Umut da tükendi

Umut da tükendi

Yüzde 150’yi aşan enflasyon karşısında ezilen milyonlar, sorunların çözümüne dair ümidini yitirdi. Her üç vatandaştan ikisi hükümetin ekonomiyi düzeltemeyeceğini belirtti. “Muhalefet çözer” diyenler de yüzde 50’nin altında kaldı.

Ekonomi yönetiminde alınan tartışmalı kararlar sonucu rezervler eksiye düştü, borç stoku arttı, dış ticaret açığı katlandı. Enflasyon, TÜİK’e göre bile yüzde 70’e dayandı. Türkiye bu alanda iç savaş yaşanan ve ambargo altındaki ülkelerin ardından dünyada altıncı sırada yer aldı. Gıda enflasyonu küresel verilerin üç katına ulaştı. MetroPOLL Araştırma, kara tablo karşısında seçmenin siyasete dönük beklentisini mercek altına aldı.

‘HÜKÜMET ÇÖZEMEZ’: YÜZDE 66
‘ERDOĞAN ÇÖZEMEZ’: YÜZDE 59

'Hükümet seçime kadar ekonomiyi düzeltebilir mi?’ sorusuna yüzde 66.2 ‘hayır’ yanıtını verdi. AK Partililerin yüzde 75’i ile MHP’lilerin yüzde 70’i bu soruya ‘evet’ dedi. ‘Erdoğan çözer mi?’ sorusunda da yüzde 59 Cumhurbaşkanı’nın ekonomideki mevcut sorunları çözemeyeceğini kaydetti. Muhalefete dönük beklenti de dikkat çekti. Yüzde 53 muhalefetin de sorunları çözemeyeceğini savunurken yüzde 42 aşabileceğini bildirdi.

'BU EKONOMİ DÜZELMEZ'

TÜİK’in yüzde 69.97, ENAG’ın ise yüzde 156.86 olarak açıkladığı enflasyon rakamları sonrası MetroPOLL Araştırma da vatandaşın ekonominin çözümünde iktidar ve muhalefete bakışını ortaya koyan anket sonuçlarını yayımladı. Ankete göre, seçmenlerin üçte ikisi seçime kadar hükümetin ekonomiyi düzeltebileceğini düşünmüyor. 10 seçmenden altısı Erdoğan’ın da ekonomik sorunları çözebileceğine inanmazken; yüzde 53.2’si ise muhalefetin de çözeceğine inanmıyor.

Açıkladığı verilerle tartışmaların odağı olan TÜİK, son olarak enflasyon rakamlarını kamuoyuna duyurdu. TÜİK’e göre, yıllık bazda tüketici enflasyonu yüzde 69,97 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 156,86 olarak açıkladı. Geçen sene yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,86 ile ulaştırma, yüzde 89,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64 ile ev eşyası oldu. Yıllık en düşük artış yüzde 18,71 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,23 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 27,73 ile eğitim ve yüzde 35,95 ile sağlık oldu. Aylık bazda bakıldığında en yüksek artış ise yüzde 13,38 ile gıdada oldu. Gıdayı yüzde 7,43 ile konut, yüzde 6,96 ile giyim ve ayakkabı izledi. TÜİK’in bile hayat pahalılığı gizleyemediği raporlar, vatandaşın ne kadar zor durumda olduğunu gözler önüne serdi. Yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla bilinen MetroPOLL Araştırma’nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, yaptıkları anketin sonuçlarını sosyal medya hesabından yayımladı. “Hükümet ekonomiyi düzeltebilir mi?” diye vatandaşlara sorulan ankete göre, çoğunluğu oluşturan yüzde 66.2’lik kesim hükümetin ekonomiyi düzeltebileceğini düşünmüyor.

Yüzde 31’i düzeltebileceğini düşünürken, yüzde 2.8’i ise cevap vermedi. Ankete katılanların seçim tercihlerine bakıldığında ise AK Partilileri yüzde 74.9’u hükümetin ekonomiyi düzelteceğini düşünürken, CHP’de bu oran yüzde 6.6’da kaldı. Ana muhalefet seçmeninin yüzde 92.5’i hükümetin ekonomiyi düzeltebileceğini düşünmüyor. CHP’yi yüzde 92 ile HDP, yüzde 81 ile İYİ Parti, yüzde 86.7 ile Saadet Partisi ve yüzde 85.4 ile DEVA Partisi takip ediyor. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP seçmeninin ise yüzde 69.9’u hükümetin ekonomiyi düzeltebileceğini düşünüyor.

“Ekonomik sorunları Erdoğan’ın çözebileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise vatandaşların yüzde 59’u olumsuz görüş bildiriyor. Sadece yüzde 39’luk azınlık Erdoğan’ın ekonomik sorunları çözebileceğine inanıyor. Seçmen dağılımlarına bakıldığında ise AK Parti seçmeninin yüzde 89.7’si bu konuda Erdoğan’a güvenirken MHP seçmeninin de yüzde 73.1’i güveniyor. Erdoğan’ın ekonomiyi düzeltemeyeceğini düşünen seçmenlerin başında ise yüzde 93.2 ile HDP geliyor. HDP’yi yüzde 90.3 ile İYİ Parti, yüzde 90.2 ile CHP, yüzde 83.3 ile DEVA Partisi ve yüzde 74.2 ile Saadet Partisi takip ediyor. MetroPOLL’ün “Ekonomik sorunları muhalefet partilerinin çözebileceğini düşünüyor musunuz” sorusuna gelen cevaplara göre, vatandaşların yüzde 53.2’si muhalefete de güvenmiyor.

Fakat yüzde 42.4 muhalefetin ekonomik sorunları çözeceğine inanıyor. Anketin sonuçları parti seçmenine göre değerlendirildiğinde ise ekonomik sorunları muhalefetin çözebileceğine yüzde 78.2 ile en çok inanan seçmen CHP seçmeni oldu. Ankete göre, CHP2yi yüzde 77.4 ile Saadet Partisi, yüzde 69.3 ile İYİ Parti, yüzde 64.2 ile HDP ve yüzde 56.1 ile DEVA Partisi takip ediyor. AK Parti seçmeninin yüzde 87’si ile MHP seçmeninin yüzde 82.7’si ekonomi alanında muhalefetten ümitsiz. Anket sonuçlarını paylaşan MetroPOLL Araştırma’nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar ise sonuçları “Yaygın ümitsizlik ve çaresizlik hali” olarak yorumladı.

08-mayis-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN