Tarım Yazarı Alaattin Aktaş Yazın Bereketine Güvenmeyin Dedi: Yüksek Zamlara Hazırlanın

Tarım Yazarı Alaattin Aktaş Yazın Bereketine Güvenmeyin Dedi: Yüksek Zamlara Hazırlanın

TÜİK verilerine göre bile tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Nisan ayında yüzde 17.76 arttı. Yıllık bazda ise artış yüzde 118.53 oldu. TÜİK rakamlarını değerlendiren tarım yazarı Alaattin Aktaş yazın bereketine güvenilmemesi gerektiğini belirterek önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarında yükselişin devam edeceği uyarısını yaptı. Tüketicilerin yüksek zamlara göre pozisyon alması gerektiğini ifade eden Aktaş mayıs, haziran ve temmuz aylarına işaret etti.

Dün TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Nisan ayı verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, tarım-ÜFE'de Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 17.76, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 72.29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 118.53 artış yaşandı. Yani bu verilerin vatandaşa söylediği en net sinyal çiftçinin maliyetinin tarım ürünlerine yansıyacağı yönünde. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Tarımda üretici enflasyonu 'Yazın hazırlığınızı yüksek zamlara göre yapın' dedirtecek boyutta" dedi.

MAYIS YA DA HAZİRAN'DA YÜZDE YÜZ ARTIŞA HAZIR OLUN

"Gıda grubunun yıllık artışı öyle görünüyor ki mayıs ya da en geç haziran ayında yüzde 100’ün üstüne çıkacağını" ifade eden Aktaş, “Yaz ayları-tarım ürünleri-ucuzlar mı” diyenler tatsız bir sürprize hazır olun! başlıklı yazısında durum değerlendirmesi yaparak "Tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki artış, 'Yaz ayları için bana güvenmeyin, hatta hazırlığınızı yüksek zamlara göre yapın' dedirtecek boyutta" dedi.

Tarımda üretici enflasyonun 5 ayda yüzde 94 arttığına dikkat çeken Aktaş şöyle devam etti:

"Tarım-ÜFE aralıkta yüzde 12.51, ocakta yüzde 14.83, şubatta yüze 13.74, martta yüzde 12.02 ve son olarak nisanda yüzde 17.76 arttı. Böylece son beş aydaki artış tam yüzde 94’e ulaştı.

HER YIL EKİLMEK İSTİYOR HER YIL MAZOT İSTİYOR GÜBRE İSTİYOR

Tarım ürünlerinde üretici fiyatları nisanda yüzde 18’e yakın arttı, yıllık artış yüzde 119’u buldu ama detaylara bakınca durumun göründüğünden de kötü olduğu anlaşılıyor. Tek yıllık bitkisel ürünlerdeki aylık artış yüzde 28, yıllık artış yüzde 191.Yani her yıl ekilmesi gereken bitkiler; onlarcasını sayabilirsiniz... Bu ürünlerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 191’i bulmuş. Çünkü bu ürünler her yıl emek istiyor, her yıl yeniden dikilmek istiyor, her yıl mazot istiyor, gübre istiyor.

Tarım ürünlerindeki bu maliyet baskısı yüzünden TÜFE kapsamındaki gıda maddelerinin fiyatındaki artış çok muhtemeldir ki hızlanarak devam edecek. Gıda grubunun yıllık artışı öyle görünüyor ki mayıs ya da en geç haziran ayında yüzde 100’ün üstüne çıkacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN