Türkiye avantajlı ama imaj sorunu var

Türkiye avantajlı ama imaj sorunu var

Otomotiv sektörü tüm dünyada küçüldü. Bu küçülmeye rağmen teknolojide de hızlı bir artış var. Türkiye’nin otomotiv tedarik sanayisinde önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, olası Skoda yatırımına değinerek “Adı geçen ülkeler arasında yer alan Bulgaristan ve Sırbistan ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin daha fazla avantajı var. Ama imaj ve algı noktasında birtakım sorunlar bulunuyor” dedi.

ALİ YILDIRIM

Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türkiye’nin otomotiv tedarik sanayisinde önemli avantajlara sahip olduğunu vurguladı. Olası Skoda yatırımına ilişkin gelişmelere değinen Kanca, yatırım için adı geçen ülkeler arasında yer alan Bulgaristan ve Sırbistan ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin daha fazla avantajı olduğunu ancak imaj ve algı noktasında birtakım sorunlar bulunduğunu belirtti. Tüm bunlara karşın otomotiv tedarik sanayinin sürekli gelişim gösterdiğine dikkat çeken Kanca, ana sanayinin gündeminde elektrikli araçlar, otonom araçlar, batarya teknolojileri, otomotiv elektroniği, malzeme testleri gibi gelişmelerin olduğunu anımsatarak, ilerleyen dönemde ise tedarikçilerin bu konularda hangi noktada olduğunu sorgulayarak ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Araştırmalara göre 2030 yılında üretilen araçların yüzde 18’inin tam elektrikli, yüzde 41’inin ise hibrit olacağına dikkat çeken Kanca “Böyle bir gelecekte bizim şirketlerimiz nerede olur, cirosu ne kadar olur, bu kadar çalışanı olur mu? diye düşünmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde üretim süreçleri çok daha kompleks olacak ve adetler artacak. Gitgide daha kısa vadeli tahminler olacak. Piyasa çok hızlı değişecek” dedi. Otomotiv şirketlerinin sıfır stok ile çalışmaya başlayacağına dikkat çeken Kanca, şimdiden bu tür gelişmeler için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

DÜNYADA ÇİN ETKİSİ

Otomotiv sanayinde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Alper Kanca, geçen yıl dünya otomotiv sektörünün hem üretim hem de satış anlamında küçüldüğünü, bunun en büyük sebeplerinden birinin de Çin otomotiv pazarındaki daralma olduğunu aktardı. Kanca “Sadece Volkswagen’in cirosunun yüzde 50’si Çin’den geliyor. Çin’deki düşüşler tüm dünyayı etkiliyor” diye konuştu. Kanca, Avrupa otomotiv sanayinde tahmin edilenden daha fazla düşüş olacağı öngörüsünde bulundu. Kanca, otomotiv tedarikçilerine bu dönemi önümüzdeki yıllara hazırlık yaparak geçirmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN