Tasarrufsuzluk tüketici güvenini düşürdü

Tasarrufsuzluk tüketici güvenini düşürdü

Tüketici Güven Endeksi temmuz ayında yüzde 2,0 düşüşle 56,5’e geriledi. Bu düşüşte özellikle aylık bazda yüzde 9,0 gerileyen tasarruf etme ihtimali ve yine yüzde 9,4 düşen tüketim için borç kullanma ihtimali etkili oldu. Buna karşılık tüketiciler gelecek 12 aylık dönemde fiyatların değişimine ilişkin yüzde 10,0 ile daha iyimser noktaya geldiler.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, temmuzda geçen aya göre yüzde 2 azalış gösterdi. Buna göre haziranda 57,6 olan endeks değeri, temmuzda  56,5’e geriledi. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi, söz konusu dönemde yüzde 1,7 azalarak 77 oldu. Geçmiş 12 aylık duruma göre mevcut genel ekonomik durum beklentisi, temmuzda yüzde 0,8 azalarak 73,9’dan 73,4’e indi. Gelecek 12 aylık dönemin ekonomik durum beklentisi de yüzde 0,8 düşüşle 73,4’e geriledi. İşsiz sayısı beklentisi endeksi, hazirana göre yüzde 1,3 azalarak temmuzda 55,6 olarak gerçekleşti. Tasarruf etme ihtimali endeksi ise haziranda 22 iken temmuzda yüzde 9 azalışla 20 oldu.  Tüketici finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali ise yüzde 9,4 azalışla 33,1’e geriledi.

PERAKENDE DE RAMAZAN ETKİSİ

- Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu: Yüzde -0,5
- Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğu: Yüzde 3,7
- Hanenin içinde bulunduğu mali durum: Yüzde -2,0
- Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce (geçen 12 aylık dönemde): Yüzde 10,0
- Ücretlerin değişimine ilişkin beklenti (geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde): Yüzde -3,9
- Otomobil satın alma ihtimali (gelecek 12 aylık dönemde): Yüzde 1,6
- Konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali (gelecek 12 aylık dönemde): Yüzde 12,0

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN