Son 'Sürat'

Son 'Sürat'

Pandemide kargo şirketleri değerini katlarken TMSF Sürat Kargo’yu, 28 Haziran’da satışa çıkardı. 28 Temmuz’da da ihale yapılacağı duyuruldu. İlgilenen şirketlere yalnızca 13 iş günü bırakılması ‘Bu ne hız’ değerlendirmelerine yol açtı.

Salgın döneminde dikkat çeken ihale... Kargo şirketlerinin değerlendiği süreçte satışa çıkarılan Sürat Kargo için 325 milyon TL muhammen bedel tespit edildi. İhalenin ise bir ay sonra yapılacağı duyuruldu. 7 bin çalışanı bulunan ve yurt dışından bile yatırımcı çekebilecek bir şirket için resmi tatiller çıkarıldığında kalan 13 günlük süreç eleştiri konusu oldu. Alelacele satışa ‘Bu kadar kısa sürede ne teminat bedeli hazırlanabilir ne şirketin yapısı incelenebilir’ tepkileri yükseldi.

BU NE SÜRAT!

Sürat Kargo 28 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ilanıyla satışa çıktığı ilan edildi. İlanda satışın kapalı zarf ve açık artırma şeklinde yapılacağı bildirildi. Satış bedeli olarak muhammen bedel 325 milyon lira tespit edildi. Bu nedenle ihaleye katılabilmek için 32,5 milyon liranın ihale öncesi bankaya teminat bedeli olarak yatırılması gerekiyor.

İhaleye son teklif verme süresi 27 Temmuz olarak belirlenirken, İhalenin ise 28 Temmuz 14:30›da yapılacağı açıklandı. Sadece 13 iş gününde 7 bin çalışanı olan bir şirketin satışının hemen yapılma girişimi ise «Bu Ne Sürat» dedirtti.

8 Haziran 2021 günü Resmi Gazete ilanı ile Sürat Kargo’nun satış süreci başlatılmış oldu. TMSF Satış Komisyonu Başkanlığı açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“Fon Kurulu Kararları ile “Sürat Kargo Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” ile “Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü”nün oluşturulmasına ve bilahare “Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” adı altında birlikte satışına karar verilmiş olup, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Tarafından Ticari ve İktisadi Bütünlük Oluşturan Mahcuzların Satışına İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik”) kapsamında, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde (“Şartname”) belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkarılmıştır.”

MUHAMMEN BEDEL:

“Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü”nün muhammen bedeli 325.000.000- (Üçyüzyirmibeşmilyon) TL’dir. TEMİNAT: İhaleye katılabilmek için “Fon”un TL hesabına 32.500.000- (Otuzikimilyonbeşyüzbin) TL nakit teminatın, “Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Teminat Bedeli” açıklaması ile yatırılması gerekmektedir.” Yine açıklanan bilgilere göre ihalede son teklif verme süresi 27/07/2021 tarihi saat 16:00 olarak belirtiliyor. Bu tarihten sonra verilecek kapalı zarflar değerlendirmeye alınmayacaktır. İhale günü olarak ise, 28/07/2021 tarihi belirlendi. İhale 28.07.2021 tarihinde, saat 14:30’da “Fon”un Büyükdere Cad. No: 143 Esentepe/ İstanbul adresindeki Konferans Salonunda yapılacaktır. İhale kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak olup, açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi (“Kısa Liste”) oluşturulduktan sonra, açık artırma aşamasına geçilecektir.

PANDEMİ DE KARGO ŞİRKETLERİ DEĞERLENDİ

Sürat Kargo aslında daha bir yıl öncesine kadar fazla göze batan bir şirket değildi. Ama özellikle pandemi ile birlikte kargo şirketlerinin değeri çok hızlı artış gösterdi. Mesela ‘getir’ yabancı yatırımcılarla beraber piyasa fiyatının 8 milyar doları aştığı ifade ediliyor. Sürat Kargo ise 700’ün üzerinde şube sayısı ve yaklaşık 6 binin üzerinde çalışan sayısı ile aslında muhammen bedelin çok üzerinde bir değere çıkma durumu olan bir şirket. Bu kadar büyük şirketin satış süreci ise çok kısa tutulmuş oldu. Hatta yine 28 Haziran tarihli aynı duyuruda yapılan Nurkay Makina satışı bile 3 Ağustos 2021 olarak belirlendi. Nurkay Makina’nın muhammen değeri ise 15,8 milyon lira olarak açıklandı.

İNCELEME SÜRESİ YOK GİBİ

Sürat Kargo 28 Haziran’da satış ilanı açıklandı ve 28 Temmuz günü de açık ihale yapılacak. Son teklif verme süresi ise 27 Temmuz günü saat 16:00 olarak ilan edildi. Yaklaşık 7 bin çalışanı olan bir şirketin ihale ilanı ile ihale başlangıcı arasında 1 ay görülse bile bu süre resmi tatillerin çok olduğu bir döneme geliyor. 15 Temmuz ve Kurban Bayramından dolayı Sürat Kargo satış sürecinde resmi iş günü sadece 13 gün olarak çıkıyor. Bu süre zarfından şirketin değerlerinin incelenmesi ve karar verilmesi yanında bir de teminat bedelinin ayarlanıp yatırılması da gerekiyor. Sürenin bu kadar kısa tutulmasındaki amaç ne olabilir?

Nurkay Makina bile aynı gün açıklanan satış ilanında 15,8 milyon muhammen bedelle satış günü 3 Ağustos olarak belirlenirken, Sürat Kargo daha kısa sürede satışı tamamlanmak isteniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN