TürkAkım nedir? TürkAkım doğal gaz boru hattı güzergâhı | Erdoğan ve Putin vanayı açtı

TürkAkım nedir? TürkAkım doğal gaz boru hattı güzergâhı | Erdoğan ve Putin vanayı açtı

Rus gazının Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaştırılması ve Türkiye’nin enerjide önemli bir konuma sahip olması amacıyla hayata geçirilen TürkAkım doğal gaz boru hattı projesi hayata geçti. Erdoğan ve Putin’in açılışını yaptığı TürkAkım doğal gaz boru hattı güzergâhı ve projenin bilgileri karar.com’da…

Karadeniz’in altından 935 kilometrelik boru hattı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor. Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefinin önemli kilometre taşlarından olan TürkAkım doğal gaz projesi ile her yıl 31,5 milyar metreküp doğal gaz Türkiye'ye aktarılacak. Peki TürkAkım nedir? İşte detaylar…

AÇILIŞI ERDOĞAN VE PUTİN YAPTI

Rus doğal gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktaracak TürkAkım doğal gaz boru hattının açılışı bugün İstanbul'da düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Haliç Kongre Merkezi'ndeki törene, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı. İki lider, vanaları açarak gaz akışını sağlamış oldu.

20-01/08/erdogan-putin.jpg

TÜRKAKIM NEDİR?

Rus doğal gazı, Karadeniz'in altından Türkiye'ye uzanan boru hattı ile hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya ulaştırılacak. Bu şekilde Türkiye, enerji merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak. Söz konusu proje, 2014 yılında duyurulmuş, iki ülkenin millî gaz şirketleri mutabakata varmış, 10 Ekim 2016 tarihinde ise hükûmetler arası anlaşma imzalanmıştı.

PROJEYE ADINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın önemli bir doğal gaz tedarikçisi olduğunu ifade ederek, Türkiye için Rusya’nın uzun vadeli iş yapılabilecek güvenilir bir dost olduğunu savunmuştu. Putin de projeye adını verenin Erdoğan olduğunu kaydetmişti.

KARADENİZ SULARINDA BİR İLK

Boru hattının deniz kısmı, Rusya'nın Anapa şehrinden başlarken, gazın Avrupa'ya erişen kapısı için Karadeniz'in altından 2 bin 200 metreye ulaşan derinliklere borular döşendi.

Genişliği 124, Uzunluğu 477 metre olan boruları, dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit döşedi. Karadeniz'in derin sularında bir ilke imza atılırken, bir gün içerisinde 6,33 kilometreye dek hattı döşemeyi başardı. Bu rakam aynı anda bir dünya rekoru anlamını taşıyordu.

TÜRKİYE’YE HER YIL 31,5 METREKÜP DOĞAL GAZ GELECEK

TürkAkım doğal gaz boru hattının Türkiye'de denizden çıkış noktası Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy kasabası. Proje 1,5 yıllık inşa sürecinin ardından gaz akışına hazır durumda. 31,5 milyar metreküp doğal gaz her sene Türkiye'ye gelecek.

TürkAkım Projesi İletişim Müdür Yardımcısı Aslı Esen, "TürkAkım'ın toplam kapasitesinin yarısı kadar yani 15,75 milyar metreküp doğal gaz Türkiye’nin kullanımına ayrılmış durumda. Şu gördüğünüz tesisin bitiminde BOTAŞ'ın hattı başlıyor. Oradan da Lüleburgaz’a gidip Türkiye’nin dağıtım hattına bağlanıyor" dedi.

TÜRKAKIM'LA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

GÜZERGÂHI

Hattın Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan sınırında bitiyor. TürkAkım, Bulgaristan ve diğer ülkelerin açtığı boru hatlarıyla yoluna devam ediyor. Rus gazı Avrupa'nın ortalarına kadar gidiyor. Proje 2 hattan yapıldı. İlk hatta gaz Türkiye'ye pompalanıyor. İkinci hattan gelen gaz da Balkanlar ve Avrupa'ya aktarılıyor. Bu vesileyle Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlıyor.

TürkAkım'ın devreye girmesiyle ile Türkiye, bölgenin enerji koridoru olmak için önemli bir adım daha atmış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN