TCMB: Uluslararası enerji fiyatı azaldı, Türkiye'de yükseldi

TCMB: Uluslararası enerji fiyatı azaldı, Türkiye'de yükseldi

TCMB, Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı. Yayımlanan raporda uluslararası piyasada enerji fiyatları azalırken, döviz karşısında eriyen TL nedeniyle enerji fiyatlarındaki artışa işaret edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 'Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Enflasyon konusunda TÜİK'in verilerini esas alan Merkez Bankası yıllık enflasyonun yüzde 21,31 olduğunu öne sürdü.
Enflasyon oranındaki artışın en büyük nedeninin enerji grubundan geldiğini belirten raporda, "Uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde bir miktar gevşeme görülürken Türk lirasındaki görünümle başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatları artış kaydetmiştir" denildi.

Gıda enflasyonundaki artışın özellikle tahıl grubunda yaşandığını ifade eden Merkez Bankası, "Taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyir yemek hizmetleri enflasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Kasım ayında küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi tahıllar öncülüğünde sürmüş, bu gelişmenin olumsuz yansımalarına karşın, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda gerilemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan gelişmelerin Tüketici Fiyat Endeksi'ne yansıdığına dikkat çekilen raporda, "Temel mal fiyatlarındaki aylık artış hızlanırken, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artış nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon görece yatay seyretmiştir. Bu dönemde emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışlar görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN