Şehir Üniversitesi'ne tedbirin amacı kayyuma kapı açmak

Şehir Üniversitesi'ne tedbirin amacı kayyuma kapı açmak

Halkbank’ın Bilim Sanat Vakfı’na bağlı İstanbul Şehir Üniversitesi’nin tüm varlıklarına tedbir koymasına tepkiler gelmeye devam ediyor. “Amaç bankanın çıkarını korumak değil üniversiteyi çalışamaz hâlâ getirmek” diyen üniversiteye destek yağdı. Üniversite bankanın savunmasına da cevap verdi: Banka çıkarlarını koruma amacı gütmeyen bu hukuksuz ve tuhaf işlem, üniversitemizin devrini, mümkün kılmak amacıyla atılan bir adımdır...

SEDA ÇAKIR | KARAR.COM

Halkbank’ın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na bağlı İstanbul Şehir Üniversitesi’nin tüm varlıklarına tedbir koymasına tepki yağmaya devam ediyor. Üniversite “Burada amaç, alacaklarını temin etme konusunda sorun yaşamayacak olan bankanın amacı çıkarlarını korumak değil, başarılı bir yükseköğretim kurumunu çalışamaz hale getirmektir” diyerek tepki gösterdi. Üniversiteden konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi: “TMMOB tarafından kampüs arazisinin devri ile ilgili açılan kasıtlı dava üzerine Halkbank üniversitemize tahsis ettiği kredi limitlerinin kullanılmasına izin vermemiştir. Bununla birlikte geçen yıl ödeme takviminde kısa süreli bir aksama yaşanmıştır. Ödeme planında meydana gelen sorun üzerine banka ile yapılan görüşmelerde kredi borcunun ödenebileceği anlaşılmış ve fikir birliğine varmıştır. Hal böyle iken sadece iki gün sonra, Halkbank, dürüstlük ilkesine aykırı şekilde Üniversite’nin bankalardaki tüm varlıklarına tedbir koydurmuştur. Bu girişim iyi niyetten uzak, bir hukuk devletinde yaşanmayacak boyutlar içermektedir” denildi.

Şehir Üniversitesi’nin varlıklarına getirilen tedbir kararına gazetecilerden, siyasetçi ve akademisyenlerden tepki geldi. Sosyal medyada mesaj paylaşan kullanıcılar Halkbank’ın tedbir kararının hukuksuz olduğunu belirtti. Amacın üniversiteyi çalışamaz hale getirip kayyum kararına yol açmak olduğunu ifade ettiler. Yazar Fatma Barbarosoğlu ise “Halk Bankası, Şehir Üniversitesi kararını acil olarak gözden geçirmek durumunda. Şehir Üniversitesi şehre yakışan bir üniversitedir. Andolu Yakası’nın gözbebeğidir. Türkiye’nin kurumların devamlılığına, özgür düşünceye ihtiyacı var. Şehir Üniversitesi’nin yürüyüşü durulmamalı” dedi.

AK Parti eski Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de “Hükümet, Merkez Bankası, Bankalar; şirketler, işletmeler batmasın diye seferber olmuşken, Halkbank’ın üniversite kapatma hamlesi tuhaf değil mi?” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kartal Orhantepe Mahallesi’nde bulunan TEKEL’e ait 297 bin metrekarelik arazinin İstanbul Şehir Üniversitesi’ne ‘bedelsiz’ olarak tahsis edildiği ortaya çıkmıştı. Bedelsiz tahsis geçtiğimiz yıl Danıştay tarafından iptal edilmişti. Davayı Mimarlar Odası açmıştı. 

 Şehir Üniversitesi bankanın kendisini savunan açıklamasına cevap olarak da noter aracılığı ile gönderdiği ihtarı kamuoyu ile paylaştı. 

"T.C. Halkbank A.Ş., dün (15.10.2019) web sitesinden yapmış olduğu bir açıklama ile İstanbul Şehir Üniversitesi hesaplarına ilişkin yapılan hukuksuz ihtiyati haciz işleminin bankacılık teamüllerine ve hukuka uygun olduğunu iddia etmektedir. Bankaya 15.10.2019 tarihinde noter aracılığıyla göndermiş olduğumuz ihtarnameyi kamuoyu ile paylaşma zarureti doğmuştur" notuyla paylaşılan ihtarın tam metni şöyle: 

19-10/16/01.jpg

19-10/16/02.jpg

19-10/16/03.jpg

19-10/16/04.jpg

19-10/16/05.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN