‘Torba’dan esnafa yüzde 5 vergi indirimi

‘Torba’dan esnafa yüzde 5 vergi indirimi

Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 indirim yasalaştı. Torba Kanun’la ayrıca, iş yerini kapatan esnafa ödeme için ahilik sandığı kurulmasına karar verilirken, elektrik ve tarım borçları da yeniden yapılandırılacak. Mobilya ithalatında ise yüzde 15 ile 30 arasında ek gümrük vergisi alınacak.

Torba Kanun’dan esnafa vergi indirimi, elektrik ve tarım borçlarına yapılandırma, yabancıya KDV’siz konut müjdesi çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 itibarıyla tarımsal kredi alacakları, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar yeniden yapılandırılacak.

Borçlara uygulanan faiz yüzde 11 ile sınırlandırılacak. Bunun yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak. İlk taksiti, 2017 ekim ayı sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018 ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş taksitte ödenecek.

Vergisini düzenli ödeyen Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i indirilecek. Hesaplanan indirim tutarı, 1 milyon liradan fazla olamayacak. Öte yandan Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler,  satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarıyla ilgili hükümler 1 Nisan’dan, Esnaf Ahilik Sandığının kurulmasına ilişkin hükümler ise 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe girecek. Ayrıca, Bakanlar Kurulu’nun “İthalat Rejimi” kararına göre, ithal edilen döner koltuk sandalye,  metal mobilyalar gibi eşyalardan yüzde 15 ile 30  ilave gümrük vergisi alınacak.

ELEKTRİK BORCUNA18 EŞİT TAKSİT

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları yeniden yapılandırılacak. Vadesi, 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla geldiği halde ödenmemiş olan borçlar da yapılandırma kapsamında olacak. Bunun için TEDAŞ’a yazılı başvuruda bulunulacak ve ilk taksit 2017 yılının ekim ayı sonuna kadar ödenecek. Yurtiçi üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık değişimi esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak. Borçlu, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit ödeme seçeneklerinden birisini  seçecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN