Ucuz konut için Polonya modeli

Ucuz konut için Polonya modeli

Emlak Bankası, arsa maliyetleri yüzünden uçan konut fiyatlarını dizginlemek için ‘Polonya Modeli’ni incelemeye aldı. Yeni modelle ihtiyaç sahiplerine uygun fiyatlı evlerin üretilmesi planlanıyor.

Son dönemde oldukça sıkıntılı bir süreç geçiren emlak piyasası için çözüm arayışları sürüyor. Özellikle konut fiyatlarının aşırı yüksek olmasından dolayı tıkanan sektörde gözler ‘Polonya Modeli’ne çevrildi. Sektöre kurtarıcı olma umuduyla giren EmlakBank’ın konut fiyatlarını aşağı çekmek için bu modeli yakından incelediği öğrenildi. MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu “Eğer bu sistem Türkiye’de de hayata geçirilirse, problemlerin ortadan kalkacağını düşünüyorum” dedi. Yeni modelde arsa sahibinin arsasını Emlak Bankası’na getireceğini ve bankanın bunu ihale edeceğini dile getiren Boysanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Sektörde sıkıntı yaratan iki ana konu var. Arsa konusu ve faiz. Konutun bedelini belirleyen ilk faktör arsa bedelidir.

Arsa maliyetleri yüzde 45-50’lerde, hatta bazı noktalarda yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Bu oran ortalamasının çok üstünde. Avrupa’da arsa payı yüzde 25’i geçmez. Sosyal konutta yüzdelerin 10-15’i geçmemesi gerekir, aksi takdirde ihtiyaç sahibi konut alamaz. Biz bu noktada arsa bedeli yüksek olduğu için konut ihtiyacı olan kesime yönelik proje üretemiyoruz. Eğer arsa konusu regüle edilebilir, fiyatlandırma da yüzde 10-15 civarına oturtulabilirse, bu konut fiyatlarına da olumlu yansır. Türkiye’nin konut ihtiyacı karşılanır. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN