Thomas Cook’un boşluğu 3-4 senede kapatılabilir

Thomas Cook’un boşluğu 3-4 senede kapatılabilir

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, Thomas Cook’un iflasının ardından sektörde oluşan boşluğun 3-4 yıl içinde kapatılabileceğini söyledi. Şirketin yerini kimin dolduracağının önemli olmadığını belirten Bağlıkaya “Türkiye’ye turistin gelmesi ilk önceliğimiz” dedi.

Ünlü seyahat firması Thomas Cook’un iflası bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’yi de etkileyecek. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Thomas Cook’un, dünyanın en eski firmalarından biri olduğunu ifade ederek, firmanın iflasının sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada büyük bir boşluk oluşturacağını söyledi.

Bağlıkaya, diğer tur operatörlerinin bu boşluğu doldurmak için ellerinden geleni yapacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Diğer firmalar, Thomas Cook’tan doğan bu boşluğu doldurmak için kapasite artıracaktır, o ürünlerin aynılarını tüketicilere sunmaya çalışacaklardır ancak 3-4 senede ancak bu boşluk kapatılabilir. Kapasitenin başka tur operatörleri tarafından kapatılması için elinden gelen çabayı bütün arkadaşlar göstereceklerdir.” Bağlıkaya, otelciler ve hizmet sağlayıcıların, İngiltere’ye dava açarak alacaklarını topluca tahsil etmesinin doğru olduğunu düşündüklerini dile getirdi. İflasla ilgili tüketicilere yansıyan bir sıkıntı olmadığının altını çizen Bağlıkaya, şöyle devam etti: “Tüketiciler açısından bir sıkıntı yok. Medeni ülkelerde sigorta sistemleri var. Gördüğünüz gibi yolcularını alıyorlar, götürüyorlar. Bizim, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla hazırladığımız yasa tasarısında da aynısı var. Biz Türk vatandaşlarının da bu haklardan yararlanması için bu tür yasaların Türkiye’de de Avrupa Birliği’ne uygun şekilde çıkartılmasını bekliyoruz. Yasamız hazır bekliyoruz. Bizde de bu tür istenmeyen olaylar yaşandığında tüketiciler artık güvence altında olmalı. Böyle bir düzene geçiyor olmamız lazım.”

Thomas Cook gibi büyük bir firmanın boşluğunu doldurmak için çok sayıda tur operatörünün harekete geçeceğini vurgulayan Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Turizm çok global bir iş, yani Thomas Cook’un boşluğunu Türk veya yabancı tur operatörleri doldurur. Global mi veya Türk mü olduğu fark etmez. Artık dünyanın önemli firmaları zaten, içinde birkaç tane Türk olmasına rağmen ağırlıklı olarak yabancı. Önemli olan Türkiye’ye turistin gelmesi. Kimin getirdiği ikinci önemli nokta. Türk tur operatörleri getirirse daha iyi tabii ki ne kadar güzel olur ama yabancılar getirirse, ‘onlar getirmesin’ diye bir düzenleme yapamazsın. Serbest ticaret... Yabancılar da getirse başımızın üstüne, mümkün olan en kısa sürede bu boşluğun dolması önemli.”       

 CONDOR’A ALMAN DESTEĞİ

Almanya’da federal hükümet ve Hessen eyalet hükümeti iflas eden seyahat şirketi Thomas Cook’un Alman iştiraki havayolu şirketi Condor’a devlet destek kredisi verilmesi konusunda anlaştı. Varılan anlaşma çerçevesinde Condor’a 380 milyon euro devlet garantili kredi sağlanacak. Kredi meblağı federal hükümet ile Hessen eyalet hükümeti tarafından temin edilecek.

BİRÇOK TURİSTİN İFLASTAN HABERİ BİLE YOK

İngiltere’nin Marmaris Fahri Konsolosu Doğan Tugay, İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflası sonrası tatillerini Muğla’da geçiren turistlerin mağdur edilmediğini belirterek “Bütün oteller çok büyük bir misafirperverlik gösteriyor. Birçok turistin iflastan haberi bile yok. Gayet güzel tatillerini yapıyorlar” dedi. Tatillerini tamamlayıp geri dönen turistlerin de havalimanı ve İngiltere’ye transferlerinin sorunsuz yürütüldüğünü aktaran Tugay, Kültür ve Turizm Bakanlığının, iflas krizini turizme ve Türkiye imajına zarar gelmeden başarılı şekilde yönettiğini dile getirdi.       

ANTALYA-LONDRA ARASINA EK SEFER

Türk Hava Yolları (THY) ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasının açıklanmasının ardından, hem İngiltere’den Antalya’ya turizm akışının sürdürülmesini desteklemek hem de yolcular için Antalya ile Londra Luton Havalimanı arasında ek kapasite koyma kararı aldı. Mevcut durumdan etkilenen yolcuların, sunexpress.com aracılığıyla Antalya- Londra arası uçuşlar için 148,99 eurodan başlayan fiyatlarla rezervasyonlarını yapabildiği kaydedildi.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN