Üç kez yenilendi ama çiftçinin derdine çare olmadı: Şeker pancarı fiyatı yeniden ele alınsın

Üç kez yenilendi ama çiftçinin derdine çare olmadı: Şeker pancarı fiyatı yeniden ele alınsın

Bu yıl üç kez yenilenen şeker pancarı alım fiyatı, son olarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından 1450 TL/ton olarak açıkladı. Açıklanan fiyattan memnun kalmayan şeker pancarı üreticileri, "Bu fiyattan memnun değiliz. Hükümetimiz fiyatları yeniden ele almalı" sözleriyle iktidara çağrıda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, hafta sonunda Kars’ta şeker pancarı alım fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1450 TL olarak belirlediklerini, pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere de ton başına 50 TL kota tamamlama primi vereceklerini duyurdu. Böylece şeker pancarı alım fiyatları bu yıl 3. defa yenilenmiş oldu.

Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker’in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıklamıştı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplam 875 lira olmuştu.

Ardından Mart ayında Türkiye Şeker Fabrikaları, ton başına 800 lira olan şeker pancarı avans fiyatını yüzde 25 artırmıştı. Kota tamamlama ve posa bedellerinin eklenmesiyle, 2022 yılı pancar avans baz alım fiyatı ton başına 1100 lira olmuştu.

'BAKANLIK BİZE 'EKİN' DEDİ'

Sivas Gemerek çiftçilerinden İrfan Yavuz, “Pancarımıza bu sene üç tane fiyat verildi. Biz pancarı ilk zamanlar ekmeyi düşünmüyorduk. Tarım Bakanlığı, Ağustos ayından sonra pancara iyi fiyat verileceğini söyleyince bir umut ektik. Pancar 1400 TL olunca… Ben 1750 ile 2 bin TL arasında bir fiyat bekliyordum. Sulama, işçilik hatta tarlaların kirası üstüne koyulduğu zaman sadece 1400 TL ettiğimiz masrafı kurtarıyor. Hükümetimizden pancar fiyatlarının tekrar ele alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

'GEÇEN YIL BİR TON PANCARLA 2 TORBA ŞEKER ALIYORDUK, BU YIL 1 TORBA ALABİLİYORUZ'

Burhanköy’de yaşayan İbrahim Yıldız ise, “Geçen günlerde Cumhurbaşkanımız fiyat açıklaması yaptı. Bu fiyattan biz çiftçiler memnun değiliz. Bundan önceki yıllarda bir ton pancara iki torba şeker alabiliyorduk. Şu anki açıklanan fiyatta bir ton pancara, bir torba şeker almaktayız. Biz bu maliyetin altından kalkamıyoruz. Çiftçilikle çoluk çocuğumuzu geçindirmeye çalışıyoruz. Şehre gitmemek için her türlü çabayı zorluyoruz. Ben 2 liraya aldığım tohumu 6 TL’ye aldım. Geçen yıl 7-8 TL olan mazot şu anda 25 TL. Maliyetler arttı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN