Tütün pakete girdi markalar yüzde 20 kaybetti

Tütün pakete girdi markalar yüzde 20 kaybetti

Sigaraya yapılan zamlar sonrasında tiryakiler alternatif seçeneklere yöneldi. Büyük sigara grupları satışların yüzde 20 ila 25 seviyesinde düştüğünü açıkladı. Yapılan zamların satışlara etki ettiği dile getirilirken, asıl sorunun paketlenmiş tütün satışından kaynaklandığı iddia edildi.

KARAR EKONOMİ

Türkiye neredeyse her güne yeni bir zam haberiyle uyanıyor. Son dönemde yapılan zamlardan en çok tepki çeken ise sigaraya yapılan fiyat artışları oldu. Ortalama 3 liraya kadar yapılan zamlar sigara tiryakilerini alternatif seçeneklere götürdü. Birçok tiryaki elektronik sigaralara yöneldi. Önemli bir kısım ise eski sisteme dönerek tütün almaya başladı. Yapılan zamlar sonrasında bayilerinde kâr marjları düşürüldü. Sigara grupları bayilerin yüzde 7 seviyesinde olan kâr oranlarını yüzde 4’ün altına kadar çekti. Sigara satışında zaten düşük olan kâr oranları yok olma noktasına geldi. Buna bir de alternatif sigaralar eklenince bayiler alım-satım işlemleri oldukça yavaşladı. Resmi bir açıklama yok ama söylenenlere göre, grupların sigara satışları zamlarla birlikte yüzde 20 ila 25 arasında düşüş kaydetti. Bu kayıpta zamların etkili olduğu ifade edilirken asıl problemin açık tütünler olduğu dile getirildi. Son zamanlarda oldukça hızlanan tütün tüketiminin hazır paketler haline getirilmesi büyük grupları vurdu. Tütünün ve boş tüp (makaron) satışının yasal olduğuna değinen sigara satıcıları, tüplerin doldurulup hazır halde satılmasının yasak olduğunu iletti. 20’li adetler halinde paket satışının yasak olduğunu hatırlatan sigara grupları, 3.5 ila 7 lira arasında satılan sigaraların, satışlarına büyük etki yaptığının altını çizdi.

Kocaeli Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası yönetimi son zamlardan ve bayi kârlarının düşürülmesinden sonra, kent genelinde sigara boykotu çağrısı yaptı. Esnaf odaları üyelerine bilgi mesajı geçti, sigara satışlarının bırakıldığını, dileyen üyelerin eyleme katılabileceğini belirtti. Aynı zamanda bilgilendirme mesajının geçildiğini aktaran esnaf odası Türkiye genelinde yüzlerce esnafın sigara satışını bıraktığının bilgisini verdi. Esnaflar bir süredir sigara satmadıklarını vuruğularken düzenleme yapılana kadar, eylemlerine devam edeceklerini eklediler. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN