Tüketici elektrikten bile voltaj alamıyor

Tüketici elektrikten bile voltaj alamıyor

Türkiye’de elektrikli otomobil satışları, bu yılın ilk yarısında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 160 yakın arttı. Geçen yıl 891 adet olan satışlar resmi olarak 2 bin 263’e ulaştı. Tüketiciler artık istediği modeli değil bulduğunu alıyor. Bu yüzden elektrikli otomobillere olan talep de oldukça yüksek. ÖTV oranlarının yeniden belirlenmesiyle birlikte tüketici bayiye koştu ama yine eli boş döndü.

ALİ YILDIRIM

Türkiye otomobil satışlarında oldukça zor bir virajda. Tedarik sorunu ve çip krizi pazar adetlerini olumsuz etkiliyor. Az adetlerle pazara çıkan modeller kısa sürede bitince bu sefer ‘yok satıyor’ görüntüsü oluşturuyor. Tüketiciler artık istediği modeli değil bulduğunu alıyor. Bu yüzden elektrikli otomobillere olan talep de oldukça yüksek. Dizel otomobillere olan talep her geçen gün düşerken, benzinli araç oranı gün geçtikçe artıyor. Bunun en büyük nedenleri arasında arzın azalması. Elektrikli otomobillerde de çeşitlilik artıyor.

Geçen yılın ilk 6 ayında Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, sadece 891 adet elektrikli otomobil satılırken, bugün bu sayı 2 bin 263 adede çıktı. Hatta Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) verileri bu sayının 2 bin 413 adede ulaştığını paylaşıyor. Elektrikli otomobil pazarında büyüme geçen yıla göre, neredeyse yüzde 160’a yakın. Elektrikli araç pazarının lideri Ocak-Haziran 2022 döneminde 492 adetle Renault ZOE, onu 344 adetle BMW iX takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında ise 264 adetle Mercedes-Benz EQE var. Ocak-Haziran 2021’de yüzde 22,1 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,9’a geriledi. Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı yüzde 64,5’ten yüzde 70,4’e yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 4,7’den yüzde 1,9’a geriledi. Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,3’ten yüzde 0,8’e ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 8,5’ten yüzde 9,9’a çıktı.

VERGİ ORANI DÜŞTÜ AMA FİYATLAR DURMUYOR

Elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranları yeniden belirlendi. Orta segmentte satışta ya da satışa çıkacak olan elektrikli otomobillerin büyük bir bölümü yüzde 10’luk vergi dilimine girecek. Lüks segmentteki elektrikli araçlar ise bu düzenlemeden faydalanamayacak. ÖTV değişikliğinden ilk etapta Türkiye’de satışta olan 18 modelden 5’i faydalandı. Fakat bunun da çok bir işe yaramadığı görülüyor. Çünkü araç yok. Bu yüzden yapılan indirim de kısa bir süre sonra artan fiyatlarla birlikte eski halini alacak.

EN AZ YAKAN OTOMOBİLLERE TAŞ ÇIKARIYOR

KIA, başarılı kompakt SUV modeli Sportage’ın yeni nesliyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Etkileyici tasarımı ve zengin donanımıyla zirveye gözünü diken araç, yeni hibrit motoruyla da tasarımının hakkını veriyor. Tüketimde de dizelleri aratmayan model, en az yakan otomobillere bile taş çıkarıyor. Bize konuk olan hibrit versiyon için etiket 1.3 milyon lirayı aşıyor.

Son dönemdeki yükselişiyle sedanların koltuğundan eden SUV modeller, markaların da en büyük rekabeti sergilediği alan olarak öne çıkıyor. Birbiri ardına yeni modellerini pazara sunan markalardan biri de KIA. Markanın kompakt SUV pazarındaki başarılı oyuncusu Sportage, yeni nesliyle sınıfının en iddialı oyuncularından biri haline geldi. Bumerang tipi LED aydınlatmalara, dev ön ızgara, yeni marka logosu ve sportif ön tampon aracı sınıfının en radikal tasarımlı modellerinden biri haline getirmiş. Arka bölümde de sportif çizgiler devam ediyor. Profilden başlayıp bagaj kapağına kadar taşan arka far grubu, yeni logo ve difüzör tasarımlı tamponla şık görünüm pekiştirilmiş. İç mekana geçtiğimizde dışarıdaki sportiflik yerini şık ve premium bir kokpite bırakıyor. Deri döşemeyle 12,3 inç Supervision gösterge bilgi ekranı ve aynı ölçüdeki dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi kokpitteki elit havayı artırıyor. Yan yana duran ekranlar iç mekandaki genişlik hissini artırırken dairesel vites kumandası, dokunmatik tuşlar ve akıllı cepler için kablosuz şarj sistemi aracın teknolojik imajını da güçlendiriyor. Ele iyi oturan direksiyon simidi ve rahat okunan gösterge tablosu da sürüş keyfini artırıyor. Aracın ön bölümündeki geniş alan, arkadaki yolcular için daha da fazlasını sunuyor. Orta sertlikteki koltuklar uzun yolculuklara da uyum sağlıyor. 587 litrelik bagaj da arka koltuklarını katlanmasıyla 1776 litreye kadar genişletilebiliyor.

TÜKETİMDE DE DİZELİ ARATMIYOR

Araçta görev yapan 1.6 litrelik benzinli ünite, hibrit sistemin de katkısıyla spor otomobilleri aratmayan bir güç seviyesine ulaşıyor. 230 beygir güç ve 350 nm tork üreten sistem, 6 ileri otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Bize önden çekişli versiyonuyla konuk olan otomobil, 1574 kilogramlık ağırlığına sahip. Bu kombinasyonla 0’dan 100 km/s sürate 8 saniyede ulaşan otomobilin maksimum hızıysa saatte 193 kilometre. Ara hızlanmalarda da beklentileri karşılayan motor, tüketimde de başarılı sonuçlara imza atıyor.

TUTUNMA LİMİTLERİ YÜKSEK

Fabrika verilerine göre aracın ortalama tüketimi 5,6 litre (WLTP). Bizim kullanımımızda yol bilgisayarına yansıyan ortalama ise 6.7 litre oldu. Sakin ve trafikten uzak kullanımlarda tüketimi 6 litrenin altına düşürmek zor değil. Tatlı sert süspansiyon sistemiyle donatılan Sportage, konfor ve yol tutuş dengesini sağlıyor. Yerden yüksek tasarım, sert manevralarda gövde salınımına neden olsa da aracın tutunma limitleri oldukça iyi seviyede. Başarılı fren sistemi de aracın rahatlıkla dizginlenmesini sağlıyor.

11kr04-manset-3.jpg

DEĞER KAYBI STANDARDA KAVUŞTU

Araç sahipleri için kritik düzeyde önem taşıyan araç değer kaybı süreçlerinde yeni bir döneme girildi. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan 2022/12 sayılı “Değer Kaybı Taleplerinde Ekspertiz İşlemlerine İlişkin Genelge”, yürürlüğe girmiş oldu. Düzenleme sayesinde yeni bir platformun hayata geçtiğini belirten TÜSED Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı Ahmet Nedim Erdem, “Hak sahipleri, herhangi bir trafik kazası sonrasında değer kaybı taleplerine ilişkin eksper atamalarını SBM bünyesindeki platform üzerinden gerçekleştirebiliyor. Ayrıca eksper atama işlemleri dışında, sigorta eksperlerinin platform üzerinden hazırlayacağı rapora itiraz edilebilecek, itiraz eksperi ve hakem eksperi de atanabilecek.” şeklinde açıklamada bulundu.

11kr04-kisa-1-seik-ve-tused-baskani-ahmet-nedim-erdem.jpg

HYUNDAİ IONIQ 5’E TAM NOT

Hyundai’nin tamamen elektrikli modeli IONIQ 5, tasarım ödüllerinden sonra bu kez de güvenlik testlerinde aynı başarıyı gösterdi. Başta Amerika olmak üzere, tüm dünyanın en saygın araştırma kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS), geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği çarpışma testlerinde IONIQ 5 modeline en yüksek koruma derecesi olan Top Safety Pick+’ı (TPS+) verdi. Beş yıldız anlamına gelen bu başarı, gövde dayanıklılığı kadar donanım listesinde yer alan güvenlik öğeleriyle de son derece doğru orantılı. Bu önemle zafere zorlanmadan ulaşan IONIQ 5, otomatik sürüş asistanı 2’yi sunan ilk Hyundai modeli oldu.

11kr04-kisa-2.jpg

SATIŞLARIN SADECE YÜZDE 30’U İHTİYAÇTAN

Otomotiv sektörü hakkında değerlendirmeler yapan 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, özellikle bu dönemde yatırımcıların otomobili bir fırsata dönüştürdüğünü ifade ederek, “Son 3-6 aylık döneme baktığımızda alımların yüzde 70’inin bir süre sonra satmayı düşünen, yatırım amaçlı alanlar olduğunu söyleyebiliriz. Geriye kalan yüzde 30’luk bölüm ise ihtiyaçtan dolayı otomobil almakta. Aynı zamanda yüzde 30’luk kısım ihtiyaç olarak otomobil alırken bir yandan da bunu yatırım aracı olarak da görüyor. Sıfır araçlarda yaşanan bulunurluk problemi ikinci elin hızlanmasına yol açarken ilk 6 ayda, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında büyüme olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

11lr04-kisa-3.jpg

FİAT CONNECT STANDART OLUYOR

Fiat, bir ilki daha gerçekleştiriyor ve Egea’nın segmentindeki ilk ve tek bağlanabilirlik teknolojisi olan Connect’i tüm model ailesinde standart olarak sunuyor. Dünyada otomotiv teknolojileri alanında yaşanan gelişmeleri ve küresel dijitalleşmeye yönelik adımları izleyerek müşteri ihtiyaçlarını odağa alan Tofaş’ta geliştirilen Connect, Apple Store ve Google Play Store’dan indirilen uygulama ile kullanılabiliyor. Müşterilerinin mobilite deneyimlerinde kolaylık, güven ve akıllı bir sahiplik yaratan Fiat Connect, lansmanından bu yana 35 bin kullanıcıya erişirken, sürekli güncellenen özellikleri ile müşteri deneyimini her geçen gün daha ayrıcalıklı bir boyuta taşıyor.

11kr04-kisa-4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN