Teşhir tamam da önlem nerede?

Teşhir tamam da önlem nerede?

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit veya tağşiş yapılan ürünleri üreten ya da ithal eden firmaları açıkladı. 618 firmaya ait bin 211 üründe hile yapıldığı ortaya çıktı. İncelemeler sonucunda bala, likoz-fruktoz ilavesi yapıldığı tespit edildi. Sucuğa ise domuz eti karıştırıldığı belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesini yeniledi. Yapılan son tahlillerde 618 firma 1211 parti üründe taklit ya da tağşiş yapıldığı belirlendi. 2012 yılından bu yana yapılan incelemeler sonucunda ise 1283 firma ve 2816 üründe taklit ve tağşiş olduğu ortaya çıktı. Alkollü içecekten bala, domuz etinden kuru yemişe kadar birçok üründe sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili tağşiş ve taklit yapan firmalarla ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde bulunuyor.

Bakanlıktan şu açıklama yapıldı: “Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’ ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, ‘Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik’ gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait bin 211 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana bin 283 firmaya ait 2 bin 816 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.” Daha önce bir internet sitesi ‘Gurme’ marka sucuklarında domuz eti olduğunu iddia etmiş, Cimer’e yapılan başvuru cevapsız kalmıştı. Ancak Bakanlığın yayınladığı listede bu markada yer aldı.

8 ay sonra açıklanan bu gerçek, ‘denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı’ sorusunu akıllara getirdi. Ayrıca, arı ürünleri ve ballarda taklit ve tağşiş yapan firmaların ürünlerinde glikoz-fruktoz ilavesi ve protein değerleri arasında farklılık tespit edildi.

TEREYAĞINDA BİTKİSEL YAĞ TESPİTİ

Gurme markasının kangal fermante sucuklarında domuz eti, Sakmar markasının ısıl işlem görmüş sucuklarında tek tırnaklı et, Evola markalı natürel sızma zeytinyağında trans yağ asitleri ve yağ asitleri kompozisyonu, Dora markalı pastörize tereyağlarında bitkisel yağ, Beyazca markalı süzme çiçek ballarına glikoz-fruktoz ilavesi, tespit edilen hileli marka ve ürünlerinden sadece birkaçı. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN