9 yıl sonra bir ilk: Bakan Nebati Mısır'a gidiyor

9 yıl sonra bir ilk: Bakan Nebati Mısır'a gidiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 1 Haziran'da Mısır'a gideceği öğrenildi. 9 yıl sonra Bakanlık düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yurt dışı ziyaretleri devam ediyor. Nebati'nin 1 Haziran'da Mısır'a İslam Kalkınma Bankası 346. İcra Direktörleri ve Guvernörler Yıllık Toplantısı’na gideceği öğrenildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, yapılması beklenen ziyaret 2013’te gerçekleşen darbe sonrası ilişkilerin durma noktasına gelmesinden yıllar sonra bakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor.

Nebati'nin, Şarm El-Şeyh şehrinde gerçekleşecek toplantı kapsamında Mısır Maliye Bakanı ile de görüşmesi planlanıyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi adına 2021 yılında da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet Mısır'a gitmişti.

TÜRKİYE VE MISIR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

2011 yılında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılan süreç sonrasında Müslüman Kardeşler yönetiminin başa geçmesiyle ısınan Ankara-Kahire ilişkileri, Cumhurbaşkanı Mursi’nin 2013 yılında Sisi'nin darbesiyle devrilmesi sonrasında bozulmuştu.

Dış politika krizinde çözümü Mısır'la yakınlaşmakta bulan AK Parti, ülkeyle ilişkilerini iyileştirmek için adımlar atmış, Mısır'ın daveti üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığında Türkiye'den bir heyet, geçtiğimiz yıl 5-6 Mayıs'ta Kahire'yi ziyaret ederek görüşmelerde bulunmuştu.

İki ülke arasındaki istişarelerin ikinci turu yine geçen yıl 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçiler Kararnamesi'nde Mısır'ın başkenti Kahire'ye atama yaparak Türkiye ile Mısır ilişkilerini 'maslahatgüzar' seviyesinden büyükelçi seviyesine çekmekte bir adım attığını duyurmuştu. Büyükelçi seviyesindeki İslam İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilciliği de yapan Büyükelçi Salih Mutlu Şen yeni ‘Kahire Maslahatgüzarı’ olarak atanmıştı.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Bu gelişmelerin ardından, 2021'in aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri Prensi'ni Ankara'da ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sorun yaşadığı, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail'le de ilişkilerin normalleşmesini istediklerini açıklamıştı. Erdoğan bu açıklamasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı'nı Ankara'da ağırlamış, geçtiğimiz aylarda da Suudi Arabistan'a gitmişti. Erdoğan'ın açıklamasına rağmen Türkiye-Mısır ilişkilerinde herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi dikkat çekmişti.

Nebati'nin Mısır ziyareti, ilişkilerde yeni bir perde açılmasının işareti olarak algılandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN