Ticari aracı ürettik ama içerde satamadık

Ticari aracı ürettik ama içerde satamadık

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.5 arttı. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 5.4 büyürken, hafif ticari araç tarafı da yüzde 10 daraldı. Sektörün diğer kolunda ise otomobil üretimi yüzde 5 azalırken, hafif ticari araç üretimi yüzde 13 yükseldi.

18-04/16/ekran-resmi-2018-04-16-003741-1523833558.png

Türkiye’de otomotiv sektörü son hızla büyümeye devam ediyor. Hatta 2018’in ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.50 artarak 158 bin 430 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, aynı dönemde geçen yıla göre yüzde 5.47 oranında artarak 122 bin 310 adete çıktı. Bu dönemde hafif ticari araç pazarı ise düşüş kaydetti.

Yüzde 9.99 azalan hafif ticari segmenti ilk çeyreği 36 bin 120 adetten kapattı. Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, ilk 3 aylık dönemde toplam üretim 425 bin 183 adetle seviyesini korurken, otomobil üretimi 285 bin 168 adetle geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 5 azalma kaydetti. Bu dönemde ticari araç üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek 140 bin adet seviyesinde gerçekleşti ve toplam üretimin dengelenmesinde oldukça önemli bir rol oynadı.

Aynı dönemde ağır ticari araç pazarı yüzde 30 oranında artış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 10 daralma kaydetti. Ancak son 3 yılda hafif ticari araç pazarı yüzde 22, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 55 daraldı. OSD’ye göre otomotiv ihracatı tarihinde ilk kez Mart ayında 3 milyar dolar sınırını aştı ve yaklaşık 3.2 milyar dolar seviyesini gördü. Sektör, mart ayında ülkemiz ihracatının yüzde 21’ini, yılın ilk üç ayında ise yüzde 20’sini tek başına yaptı. Bu yılın Ocak-Mart döneminde, toplam otomotiv ihracatı ise dolar bazında yüzde 18 oranında artış gösterdi ve 8.3 milyar dolara ulaştı.

18-04/16/408209.jpg

OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Yılın ilk çeyreğinde ticari araçlardaki üretim ve ihracat performansı otomotiv sanayiimizi taşıyan en önemli etken oldu. Ticari araç ihracatındaki yüzde 9’luk artış, tıpkı üretimde olduğu gibi otomobil kaynaklı azalmayı da büyük ölçüde karşıladı. Mart ayında otomotiv ihracatının tarihimizde ilk kez 3 milyar doları aşması ise yılın ilk çeyreğindeki en önemli gelişmeler arasında yer aldı. Otomotiv sanayiimiz yılın ilk üç ayında ülke ihracatının yüzde 20’sini tek başına gerçekleştirmesiyle başarısını bir kez daha pekiştirdi” dedi. Yenigün, ticari araç pazarında 2015 yılından bu yana yaşanan daralmaya da dikkatleri çekerek, “İç pazarda ticari araçlar ulaşması gereken noktanın oldukça uzağında seyrediyor. Bu nedenle özellikle ağır ticari araç pazarının canlandırılması için acil tedbirler alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

18-04/16/newsupload_imagenew34e9a6e0-21e9-4ccd-b19b-3c1fb1a9d849.jpg

OİB’İN DİREKSİYONUNA ÇELİK GEÇTİ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nde (OİB) koltuğun sahibi değişti. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Beyçelik Holding CEO’su Baran Çelik oldu. Yeni dönemde yönetime Toyota Otomotiv de girdi. Çelik, “İhracattaki liderliğimize kararlılıkla devam edeceğiz. Yeni dönemde gerek mevcut gerekse yeni hedef pazarlara yönelik geliştireceğimiz vizyoner ve stratejik adımlarla küresel rekabet gücümüzü daha da artıracağız” diye konuştu. Önceki Başkan Orhan Sabuncu da “Geçen yıl itibariyle dünyada 14’üncü, AB’de ise 5’inci büyük üreticiyiz. Son 12 yılın ihracat şampiyonu olan otomotiv, yine son 12 yılda 23,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Geçen yıl ihracatta tüm zamanların rekorunu kırdık. Yine geçen yıl en büyük pazarımız olan Almanya’ya yüzde 10 artış gerçekleştirdik” dedi. İkinci el araçlar Tur Assist güvencesinde

İkinci el araç pazarının en yoğun olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’de her geçen gün müşterilere farklı çözümler sunuluyor. Çekici firması olan Tur Assist, ikinci el garanti paketleriyle binek veya hafif ticari araçları 1 yıllık güvence altına alıyor.

Türkiye’de 21 yıldır faaliyete devam eden Tur Assist, 43 ülkede kendi şirketleri, diğer ülkelerde de anlaşmalı kurumlarıyla hizmet veren Mapfre Assistencia’ın Türkiye iştiraki olarak 1996’da kuruldu. Şirketin yeniliklerinden bahseden Tur Assist Genel Müdürü Cemal Fenercioğlu, ikinci el otomobilde garanti sistemini sunduklarını söyledi. Fenercioğlu, “Warranty Pratik & Warranty Plus İkinci El Otomobil Garanti Paketleri ile tüketicilere ve kurumsal firmalara destek sunuyoruz. Otomobili mekanik ve elektrik kaynaklı arızalara karşı korumaya alan geniş kapsamlı bir otomobil garanti paketi olan Warranty Pratik, ikinci el garanti ürünleri gibi otomobillerde oluşabilecek beklenmeyen masrafların finansal yüklerine karşı tüketicileri koruyor. Warranty Pratik otomobil garanti paketi ile binek veya hafif ticari araçlara 1 yıl ya da 15 bin kilometreye kadar güvence veriliyor. Bir diğer ürünümüz Warranty Plus ise otomobilleri 1 yıl ya da 25 bin kilometreye kadar güvence altına alıyor. Bu hizmetimiz, geçtiğimiz haftalarda uygulamaya konulan “oto galerilerinden alınan ikinci el araçlarda garanti” zorunluluğu için de firmalara kolaylık sağlayan bir ürün. Zira yeni uygulamaya göre, artık ikinci el araçlara üç ay veya 5 bin kilometre “garanti” verme ve araç satışında da “ekspertiz” raporu zorunluluğu olacak” dedi.

KASKOSU OLMAYANA DA HİZMET VAR

Kaskosu olmayan araçlara da hizmet verdiklerini aktaran Cemal Fenercioğlu, Joker ve Joker Mini isimli iki ürün geliştirdiklerini söyledi. Fenercioğlu, “Kaskosu olmayan müşterilerimizin zorunlu trafik sigortalarına ek bir ücret karşılığı asistans hizmetlerini de dahil edebiliyoruz. Trafik poliçesine eklettiği Joker genişletilmiş hizmet paketi ile yol yardım, ikame araç, mini onarım, oto cam, oto çilingir gibi hizmetlerden yararlanabiliyor” diye konuştu.

İHRACATTA KAYIP VAR

2018 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3 oranında, otomobil ihracatı ise yüzde 8 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam ihracat 344 bin 257 adet, otomobil ihracatı ise 234 bin 889 adet düzeyinde gerçekleşti. 2018 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 18 artarken, euro bazında ise yüzde 2 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 8.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 9 artarak 3.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 5 azalarak 2.6 milyar euro seviyesine indi.

18-04/16/renooo.jpg

6 milyonuncu Megane Polonya’ya gitti

Bursa’da üretim yapan Oyak-Renault Fabirkası, 6 milyonuncu aracını banttan indirdi. Üretilen araç Polonya’ya ihraç edilen Renault Megane Sedan oldu. Ayrıca tesis geçen hafta süper teşvik paketiyle Clio 5’te de yer alacak 493 milyon liralık hibrit motor yatırımı için ödül aldı.

Türkiye’deki en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Oyak Renault, geçtiğimiz hafta 6 milyonuncu otomobilini ve 5.5 milyonuncu motorunu üretti. Üretilen 6 milyonuncu araç Polonya’ya ihraç edilen Renault Megane Sedan olurken, fabrikada 6 milyonuncu otomobilin ve 5.5 milyonuncu motorun üretimi üzerine tüm çalışanlarının katılımıyla kutlamalar gerçekleşti. Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun ve Renault üst yönetimden yetkililerin de katıldığı bir törenle üretim bandından indirildi. Aoun, “Türkiye’de otomobil üretimine başladığımız 1971 yılından bu yana liderliğimizi koruyarak otomobil pazarına yön vermenin gururunu yaşıyoruz.

Başlangıçta 20 bin olan araç üretim kapasitemiz bugün 360 binlere yükseldi. 1970’li yıllardan günümüze Türkiye’de üretilen her iki otomobilden birinde Oyak Renault imzası var. Bugün ise yeni bir rekor kırarak 6 milyonuncu otomobili banttan indirmenin, 5.5 milyonuncu motoru üretmenin sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz. Renault Grubu’nun dünyadaki en önemli üretim merkezlerinden biri olarak bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da rekorlarımızı yenilemeye ve başarılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Öte yandan geçtiğimiz hafta süper teşvik paketi ödülünü alan Oyak Renault, 493 milyon yatırımla hibrit motor üretimi için kolları çoktan sıvadı. İlk etapta Clio 5 ile Türkiye yollarına çıkacak olan yeni nesil elektrikli motor ardından diğer modellere de sıçrayacak. Fabrika bu motor üretimi için yaptığı yatırımın yanı sıra 110 kişiye de iş imkânı sağladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN