Stokların erimesi iki yıl sürer

Stokların erimesi iki yıl sürer

GYODER Başkanı Yetgin, mevcut satış rakamları ile konut stoklarının erimesinin iki yıl süreceğini söyledi. Sektörün krizlere karşı bağışıklık sahibi olduğunu belirten Yetgin, alıcı için şu anda oldukça avantajlı bir fiyat döneminin yaşandığını ifade etti.

DENİZHAN ERKOÇ/İSTANBUL

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER), 20. kuruluş yıl dönümü kapsamında, geçtiğimiz hafta dernek başkanı Feyzullah Yetgin’in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Yetgin, gayrimenkul sektörünün önemli sorunlarının bulunduğunu ve bu sürecin, “ders alma ve daha çok çalışarak geleceğe hazırlanma” dönemi olduğunu söyledi. Yalnızca konut üretip satmakla gayrimenkul sektörünü büyümeyeceğini söyleyen Yetgin, gayrimenkul finansmanında çeşitlendirme yapılmasının çok önemli bir husus olduğunu vurguladı. Artık milyonlarla ifade edilen konut stokları için de önemli açıklamalarda bulunan Feyzullah Yetgin “İki yıl sonrası için karamsar bir fotoğraf hayal etmiyorum. Ortalama ayda 84 bin konut satılıyor. Mayıs itibarıyla toplam rakam 425 bin civarında. Enflasyonda ve konut faizlerindeki düşüşle birlikte son çeyrekte hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Yeni inşaat ruhsatlarında yüzde 50-60 azalma olsa da gayrimenkul ihtiyacı, nüfus artış oranıyla yükseliyor. Yıllık yaklaşık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoğu bir yılda, inşa halindeki konut stoğu da 2 yılda eriyecektir” dedi.

Yetgin, Türkiye olarak kriz ortamlarına alıştıklarını ve bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Konuta talep birikti. Şu anda mevduat faizi çok cazip, ancak bu dönem geçecek. Sektörde uzun süredir zam olmadı. Maliyetler satış fiyatlarına yansıtılmadı. Bu sürdürülebilir değil. Konut almak için en uygun zamanın içinde bulunuyoruz. Gayrimenkulde yeniden eski günlere döneceğiz. Yeter ki Türkiye bu süreçte ev ödevlerini kusursuz bir şekilde yapsın. 

19-07/14/a.jpg

NE YAPARSAM SATARIM DÖNEMİ BİTTİ

Feyzullah Yetgin artık her önüne gelenin müteahhit olamayacağını ve ‘ne yapsam satarım’ döneminin bittiğini vurguladı. “Daha ölçülebilir, regüle bir piyasa üzerinden, arz tarafı da talep tarafı da farklı bir noktaya geldi” diyen Yetgin, “Ölçülebilir bir sistem kurulmalı. Merkezi ve yerel otoritenin yeni işlerle ilgili imar planları ve ruhsat konusunda daha da bilinçlendiği, mevzuata bağlı kontrollü bir piyasa olması lazım. Biz GYODER olarak bu konular üzerinde de çalışıp raporlar üreteceğiz, istatistik konusunu sektöre kazandıracağız” ifadelerini kullandı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN