‘Türkiye hızlı iyileşiyor’

‘Türkiye hızlı iyileşiyor’

Moody’s Türkiye büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. “Türkiye’nin büyüme ivmesi mali politika nedeniyle beklediğimizden daha hızlı iyileşiyor” açıklamasını yapan kurum, 2019 beklentisini yüzde 0,2’ye 2020 ve 2021 dönemini de yüzde 3’e yükseltti. Türkiye’nin jeopolitik risklerle ve ABD’den yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu da ifade edildi.

Yabancı kuruluşların Türkiye ekonomisiyle ilgili olumlu mesajlarının ardından bir değerlendirme de Moody’s yaptı. Türk ekonomisindeki toparlanmanın beklentilerinden daha güçlü olduğunu belirten Moody’s Türkiye büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Ancak ABD’nin yaptırım tehdidinin büyüme karşısında risk oluşturduğu ifade edildi. Açıklamada “Türkiye’nin büyüme ivmesi büyüme dostu mali politika nedeniyle beklediğimizden daha hızlı iyileşiyor, 2019 yılı büyüme beklentimizi yüzde 0,2’ye, 2020 ve 2021 beklentilerimizi yüzde 3’e yukarı yönde revize ettik” ifadelerine yer verildi. Ancak dış finansman ihtiyacı ve dolarizasyonun negatif olduğunu belirten kurum enflasyondaki gerilemenin ise Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan açmaya devam ettiğini belirtti. Agresif faiz indiriminin toparlanmaya risk oluşturduğu belirtilerek “Yeni Ekonomi Programı’nda 2020 - 2022 arasında yüzde 5’lik agresif büyüme hedefi belirlendi, bu hedef bizim beklentimizin çok üzerinde. Büyümenin bu hedefe çıkması ekonomide aşırı ısınmaya, cari açığın artmasına, enflasyonda yukarı yönlü baskıya neden olabilir” dendi. Raporda ayrıca Türkiye’nin jeopolitik risklerle ve ABD’den yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu da ifade edildi. 

Moody’s Investors Service, global ekonominin daha uzun vadeli bir trende doğru yavaşlamaya devam ettiğine, büyük ekonomilerde iş dünyası güveninin ticaret politikası belirsizliğinin etkisi ile kötümser hale gelmeye başladığına işaret ederek, global büyümenin gelecek 2 yılda zayıf olmayı sürdüreceğini savundu. Global ekonominin 2020 veya 2021’de bir resesyona girmesini beklemediklerini belirten Moody’s “Bununla birlikte, yapısal şekilde düşük büyüme, düşük enflasyon ve sınırlı politika hareket alanının olduğu cari ekonomik ortam global ekonomiyi negatif gelişmelere karşı dana kırılgan hale getiriyor” açıklamasını yaptı. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN