‘Tedbir alınmazsa kayıp 1 milyar dolar olacak’

‘Tedbir alınmazsa kayıp 1 milyar dolar olacak’

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç “Bahçe zararlarına karşı tedbirlerin alınmaması halinde gelir kaybı önümüzdeki dönemde 1 milyar dolar olacak. Türkiye’nin lider üretici konumu kırılmak üzere” açıklamasını yaptı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, iki yıl önce külleme hastalığını gündeme getirerek farkındalık yarattıklarını ve üreticinin bilinçlendirilmesiyle 300 milyon doları bulan kaybı telafi ettiklerine dikkat çekti. Gören “Sadece bir fındık kurdu böceği 200 adet, bir yeşil kokarca böceği ise 250 adet fındık meyvesine zarar verebiliyor. Geçen yıl 1.6 milyar dolar olan ihracatımızı bu yıl artırmayı, 2023 yılında da 3.5 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Dünyada 950 bin ton kabuklu fındık üretimi olduğunu, Türkiye’nin dünya fındık üretim ve ihracatında yüzde 80 civarındaki payı ile lider konumundayken, son yıllarda meydana gelen gelişmeler sonucunda payını yüzde 65-70’lere kadar düşürdüğünü vurgulayan Gören “Hatta zaman zaman yüzde 60’a gerilemesi gibi tehlikeli bir durum ile karşı karşıyayız. Bu sonuç ile karşılaşılmasının en önemli nedenlerinden birisi, rakip ülke üretimlerinin artması ve yeni üretici ülkelerin ortaya çıkması iken, en az onlar kadar önemli diğer bir neden de ülkemizdeki verimin diğer ülkelere kıyasla çok düşük olması oldu” dedi. Karadeniz Fındık ve Mamuleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, bahçe zararlarına karşı tedbirlerin alınmaması halinde gelir kaybının önümüzdeki dönemde 1 milyar dolar olacağına işaret ederek “Geçen yıl sezon başlangıcında tahmin edilen rekolteden yüzde 40’a yakın kayıplar oldu. Araştırdığımızda, bunun meyvenin oluşumu sırasında bahçe zararlarının anormal artışından kaynaklandığı ortaya çıktı. Üreticilerimiz zararla mücadeleyi ya yapmıyor ya da yapamıyor. Aynı durum devam ederse Türkiye’nin gelir kaybı 1 milyar dolara yakın olacak. Türkiye’de verim ve üretim artışının düşmesi nedeniyle alternatif fındık üreticisi ülkelerle aramızda ciddi bir rekabet oluştu” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN