Ukrayna'daki savaş, ıslak mendil ihracatında Türkiye'ye yarayabilir

Ukrayna'daki savaş, ıslak mendil ihracatında Türkiye'ye yarayabilir

Avrupa'nın ıslak mendil tedarikinin önemli bir kısmını karşılayan Ukrayna'daki savaş, üretime ağır darbe indirdi. Bu durum için Avrupa'nın gözünü Türkiye'ye çevirmesine ve ıslak mendil ihracatında artış beklentilerine neden oldu.

Avrupa'nın en büyük ıslak mendil tedarikçilerinden biri olan Ukrayna, savaş nedeniyle ihracatını kısıtlamak durumunda kaldı. Ukraynalı bazı üreticiler üretimi devam ettirmek için Türkiye'deki üreticilerden destek talep etti.

Tedarik konusunda sorun yaşayan Avrupa ülkeleri de gözlerini Türkiye'ye dikti. Bu durumun ıslak mendil ihracatında önemli bir artışa neden olması bekleniyor.

ÇÖZÜM MASADA

Dünya'dan Osman Kılıç'a konuşan Aksan Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kutanoğlu, Ukrayna’nın ıslak mendilde Kuzey Avrupa’nın ıslak mendil tedarikçisi olduğunu anımsattı.

Ukrayna'nın şu anda hiçbir ihracat yapamadığını söyleyen Kutanoğlu, şunları söyledi:

"Onlar hiçbir ihracat yapamadığı için Avrupa ülkeleri bu ürünleri bizden talep etmeye başladı. Bu da bizim ihracatımızı olumlu yönde etkileyebilir. Ama tabii ki biz buradan bir fırsat çıkarmak peşinde değiliz, bizim için en sağlıklısı bu ülkelerin masaya oturarak bu işi çözmesidir."

"UKRAYNA TÜRKİYE'DEN DESTEK İSTEDİ"

Sapro Genel Müdürü Murat Gönül, Dünya'dan Osman Kılıç'a, Ukrayna’nın en büyük üreticisinin hammadde teminini gerçekleştirememesi nedeniyle kendilerine üretim için destek talebinde bulunduğunu söyledi.

"Görüşmelerimizin kısa sürede sonuçlanacağını düşünüyoruz" diyen Gönül, Sapro olarak ihracatlarının yaklaşık yüzde 70’inin Avrupa odaklı olduğunu da aktardı.

Ukrayna’daki savaşın devam etmesinin bazı ihtiyaçların ihracatının artmasını desteklediğini ifade eden Gönül, bu sürecin devamlı olacağını düşündüklerini belirterek şunları kaydetti:

"İhracatımızın yapıldığı ülkeler genellikle Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa’nın belli başlı ülkeleri olduğu için söz konusu durumun hedefimizde bir artış gerçekleşmediğini söyleyebiliriz.

Bu bize artı olarak dönecektir. Savaş devam etse de etmese de Türkiye’ye ihtiyaç duyulacaktır."

"CİDDİ İLERLEME KAYDETTİK"

Kılıç'a konuşan bir diğer isim de Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kahrıman'dı.

Türkiye’nin kozmetik ve temizlik ürünleri alanında pek çok üretiminin mevcut olduğunu ve bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Kahrıman, şunları ifade etti:

"Pandemi sonrası ihracat yapılan ürünlerin kompozisyonu değişti. En çok ihraç edilen, özellikle hijyen ürünleri oldu” değerlendirmesinde bulundu. Sabun, ıslak mendik, antibakteriyel ürünlerin başı çeken ürünler arasında yer aldığı bilgisini veren Kahrıman, “Özellikle, Türkiye ıslak mendil üretimi konusunda çok ciddi ilerleme kaydetmiş ve ihracat açısından çok üst noktalara geldi."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN