Türkiye IMF'den borç aldı mı? Ekonomistlerden dikkat çeken yorum

Türkiye IMF'den borç aldı mı?  Ekonomistlerden dikkat çeken yorum

İYİ Partili Bilge Yılmaz 'Türkiye, IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldı' iddialarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin "Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır." cevabı sonrasında Ekonomist Oğuz Demir "Olası riskli dönemde dolara, euroya kaçan ülkelerde, döviz rezervi sorunu yaşayabilecek ülkelere IMF kendi yarattığı kaynak ile böyle bir imkan sağlamış oldu. " dedi. Ekonomist Uğut Gürses de "Bu Hazine'nin dış borcudur." dedi.

Oğuz Bakır

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın bir televizyon programında 'Türkiye, IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldı' iddialarına cevap verdi. Sosyal medyadan açıklama yapan Nebati, "IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir" demişti.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ve bunun bir yükümlülük olduğunu belirten Ekonomist Uğur Gürses "Bakan Nebati, IMF'den borç alındığını söyleyen İyi Partili B. Yılmaz'ın çarpıttığını söylemiş.
TR bu parayı talep ederek borç almadı. Ancak kamu borcu olarak bilançosuna yazdı.
Bu tür IMF tahsisleri bir tür "konsiye rezerv" gibidir; varlık olarak da yükümlülük olarak da yazılır. Sonuç olarak bu borçtur; hem de Hazine'nin dış borcu." dedi.

'IMF kendi yarattığı kaynak ile böyle bir imkan sağlamış oldu'

Yine konuya ilişkin konuşan Karar yazarı ve Ekonomist Oğuz Demir de "Kullanılamayan paranın kavgası ediyorlar. Sonuçta bir yükümlülük. Ama bu yükümlülük de geri ödenecek bir yükümlülük değil. Zaten pandemi döneminde IMF'nin verdiği bir imkan. Ödemeler dengesi sıkıntısı yaşayabilecek, olası riskli dönemde dolara, euroya kaçan ülkelerde, döviz rezervi sorunu yaşayabilecek ülkelere IMF kendi yarattığı kaynak ile böyle bir imkan sağlamış oldu.

Aslında Bakan Nebati doğru söylüyor.

Her ikisi de çarpıtıyor. Biri sanki bunun yarın birgün ödenmesi gereken borçmuş gibi söyleyerek çarpıtıyor, diğeri de sanki bu IMF programı gibi anlatılmış da hayır IMF programı değilmiş gibi söylüyor." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN