlara yansımasının ortalama 0,32 Türk lirası tutarında olacak.

Sigara vergi sisteminde Ocak ayında gerçekleşen değişiklikler kapsamında nispi vergi yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltilmişti. Bu 4 puanlık yükseliş yine mali çarpan nedeniyle, ortalama fiyattaki bir üründe hemen hemen 4 Türk lirası fiyat artışına sebep olmaktaydı. Bu vergi artışının hemen hemen yarısının yani 2 Türk lirasının fiyatlara yansıdığı görüldü. Sonuçta, bugün yapılan maktu vergi yükselişi ile beraber ortalama fiyattaki bir üründeki toplam vergi etkisi 2,5 Türk lira olarak hesaplanıyor. 2,5 Türk liralık fiyat artışının gerçekleşmesi durumunda Temmuz-Aralık dönemi için 5,3 milyar Türk lirası ÖTV ve 1,1 milyar Türk lira KDV olmak üzere bütçeye toplam 6,4 milyar Türk lirası ilave gelir etkisi olacak. Mayıs ayı itibarı ile bütçe açığı 66,5 milyar Türk lirasına ulaşmıştı. Bu tutar, şimdiden 2019 sene sonu bütçe açığı hedefi olan 80,6 milyar Türk lirasına göre yüzde 82 oranında gerçekleşmeyi ifade ediyor. Buna göre, 2,5 Türk liralık fiyat yükselişi tek başına 2019 sene sonu bütçe açığı hedefinin yüzde 8'ini karşılayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN